Доступність посилання

ТОП новини

Голова НБУ: отримання п’ятого траншу МВФ ми очікуємо до осені


Голова НБУ Яків Смолій
Голова НБУ Яків Смолій

Національний банк України очікує отримати до осені п’ятий транш від Міжнародного валютного фонду, повідомив голова НБУ Яків Смолій в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

«Четвертий перегляд програми і отримання п'ятого траншу МВФ ми очікуємо до осені. Україна брала на себе певні зобов'язання. Понад рік ми чекаємо перегляду з низки причин. Перша – формування ціни на газ за принципом імпортного паритету. Під це зобов'язання фінансування вже надійшло. Але ми його досі не виконали. Причини зрозумілі – піднімати тарифи на газ перед виборами ніхто не погоджується», – розповів Смолій.

Читайте також: Що чекає на гривню, ціни в магазинах та економіку без наступного траншу МВФ?

Другим зобов’язанням він назвав Антикорупційний суд, за створення якого Верховна Рада проголосувала 7 червня.

«Після узгодження всіх питань і прийняття рішення зазвичай десь через тиждень-два в Київ прибуває місія Фонду. Вона тут працює близько двох тижнів, після чого їде у Вашингтон і готує документи на засідання ради директорів. Це ще близько двох тижнів. Після прийняття рішення радою директорів потрібно ще кілька тижнів для його оформлення і перерахування коштів. Таким чином, суто для проходження всіх процедур потрібно близько двох місяців. Тобто так, до осені це (транш МВФ – ред.) можливо», – зазначив Смолій.

У березні 2015 року між МВФ і Україною була затверджена чотирирічна програма розширеного фінансування на суму близько 17,5 мільярда доларів США. Наразі МВФ надав Україні за цією програмою близько 8 мільярдів 380 мільйонів доларів.

Міністерство фінансів України очікувало на надходження нового траншу кредиту МВФ на початку 2018 року. У квітні в НБУ заявили, що очікують траншу від Міжнародного валютного фонду в третьому кварталі.

XS
SM
MD
LG