Доступність посилання

ТОП новини

Представник прем’єра Британії: отруєння Скрипаля – «жахливий злочин»


Отруєний у Британії колишній російський шпигун Сергій Скрипаль
Отруєний у Британії колишній російський шпигун Сергій Скрипаль

Отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля і його 33-річної дочки Юлії нервово-паралітичною речовиною є «жахливим і нерозсудливим злочином», заявив представник прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей.

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Амбер Рудд, зі свого боку, під час виступу в парламенті назвала використання нервово-паралітичного газу на британській землі «нахабним і нерозсудливим актом».

«Це був замах на вбивство найбільш жорстоким і публічним способом», – сказала Рудд.

Водночас вона закликала уникати спекуляцій на тему того, хто може стояти за цим злочином.

Рудд додала, що після того, як стане відомо, хто відповідальний за отруєння Скрипаля, британська влада «буде відповідати належним чином».

«Ми прагнемо зробити все можливе, що притягнути винних до правосуддя, незалежно від того, хто вони є та де б вони не були», – заявила міністр.

5 березня стало відомо, що у британському Солсбері з ознаками отруєння невідомою речовиною виявили колишнього російського військового розвідника 66-річного Сергія Скрипаля і його 33-річну дочку Юлію. Їх знайшли непритомними на лавці біля торгового центру.

Пізніше з’явилася інформація, що поліцейський, який одним із перших прибув на місце події, також упав у кому. 8 березня міністр внутрішніх справ Великої Британії Амбер Рудд повідомила, що він прийшов у себе і може говорити. Однак, за її словами, стан правоохоронця залишається тяжким.

7 березня поліція Британії заявила, що Скрипаля отруїли нервово-паралітичною речовиною. Справу розслідують як «спробу вбивства за допомогою агента нервово-паралітичної дії».

Скрипаль – колишній полковник ГРУ Росії, де в 2006 році його засудили за звинуваченням у шпигунстві на користь Великої Британії. У 2010 році Скрипаля звільнили і вислали на Захід в рамках обміну звинуваченими у шпигунстві. У 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла його дружина, а торік під час відвідин Росії за загадкових обставин помер і 44-річний син колишнього шпигуна.

XS
SM
MD
LG