Доступність посилання

ТОП новини

Поліція заявляє про затримання хакера, розшукуваного у 30 країнах світу


Департамент кіберполіції Національної поліції України заявляє про затримання підозрюваного в хакерстві, якого розшукували правоохоронці 30 країн світу.

«Організатора міжнародної злочинної платформи, відомої як Avalanche, яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп’ютерів, затримали вчора у Києві. Поліцейські виявили у нього паспорт громадянина України на ім’я іншої особи, за якими зловмисник прибув до столиці», – повідомляє поліція. Речник МВС України Артем Шевченко підтвердив Радіо Свобода, що затриманим є уродженець Росії Геннадій Капканов.

26 лютого суд у Полтаві має обрати для затриманого запобіжний захід.

Як повідомляють у поліції, під час обшуку в орендованій ним квартирі поліцейські вилучили ноутбук, гроші і флеш-накопичувачі.

За даними правоохоронців, мережа Avalanche функціонувала сім років. До її ліквідації були задіяні правоохоронці 30 країн. 30 листопада 2016 року поліцейські провели міжнародну спецоперацію з ліквідації цієї кібермережі. Тоді у Полтаві правоохоронці затримали організатора мережі – на той час 33-річного Капканова. Пізніше Жовтневий райсуд Полтави відмовився його арештувати, і підозрюваний зник. Його оголосили в міжнародний розшук.

У поліції також повідомили, що справа щодо мережі Avalanche розглядається також у Німеччині. Там учасників мережі підозрюють у тому, що вони працювали як майданчик для запуску масових глобальних шкідливих атак й управління ними, а також відмивання грошей. У Німеччині, за оцінками експертів, це спричинило збитків на понад шість мільйонів євро.

Загалом, за даними поліції, грошові втрати, пов’язані з кібератаками, проведеними мережею Avalanche, за попередніми підрахунками, склали сотні мільйонів євро по всьому світу.

Раніше цього місяця у США повідомили про викриття хакерської мережі, до якої входили 36 осіб. В обвинувальному акті, оприлюдненому Міністерством юстиції США, вказано, що організатором і натхненником мережі став 34-річний Святослав Бондаренко з України. Збитки від діяльності угруповання оцінили в понад 530 мільйонів доларів.

А 24 лютого Центральне слідче бюро поліції Польщі повідомило про затримання 44-річного громадянина України, підозрюваного в участі в організованій злочинній групі, що займається поширенням шкідливих програм і хакерських атак. 44-річний чоловік зараз перебуває під вартою. Він чекає екстрадиції до Сполучених Штатів Америки, де йому може загрожувати позбавлення волі до 30 років. За повідомленням, збитки, завдані діяльністю злочинної групи, оцінюють у кілька сотень мільйонів доларів.

XS
SM
MD
LG