Доступність посилання

ТОП новини

Собчак пропонує щодо Криму спільний референдум у Росії й Україні


Ксенія Собчак під час перебування у Вашингтоні, 6 лютого 2018 року
Ксенія Собчак під час перебування у Вашингтоні, 6 лютого 2018 року

Перебуваючи з візитом у Вашингтоні, російський політик Ксенія Собчак поділилась своїм баченням російсько-українського конфлікту, виступаючи в американському Центрі стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS).

Визнавши, що анексія Криму Росією відбулась незаконно, Собчак все ж не вважає, що Росія має повернути Крим Україні.

З метою вирішення долі Криму Собчак пропонує провести референдум у Росії та Україні.

Я бачу лише один шлях: міжнародний референдум, у якому візьмуть участь усі люди, які проживають в Україні, і усі люди, які проживають в Росії, – всі разом, – щодо статусу Криму. На референдумі буде три питання: чи має Крим бути незалежним, чи має Крим бути частиною Росії, чи частиною України
Ксенія Собчак

«Там (у Криму – ред.) живуть російські люди, люди, які підтримують належність Криму Росії, – переконана Собчак. – Ми маємо це врахувати. Аби вирішити цю проблему, я бачу лише один шлях: міжнародний референдум, у якому візьмуть участь усі люди, які проживають в Україні, і усі люди, які проживають в Росії, – всі разом, – щодо статусу Криму. На референдумі буде три питання: чи має Крим бути незалежним, чи має Крим бути частиною Росії, чи частиною України».

Один з учасників події поцікавився у російського політика, чи вважала б вони справедливим, якби Китай, із населенням набагато більшим за Росію, захопив частину російської території, а потім запропонував провести референдум щодо її належності.

«Це не можна порівнювати», – заперечила Собчак.

«Крим був Росією багато-багато років із часів Катерини Великої, – наголосила Собчак. – Це не Китай, який приходить за якоюсь територією. За Радянського Союзу ця територія належала Україні, але там проживало російське населення, росіяни там жили – не українці. І коли Майдан стався в Україні, ми перетворилися на агресора і зробили те, що ми зробили, – те, що я не підтримую. Але, можливо, ви не розумієте, – кожен раз, коли я виступаю перед людьми і кажу, що Крим за міжнародним правом – українська територія, мене засвистують. Це не фальшиве опитування – 90% росіян подобається ідея, що Крим – Росія. І людям у Криму подобається бути частиною Росії. У цьому конфлікті вони хотіли бути з Росією», – виголосила російський політик.

Відповідаючи на питання «Голосу Америки», Ксенія Собчак розповіла, що вона вірить, що як тільки Росія забере своїх військових з Донбасу, конфлікт там закінчиться.

«Я в цьому переконана, – заявила Собчак, – це штучний конфлікт із російською стороною».

Також у Вашингтоні Ксенія Собчак розповіла, що вона хоче зустрітися з людьми, які в адміністрації Дональда Трампа відповідають за санкції, та пояснити їм, що Росія – це не лише Путін. Вона розповіла, що не вірить, що виграє вибори, але ця кампанія має дати їй шанс розпочати серйозну політичну кар’єру та донести альтернативну точку зору до росіян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG