Доступність посилання

ТОП новини

Суд призначив повторну експертизу в справі генерал-майора Назарова


Віктор Назаров
Віктор Назаров

Апеляційний суд Дніпропетровської області призначив повторну експертизу в справі генерал-майора Віктора Назарова, обвинуваченого у службовій недбалості у зв’язку із загибеллю 49 українських військових у збитому бойовиками літаку Іл-76. Відповідне рішення суд ухвалив 22 січня, розглянувши клопотання Віктора Назарова.

«Розбіжності (між даними експертизи – ред.) може усунути тільки нова експертиза», – зазначив захисник Віктора Назарова Михайло Турик.

Водночас сторона захисту потерпілих заявила, що питання щодо призначення нової експертизи вже розглядалось у суді і генерал-майору відмовили.

«Хто буде зараз проводити експертизу? Львів? А чому Львів? Чи є там фахівці й спеціалісти, які могли б відповісти на запитання? Тим більше, що експертиза комплексна була проведена», – сказав адвокат родин загиблих Віталій Погосян.

За рішенням суду, експерти мають вдруге дослідити, як саме мав діяти Віктор Назаров у ситуації з відправленням літака з ротою десантників у район Луганського аеропорту. Здійснення комісійної судової військової експертизи доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз. Наступне судове засідання відбудеться після експертизи.

Водночас генерал-майор Віктор Назаров заявив 22 січня в суді, що заявка на виділення літака для польоту в Луганський аеропорт, подана ним до Генштабу, не є рішенням про політ.

На попередньому судовому засіданні 27 листопада родичі загиблих військовослужбовців вимагали «не затягувати процес» і провести це засідання якнайшвидше. Сторони процесу тоді попросили час для підготовки до дебатів. Розгляд апеляції генерал-майора триває з 26 вересня 2017 року. Раніше одне із засідань переносили через перевірку судді.

2017 року Павлоградський міськрайонний суд на Дніпропетровщині визнав винним генерал-майора Віктора Назарова, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції, у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 стаття 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків) у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська. Суд присудив генералу сім років ув’язнення, однак він подав на апеляцію.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та дев’ятеро членів екіпажу. Усі загинули.

XS
SM
MD
LG