Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: авіаудари по Східній Гуті тривають 5-й день, ООН закликає до перемир’я


Чоловік несе поранену дитину на тлі зруйнованих будівель в обложеному місті Хамурія, Східна Гута, Сирія, 21 лютого 2018 року
Чоловік несе поранену дитину на тлі зруйнованих будівель в обложеному місті Хамурія, Східна Гута, Сирія, 21 лютого 2018 року

Регіон Східна Гута поблизу столиці Сирії Дамаска п’ятий день поспіль зазнає авіаобстрілів. За даними правозахисників, від 18 лютого внаслідок обстрілів цього регіону, що перебуває під контролем повстанців, загинули понад 300 людей, сотні були поранені.

Правозахисники і гуманітарні агенції заявляють, що російські і сирійські військові літаки атакують лікарні й інші цивільні об’єкти.

Раніше генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш закликав до негайного припинення «всіх воєнних дій» у регіоні, де, за його словами, люди живуть у «пеклі на землі». А канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала Євросоюз посилити тиск на Росію й Іран для припинення насильства в Сирії.

«Режим воює не проти терористів, а проти власного народу, вбиваючи дітей, знищуючи лікарні, і цю різанину треба засудити», – сказала Меркель під час виступу в парламенті.

Окрім президента Башара Асада, за словами канцлера, «особливу відповідальність несуть Іран і Росія», бо вони підтримують урядові війська Сирії. За словами Меркель, міністр закордонних справ Німеччини планує прямо поговорити з російською стороною, і так само мають вчинити інші представники ЄС.

Водночас Кремль заперечує, що Росія відповідальна за ситуацію в Східній Гуті. «Відповідальні ті, хто підтримує терористів. Ані Росія, ані Сирія, ні Іран не належать до цієї категорії держав, бо вони ведуть війну проти терористів у Сирії», – заявив 22 лютого речник президента Росії Дмитро Пєсков.

Тим часом російські новинні агенції повідомляють, що Москва направила більше військових літаків до Сирії, зокрема найновіші винищувачі Су-57.

XS
SM
MD
LG