Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС виступили проти повернення Росії до «Групи семи»


Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер (л) і голова Європейської ради Дональд Туск
Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер (л) і голова Європейської ради Дональд Туск

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і голова Європейської ради Дональд Туск виступили проти повернення Росії до «Групи семи» промислово розвинутих держав. Про це вони заявили у канадському Квебеку перед початком саміту G7, реагуючи на заяву президента США Дональда Трампа щодо потреби повернути Москву в цей формат.

Туск відзначив, що «не так легко, щоб тебе здивував президент Трамп», і додав, що знайти новий формат для таких зустрічей із Росією буде складно.

Юнкер наголосив, що Росія порушує міжнародне право, вказавши на анексію Криму та події на сході України.

Речник міністра закордонних справ Канади Адам Остен заявив, що позиція Канади щодо можливості повернення Росії до «Групи семи» промислово розвинутих країн світу не змінилася. Вона полягає в тому, що Оттава не підтримуватиме такої можливості доти, доки Москва вона окупує український Крим.

Раніше 8 червня президент США Дональд Трамп виступив за те, щоб Росія була представлена на саміті «Групи семи». Він заявив про це перед відльотом до Канади, де відкривається зустріч лідерів G7.

Новий прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте підтримав позицію Трампа і заявив, що Росія має повернутися до «Групи семи».

До 2014 року Росія брала участь у самітах разом зі США, Великою Британією, Німеччиною, Францією, Італією, Японією і Канадою. Організація тоді називалася «Групи восьми». Членство Росії було припинене після анексії Криму.

Читайте також: Америка стоїть осторонь на зустрічі «Групи семи»

Канцлер Німеччини Анґела Меркель цього тижня заявила, що повернення в «Групу семи» Росії наразі неможливе, оскільки членство в організації несумісне з грубими порушеннями міжнародного права.

На зустрічі в Канаді, як очікується, лідери G7 обговорюватимуть п’ять головних тем, які вважає пріоритетом Канада, що головує в організації цього року. Серед них – економічне зростання, зміна технологічного устрою, гендерна рівність, боротьба зі змінами клімату і «побудова більш мирного і безпечного світу». У рамках останньої теми, як очікується, будуть обговорюватися і дії Росії в Україні і в Сирії.

XS
SM
MD
LG