Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі відбувся перший випуск курсів української мови


Випускники курсів української мови в Білорусі, Мінськ, 8 червня 2018 року
Випускники курсів української мови в Білорусі, Мінськ, 8 червня 2018 року

Близько 100 людей у Мінську та Гомелі впродовж минулого навчального року відвідували курси української мови, понад половина з них успішно склала іспит і отримала сертифікати різних ступенів.

Більшість курсантів – дорослі, але були окремі курси і для дітей. Курси організували українська діаспора, посольство України в Білорусі та Товариство білоруської мови імені Франциска Скорини (ТБМ), яке надало приміщення.

Урочисте вручення сертифікатів знання української мови пройшло 8 червня у посольстві України в Мінську. За словами посла Ігоря Кизима, минулий навчальний рік для курсів був успішним, заняття продовжаться і наступного року.

«Наша мета полягає в тому, щоб надати можливість усім, хто бажає, вивчати українську мову й зробити внесок у розвиток гарних відносин і дружби між Україною та Білоруссю», – заявив дипломат.

Голова ТБМ, депутат парламенту Білорусі Олена Анісім заявила, що участь в організації курсів була «жестом солідарності з Україною» і що її організація пишається тим, що є партнером для вивчення й поширення української мови й культури в Білорусі.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, викладали на курсах у Мінську професійні філологи Оксана Ціплицька, яка закінчила Чернівецький університет, та Єгор Дзьобик, який навчався в Білоруському державному університеті в Мінську. Нині він викладає білоруську мову в Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки в Луцьку.

Загалом, за словами посла Кизима, українська мова як курс викладається у 10 вишах Білорусі. Минулого навчального року в загальноосвітніх школах Білорусі з’явилася можливість вивчати українську мову факультативно.

Посольство України в Мінську відзначає, що курси української мови викладаються в Білорусі в контексті розвитку співпраці країн-сусідів у сфері освіти, про що йшлося на торішніх переговорах президентів Олександра Лукашенка й Петра Порошенка.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

В Україні запровадять іспит з української для охочих отримати громадянство – указ

В Україні розпочинається десятиліття української мови – указ

«Українська – це круто»: як українці популяризують свою мову

«Це моя мова»: як російськомовні українці перейшли на українську

«Принципово не спілкуюся російською». Єгор Гуськов про досвід переходу на українську мову

XS
SM
MD
LG