Доступність посилання

ТОП новини

Поліція Британії: 21 людина звернулася до лікарів після нападу на екс-шпигуна


Британські експерти працюють на місці, де знайшли непритомними Сергія Скрипаля і його дочку Юлію, Солсбері, Велика Британія, 8 березня 2018 року
Британські експерти працюють на місці, де знайшли непритомними Сергія Скрипаля і його дочку Юлію, Солсбері, Велика Британія, 8 березня 2018 року

Щонайменше 21 людина, зокрема поліцейські, потребували допомоги лікарів через дію нервово-паралітичної речовини, яка була використана для нападу на колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочку.

Керівник поліції графства Вілтшир, де стався напад, Кір Прітчард 8 березня повідомив, що низка постраждалих «пройшли процес лікування у лікарнях… Вони здають аналізи крові, їм надають допомогу, підтримку й поради».

Троє з постраждалих, за його словами, залишаються в лікарні: це Скрипаль, його дочка Юлія і поліцейський Нік Бейлі, який одним із перших прибув на місце події.

При цьому 66-річний Скрипаль і його 33-річна дочка, за даними британської влади, перебувають у критичному стані. Поліцейський перебуває при свідомості, розмовляє, але його стан і далі серйозний, повідомила міністр внутрішніх справ Амбер Радд.

Про те, дії якої саме речовини зазнали постраждалі, британська влада не повідомляє.

Представник прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей раніше заявив, що отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля і його 33-річної дочки Юлії нервово-паралітичною речовиною є «жахливим і нерозсудливим злочином».

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Амбер Радд, зі свого боку, під час виступу в парламенті назвала використання нервово-паралітичного газу на британській території «нахабним і нерозсудливим вчинком».

«Це був замах на вбивство найбільш жорстоким і публічним способом», – сказала Радд.

Водночас вона закликала уникати спекуляцій на тему того, хто може стояти за цим злочином.

Радд додала, що після того, як стане відомо, хто відповідальний за отруєння Скрипаля, британська влада «буде діяти належним чином».

5 березня стало відомо, що в британському Солсбері з ознаками отруєння невідомою речовиною виявили колишнього російського військового розвідника та його дочку. Їх знайшли непритомними на лавці біля торгового центру.

7 березня поліція Британії заявила, що Скрипаля отруїли нервово-паралітичною речовиною. Справу розслідують як спробу вбивства за допомогою речовини нервово-паралітичної дії.

Скрипаль – колишній полковник ГРУ Росії, де в 2006 році його засудили за звинуваченням у шпигунстві на користь Великої Британії. У 2010 році Скрипаля звільнили і вислали на Захід у рамках обміну звинуваченими в шпигунстві. У 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла його дружина, а торік під час відвідин Росії за загадкових обставин помер і 44-річний син колишнього шпигуна.

XS
SM
MD
LG