Доступність посилання

ТОП новини

Тіллерсон: США обурені фактом ймовірного отруєння Росією Скрипаля і готові до «відповіді»


Державний секретар США Рекс Тіллерсон
Державний секретар США Рекс Тіллерсон

Державний секретар США Рекс Тіллерсон ввечері 12 березня заявив, що Сполучені Штати «обурені» ймовірним отруєнням Росією колишнього шпигуна Сергія Скрипаля у Великобританії і готові вдатися до відповідних дій проти Москви.

«Ми повністю впевнені в розслідуванні Великобританії і її оцінці, що Росія, ймовірно, несе відповідальність за напад з використанням нервово-паралітичного агента, що відбувся в Солсбері минулого тижня», – сказав Тіллерсон після того, як прем’єр-міністр Великобританії Терезі Мей заявила , що це «швидше за все, Росія стоїть за нападом» 4 березня.

Тіллерсон додав, що не може бути виправдання такого роду нападам – «замаху на вбивство приватної особи на території суверенної держави».

«Від України до Сирії, а тепер і Великої Британії, Росія продовжує бути безвідповідальною силою дестабілізації в світі, діючи з відкритим нехтуванням суверенітету інших держав і життями їх громадян», – сказав держсекретар США.

Він додав, що «ті, хто вчинив злочин, і ті, хто його замовив, повинні зіткнутися з серйозними наслідками».

«Ми солідарні з нашими союзниками в Сполученому Королівстві і будемо продовжувати тісно координувати наші відповіді», – сказав Тіллерсон.

Перед тим, як зробити заяву, Тіллерсон подзвонив своєму британському колезі із закордонних справ Борису Джонсону, щоб обговорити це отруєння.

Рекс Тіллерсон сказав, що погоджується з оцінкою Мей, що при отруєнні Скрипаля була використана нервово-паралітична речовина військового типу виробництва Росії класу «Новачок».

«Схоже, що це, очевидно, речовина з Росії», – сказав Тіллерсон, але додав, що не знає, чи вона була застосована з відома російської влади.

Офіційний Лондон звернувся до російського посла у Великобританії, щоб він пояснив до кінця дня 13 березня, як смертельний хімікат проник до країни.

Британська голова уряду Тереза Мей напередодні заявила, що нервово-паралітичний агент міг бути застосований, тому що це була пряма вказівка з боку російської держави, або Росія «втратила контроль» своїх запасів смертельного хімікату.

Росія відкинула звинувачення Британії, назвавши їх «цирковим шоу» і «політичною кампанією в засобах масової інформації».

66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія перебувають у лікарні в «критичному, але стабільному» стані від 4 березня після того, як їх виявили непритомними на лавці в парку міста Солсбері на півдні країни. Також у серйозному стані перебуває працівник поліції, який першим намагався надати їм допомогу.

У грудні 2004 року Сергія Скрипаля, тоді полковника Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил, заарештували в Росії за звинуваченням у співпраці з англійською розвідкою. У серпні 2006 року суд у Москві позбавив Скрипаля всіх звань і засудив до 13 років позбавлення волі. У 2010 році його помилували, як і трьох інших росіян. Усіх чотирьох потім обміняли на 10 затриманих у США російських агентів.

У 2012 році, невдовзі після прибуття до Великої Британії, померла його дружина, а торік під час відвідин Росії за загадкових обставин помер і 44-річний син колишнього розвідника.

XS
SM
MD
LG