Доступність посилання

ТОП новини

Путін: говорити про обмін ув’язненими «поки що передчасно»


Президент Росії Володимир Путін вважає передчасними розмови про обмін ув'язненими
Президент Росії Володимир Путін вважає передчасними розмови про обмін ув'язненими

Президент Росії Володимир Путін вважає, що говорити про обмін утримуваними особами між Україною і Росією «поки що передчасно», «щоб нічого тут не порушити і нічому не зашкодити». Про це він заявив журналістам після завершення роботи саміту Шанхайської організації співробітництва.

Зокрема, Путін зауважив, що ініціатива провести телефонну розмову між главами України і Росії виходила від української сторони.

«Думаю, в цьому вже проявляється зацікавленість у врегулюванні. У будь-якому разі, я на це дуже сподіваюся», – сказав Путін.

Він підкреслив, що президенти обговорювали питання, пов’язані з видачею людей, які утримуються з обох сторін, у тому числі долю російського журналіста Кирила Вишинського.

«Говорити про те, як це питання вирішиться, поки що передчасно, я б утримався насамперед для того, щоб нічого тут не порушити і нічому не зашкодити», – сказав Путін.

9 червня відбулася телефонна розмова між президентом України Петром Порошенком та його російським колегою Володимиром Путіним. За повідомленням прес-служби Адміністрації президента України, вони, зокрема, домовилися, що найближчим часом уповноважені з прав людини України і Росії обміняються візитами до ув’язнених громадян.

Після цього Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що спочатку відвідає українських в’язнів у Росії, а потім в анексованому нею Криму. Вона зазначила, що згідно з домовленостями між президентомами України та Росії, наразі готується список політв’язнів, яких планують відвідати омбудсмени обох країн.

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова повідомила, що збирається відвідати в Україні керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, довірену особи Володимира Путіна під час виборів президента 2018 року Олену Одновол, яких підозрюють у держзраді, а також військових Олександра Баранова та Максима Одинцова, яких у лютому 2018 року визнали винними в державній зраді й дезертирстві, засудивши їх до 14 і 13 років позбавлення волі відповідно.

За даними української правозахисної ініціативи Let My People Go, у Росії з політичних мотивів утримують 64 людини.

XS
SM
MD
LG