Доступність посилання

ТОП новини

Бразильський бойовик Лусваргі зараз спілкується із співробітниками СБУ – речниця


Бразилець Рафаель Маркес Лусваргі, який воював на Донбасі
Бразилець Рафаель Маркес Лусваргі, який воював на Донбасі

Бразилець Рафаель Лусваргі, який воював на Донбасі, зараз спілкується із співробітниками СБУ.

«Зараз ми будемо проводити роботу з цією людиною. І потім вас повідомимо про деталі», – сказала речниця СБУ Олена Гітлянська.

Праворадикали передали СБУ раніше затриманого бойовика угруповань «ЛНР» і «ДНР», бразильця Рафаеля Лусваргі. У СБУ пообіцяли перевірити діяльність бойовика в Києві.

Напередодні журналісти Радіо Свобода знайшли Рафаеля Лусваргі у чоловічому Свято-Покровському Голосіївському монастирі УПЦ (Московського патріархату).

Рафаель Лусваргі, який колись обіцяв «дійти до Києва і закінчити війну», штурмував Дебальцеве і зазнав поранення під Донецьким аеропортом, зараз перебуває на волі.

«Я вільна цивільна людина, але під слідством і мушу час від часу з’являтись на суді. Нічого більше. Все, що сказав мені адвокат, ‒ «це чудо», – пояснив Лусваргі.

Читайте також: Як бразильський бойовик з угруповань «ЛДНР» Рафаель Лусваргі потрапив у монастир і чому він вільно гуляє Києвом?

У жовтні 2016 року Лусваргі затримали співробітники СБУ під час перетину державного кордону України в терміналі D міжнародного аеропорту «Бориспіль».

Через кілька місяців, у січні 2017 року, Печерський районний суд Києва визнав бразильця винним у створенні терористичної організації, створенні непередбачених законом збройних формувань і призначили покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він став першим іноземцем не з Росії, засудженим Києвом за участь у війні на Донбасі.

У серпні 2017 року Апеляційний суд Києва скасував вирок і повернув справу Рафаеля Лусваргі на новий розгляд. За словами бразильця, з-під варти його звільнили у грудні 2017 року.

Ексклюзивну історію про бойовика Рафаеля Лусваргі в Києві дивіться в сюжеті Радіо Свобода в неділю, 6 травня, о 21:10 у програмі Донбас.Реалії на телеканалі «112 Україна».

XS
SM
MD
LG