Доступність посилання

ТОП новини

Спецпрокурор США: Манафорт платив колишнім політикам ЄС за лобіювання уряду Януковича


Пол Манафорт неодноразово відкидав звинувачення на свою адресу
Пол Манафорт неодноразово відкидав звинувачення на свою адресу

У США спецпрокурор Роберт Мюллер, який розслідує можливе втручання Росії у вибори в США 2016 року, висунув нові обвинувачення проти колишнього голови виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта. Його звинувачують, зокрема, в тому, що він організував секретну лобістську кампанію із залученням колишніх європейських політиків.

Слідство стверджує, що Манафорт таємно залучив колишніх високопоставлених європейських політиків у 2012 і 2013 роках для лобіювання інтересів уряду тодішнього президента України Віктора Януковича.

Колишні політики, яких в обвинувальному висновку не називають, отримали за свою роботу понад два мільйони євро. Як заявляють в офісі Мюллера, вони відкрито не заявляли, що отримують гроші за лобіювання.

«За планом, колишні політики, яких неформально називали «габсбурзька група», мали вдавати, що надають незалежні оцінки діям уряду України, у той час, як вони були оплаченими лобістами», – йдеться в обвинувальному висновку.

Манафорт неодноразово відкидав звинувачення.

Новий обвинувальний висновок проти Манафорта поданий до окружного суду США у Вашингтоні 23 лютого, лише через кілька годин після того, як його заступник Рік Ґейтс визнав себе винним у змові й брехні федеральним агентам і погодився співпрацювати зі слідством.

Зізнання Гейтс зробив під час засідання в окружному суді США у Вашингтоні 23 лютого, на наступний день після того, як Мюллер подав новий обвинувальний висновок проти Гейтса і його давнього ділового партнера Пола Манафорта. Це новий обвинувальний висновок щодо фінансового шахрайства й відмивання грошей, що замінив попередній проти Гейтса і Манафорта, висунутий Мюллером у жовтні. Тоді обидва не визнавали себе винними.

У ході судових слухань 23 лютого прокурори заявили, що вони пропонують ув’язнити Гейтса терміном до 71 місяця. Водночас повідомляється, що термін може бути скорочено через те, що Гейтс погодився співпрацювати зі слідчими.

У США триває розслідування ймовірного втручання Росії в американські президентські вибори 2016 року. За даними американських спецслужб, за торішніми атаками на сервери Демократичної партії стояло Головне розвідувальне управління Генштабу Росії. На початку серпня минулого року спецпрокурор Роберт Мюллер скликав велику колегію присяжних для розслідування «російського сліду» у виборах. Мюллер з’ясовує, чи була змова штабу Дональда Трампа з Кремлем з метою підірвати позиції кандидата в президенти від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Москва втручання у виборчий процес в інших державах категорично відкидає, Трамп називає це розслідування «полюванням на відьом».

XS
SM
MD
LG