Доступність посилання

ТОП новини

СБУ заявляє про викриття хакерського угруповання в Дніпрі


Служба безпеки України повідомляє, що разом із Національною поліцією викрила у Дніпрі хакерське угруповання, яке здійснювало кібератаки на центри обробки даних й автоматизовані системи управління технологічними процесами, у тому числі й об’єктів критичної інфраструктури.

«Правоохоронці задокументували, що троє мешканців обласного центру несанкціоновано втрутились у роботу комп’ютерного обладнання одного з центрів обробки даних регіону. Хакери отримали незаконний доступ до адміністративної панелі серверів, заблокували роботу автоматизованої системи управління технологічними процесами та викрали її програмні коди. Для приховування слідів кібератаки зловмисники видалили системні файли серверів, що призвело до припинення роботи «зламаного» телекомунікаційного обладнання», – заявили в СБУ.

У спецслужбі додали, що перевіряють інформацію про можливу організацію кібератаки «на замовлення» спецслужб країни-агресора».

За даними СБУ, було відкрите провадження за статтею «незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж». У разі визнання винними підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

У жовтні 2017 року Верховна Рада України ухвалила закон, що визначає основні об’єкти кіберзахисту, які в сукупності складають критичну інфраструктуру.

Наприкінці вересня посол США в Україні Марі Йованович заявила, що Сполучені Штати нададуть Україні понад 5 мільйонів доларів у рамках нової допомоги в сфері кібербезпеки.

Перед цим у червні в Україні сталася масштабна хакерська атака, яка вразила комп’ютери уряду, банків, підприємств. Про кібератаки повідомили і в інших країнах.

Служба безпеки України 1 липня заявила про причетність російських спецслужб до атаки комп’ютерного вірусу Petya.A. За даними СБУ, зараження комп’ютерних систем відбувалося в декілька етапів напередодні Дня Конституції України через використання прикладного бухгалтерського програмного забезпечення.

XS
SM
MD
LG