Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Верховний суд відхилив скаргу Собчак на реєстрацію Путіна на виборах


Ксенія Собчак
Ксенія Собчак

Верховний суд Росії відхилив скаргу кандидата в президенти Ксенії Собчак, яка вимагала скасувати реєстрацію чинного глави держави Володимира Путіна кандидатом на президентських виборах 2018 року.

Собчак зазначала, що Путін «не має права висуватися і бути зареєстрованим як кандидат у президенти», оскільки неодноразово обіймав цю посаду. Центральна виборча комісія Росії заявляла, що скарга кандидатки не має підстав.

«Відмовити в задоволенні позовних вимог Собчак», – оголосив рішення суддя Верховного суду.

Суд послався на тлумачення Конституційного суду про те, що закон не дозволяє займати посаду президента двічі поспіль. Якщо ж ця норма не порушується, громадяни можуть обиратися на пост глави держави більше двох разів.

Вибори президента Росії призначені на 18 березня 2018 року, у них братимуть участь вісім кандидатів – Сергій Бабурін, Павло Грудінін, Володимир Жириновський, Володимир Путін, Ксенія Собчак, Максим Сурайкін, Борис Титов і Григорій Явлінський.

65-річний Володимир Путін фактично керує Росією з 31 грудня 1999-го, коли подав у відставку попередній президент Борис Єльцин. У 2008-2012 роках президентом був обраний Дмитро Медведєв. Сам Путін не балотувався на виборах через законодавчі обмеження. У цей період він обіймав посаду прем’єр-міністра.

XS
SM
MD
LG