Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: група громадян фінансувала бойовиків на Донбасі через конвертацію криптовалют


Група громадян України та Росії фінансувала угруповання «ДНР» та «ЛНР» на Донбасі шляхом конвертації криптовалют, повідомила Служба безпеки України.

За даними правоохоронців, «група організувала в Києві та Черкасах так звані «ферми» з вирощування криптовалют».

«Цифрові кошти конвертувалися зловмисниками у гроші, які перераховувалися на тимчасово окуповані терористами території, зокрема на фінансування незаконних збройних формувань бойовиків. Учасники групи також направляли частину грошей на «підтримку» низки інтернет-ресурсів терористів, які здійснювали антиукраїнську пропаганду», – заявили в СБУ.

Правоохоронці заявляють, що частина криптовалюти перераховувалася з Росії на електронні гаманці учасників групи. Обладнання для «вирощування» криптовалют переправляли до України також з Росії.

В Україні Національний банк, Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку й Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг не визнають криптовалюту платіжними засобами.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 300 людей.

XS
SM
MD
LG