Доступність посилання

ТОП новини

Лідер польської опозиції: інтереси Польщі вимагають добрих відносин з Україною


Андрій Дещиця і Ґжеґож Схетина (двоє у центрі) на зустрічі у Варшаві, Польща, 20 лютого 2018 року
Андрій Дещиця і Ґжеґож Схетина (двоє у центрі) на зустрічі у Варшаві, Польща, 20 лютого 2018 року

Керівник найбільшої опозиційної польської партії «Громадянська платформа», голова комісії закордонних справ Сейму Ґжеґож Схетина заявляє, що державні інтереси Польщі вимагають добрих відносин з Україною. Він написав про це у Twitter 20 лютого після зустрічі з послом України в Польщі Андрієм Дещицею.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, посол після зустрічі заявив, що в розмові йшлося про парламентський вимір польсько-української співпраці.

«Ми розмовляли про те, що діалог потрібно продовжувати незважаючи на те, що відбувається у відносинах на сьогодні», – зазначив у розмові з польськими журналістами посол України.

Він нагадав, що за кількасот кілометрів від Варшави є реальна загроза російської агресії. «Тому співпраця між Польщею та Україною дуже важлива саме у ці дні», – наголосив посол. На запитання про те, чи польський закон про Інститут національної пам’яті потрібно змінити, Дещиця відповів, що це справа польського парламенту.

Проте він нагадав, що перед ухваленням цього суперечливого закону українська сторона заявляла про свої застереження щодо нього як Міністерству закордонних справ Польщі, так і польським депутатам. За словами дипломата, потрібно створити умови для того, щоб не було жодних застережень чи перешкод для діяльності і розмов істориків. «Цей закон спричиняє антипольські настрої, його досить гостро сприйняли в Україні. Ми стараємося, щоб таких настроїв в Україні не було», – наголосив Дещиця.

Волинська трагедія. Шлях примирення (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Раніше «Громадянська платформа» заявила, що вона запропонує альтернативний закон про Інститут національної пам’яті, щоб зняти напругу у відносинах з Ізраїлем й Україною.

Згідно з ухваленими польським парламентом змінами в суперечливому законі, Польща кримінально переслідуватиме тих, хто приписує польському нородові співучасть у Голокості, а також тих, хто заперечує «злочини українських націоналістів» проти польських громадян у 1925-1950 років.

XS
SM
MD
LG