Доступність посилання

ТОП новини

Підозрюваний у нападі в Стокгольмі назвав мотив своїх дій


Рахмат Акілов у суді в Стокгольмі, Швеція, 14 лютого 2018 року
Рахмат Акілов у суді в Стокгольмі, Швеція, 14 лютого 2018 року

Громадянин Узбекистану Рахмат Акілов, обвинувачений у наїзді на пішоходів у Стокгольмі в квітні 2017 року, в суді заявив, що таким чином намагався вивести Швецію із очолюваної США коаліції проти екстремістського угруповання «Ісламська держава».

«Я хотів, щоб Швеція перестала посилати солдатів у зони воєнних конфліктів, де атакують «Ісламську державу», сказав Акілов на засіданні суду 20 лютого в Стокгольмі.

Підсудний виступав російською із перекладачем. Він додав, що його «не надихав» якийсь конкретний напад, але він знав про раніше здійснення теракти в Берліні, Лондоні і Ніцці, де нападники використовували транспортні засоби для наїзду для людей.

На початку суду, 13 лютого, Акілов визнав себе винним. Його звинувачують у тому, що він викрав вантажівку і в’їхав на ній у пішоходів на переповненій вулиці в центрі Стокгольма 7 квітня. Тоді загинули п’ятеро людей. Інцидент кваліфікували як теракт.

Сторона обвинувачення просить для 39-річного Акілова довічного ув’язнення.

За розкладом, судові слухання відбуватимуться до травня включно, а вироку очікують у червні.

Міністр закордонних справ Узбекистану Абдулазіз Камілов раніше заявляв, що Акілов виїхав з Узбекистану на заробітки до Швеції, після чого на батьківщині його звинуватили в релігійному екстремізмі. Акілова оголосили в міжнародний розшук. Спецслужби вважали, що він потрапив під вплив таджицької організації екстремістського угруповання «Ісламська держава».

За даними узбецьких слідчих, у 2015 році Акілов намагався виїхати до Сирії, щоб воювати на боці ісламістів. Його затримали на турецько-сирійському кордоні і депортували до Швеції в зв’язку з тим, що у нього там був статус біженця.

XS
SM
MD
LG