Доступність посилання

ТОП новини

Комісія Київради погодила рішення про вивішення у певні дати прапора ОУН


Постійна комісія Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків погодили проект рішення «Про використання революційного прапора ОУН на будівлях Київради та районних держадміністрацій», документ ще мають розглянути на пленарному засіданні Київради.

Згідно з проектом рішення, біля будинку Київради, а також біля приміщень райдержадміністрацій підійматимуть революційний прапор ОУН у дні, пов’язані з визначними подіями національно-визвольної боротьби, зокрема, 1 січня – День народження голови Проводу ОУН Степана Бандери, 22 січня – День Соборності України; 29 січня – День пам’яті Героїв Крут, 3 лютого – Створення ОУН та в інші дні – всього 13 днів у рік.

«Хочу зазначити, що цей перелік дат не є вичерпним. Тобто, революційний прапор ОУН також може бути вивішений і в інші дні», – заявив співавтор проекту рішення, депутат Київради від фракції «Свобода» Володимир Бохняк, якого цитує прес-служба Київради.

30 січня Львівська облрада затвердила перелік днів, в які на будівлях обласної адміністрації та ради, а також органів місцевого самоврядування на Львівщині вивішуватимуть червоно-чорний прапор.

Ці рішення розглядаються на тлі деякого загострення у відносинах України і Польщі. Польський президент Анджей Дуда заявив, що вирішив підписати закон про Інститут національної пам’яті. Документ передбачає кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті», а також тих, хто заперечуватиме «злочини українських націоналістів», скоєні щодо громадян Польщі в період 1925–1950 років. Ухвалення закону викликало різку критику в Україні, США, Ізраїлі.

Відповідно до Конституції України, одним із держаних символів є прапор з рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

XS
SM
MD
LG