Доступність посилання

ТОП новини

У СБУ обіцяють перевірити діяльність бразильського бойовика Лусваргі у Києві


Бразилець Рафаель Лусваргі, який воював на Донбасі
Бразилець Рафаель Лусваргі, який воював на Донбасі

У Службі безпеки України заявляють, що перевірять діяльність бойовика угруповань «ЛНР» і «ДНР», бразильця Рафаеля Лусваргі у Києві.

«На ваше прохання проведемо слідчі дії за обставинами його перебування у Києві, його діяльністю, а ще додатково допитаємо щодо діяльності «ДНР», «ЛНР», – сказав представник СБУ праворадикалам, які затримали і привели до будівлі спецслужби бразильського бойовика.

У СБУ нагадали, що справа щодо Лусваргі направлена до суду, який обирає йому запобіжний захід, а клопотання про запобіжний захід подає прокуратура.

Праворадикали передали СБУ раніше затриманого бойовика угруповань «ЛНР» і «ДНР», бразильця Рафаеля Лусваргі.

Напередодні журналісти програми Радіо Свобода знайшли Рафаеля Лусваргі у чоловічому Свято-Покровському Голосіївському монастирі УПЦ (Московського патріархату).

Рафаель Лусваргі, який колись обіцяв «дійти до Києва і закінчити війну», штурмував Дебальцеве і зазнав поранення під Донецьким аеропортом, зараз перебуває на волі.

«Я вільна цивільна людина, але під слідством і мушу час від часу з’являтись на суді. Нічого більше. Все, що сказав мені адвокат, ‒ «це чудо», – пояснив Лусваргі.

Читайте також: Як бразильський бойовик з угруповань «ЛДНР» Рафаель Лусваргі потрапив у монастир і чому він вільно гуляє Києвом?

У жовтні 2016 року Лусваргі затримали співробітники СБУ під час перетину державного кордону України в терміналі D міжнародного аеропорту «Бориспіль».

Через кілька місяців, у січні 2017 року, Печерський районний суд Києва визнав бразильця винним у створенні терористичної організації, створенні непередбачених законом збройних формувань і призначили покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він став першим іноземцем не з Росії, засудженим Києвом за участь у війні на Донбасі.

У серпні 2017 року Апеляційний суд Києва скасував вирок і повернув справу Рафаеля Лусваргі на новий розгляд.

Ексклюзивну історію про бойовика Рафаеля Лусваргі в Києві дивіться в сюжеті Радіо Свобода в неділю, 6 травня, о 21:10 у програмі Донбас.Реалії на телеканалі «112 Україна».

XS
SM
MD
LG