Доступність посилання

ТОП новини

Макрон і Роугані обговорили збереження ядерної угоди


Президент Франції Емманюель Макрон (л) та його іранський колега Хасан Роугані
Президент Франції Емманюель Макрон (л) та його іранський колега Хасан Роугані

Президент Франції Емманюель Макрон та його іранський колега Хасан Роугані в телефонній розмові 29 квітня погодилися співпрацювати, щоб зберегти іранську ядерну угоду 2015 року, йдеться в повідомленні Єлисейського палацу.

Офіс президента Франції вказує, що сторони погодилися «працювати в найближчі тижні на збереження змісту угоди 2015 року з усіма його компонентами». Макрон також запропонував розширити обговорення ще й щодо «трьох додаткових обов’язкових питань» – іранської програми балістичних ракет, ядерної діяльності Ірану після 2025 року та «основних регіональних криз» на Близькому Сході.

Водночас у заяві президента Ірану йдеться, що Макрон має погодитися: угода має залишитися незмінною, а її умови «не є предметом для переговорів». «Іран не прийме жодних обмежень за межами своїх зобов’язань», – додав Роугані, відзначивши, що не можна негайно вирішити, як можна зберегти угоду, якщо Іран наполягає на її незмінності, а президент США Дональда Трампа та інші його західні союзники погрожують вийти з договору.

За умовами досягнутої в 2015 році шістьма світовими державами та Іраном угоди в обмін на контроль за ядерною діяльністю Ірану міжнародна спільнота скасувала більшість санкцій щодо Тегерана.

XS
SM
MD
LG