Доступність посилання

ТОП новини

Суд ЄС скасував минулі санкції проти Клюєва – журналіст


Андрій Клюєв
Андрій Клюєв

Суд Європейського союзу скасував деякі санкції проти колишнього голови адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Клюєва, але він залишається у санкційних списках. Про це повідомив кореспондент Радіо Свобода.

«Андрій Клюєв виграв справу у загальному суді ЄС зі скасування санкцій на 2017 – 2018 роки, але залишається в списку санкцій ЄС, оскільки обмежувальні заходи 2018 – 2019 років були продовжені в березні й ще не оскаржуються», – написав журналіст.

Суд Європейського союзу 28 лютого почав розглядати справу за позовом Андрія Клюєва. Соратник екс-президента Віктора Януковича домагається зняття санкцій, накладених ЄС, після того, як схожий суд раніше виграв його брат, депутат-утікач Сергій Клюєв.

28 лютого посли Європейського союзу вирішили продовжити дію санкції проти колишнього президента України Віктора Януковича і ще 12 його соратників, але виключити зі списку депутата-втікача Сергія Клюєва і екс-міністра юстиції Олену Лукаш. Міністри країн ЄС мають затвердити це рішення 5 березня. Але у цьому санкційному списку залишався Андрій Клюєв.

Читайте також: «Сім’я» Януковича підсанкційна ще рік, але «чорний список» може скорочуватися й далі

Ці санкції – заборона на в’їзд до ЄС і замороження активів на території Євросоюзу – були запроваджені навесні 2014 року проти осіб, яких у Євросоюзі вважають відповідальними за дестабілізацію сситуації в Україні, і відтоді кілька разів переглянуті і продовжені.

Андрій Клюєв перебуває в розшуку Служби безпеки України. Його оголосили в розшук 28 лютого 2014 року, в СБУ заявляли, що Клюєв перебуває на території Росії.

Генпрокуратура України підозрює Андрія Клюєва у вчиненні правопорушень, передбачених статтею 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій), статтею 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

У травні минулого року стало відомо, що Андрія Клюєва зняв із розшуку Інтерпол.

XS
SM
MD
LG