Доступність посилання

ТОП новини

В анексованому Криму силовики обшукують будинок фігуранта справи «Хізб ут-Тахрір»


За інформацією об’єднання «Кримська солідарність», на його старшу дочку Гульсум Алієву складено протокол за статтею «розпалювання міжнаціональної ворожнечі»
За інформацією об’єднання «Кримська солідарність», на його старшу дочку Гульсум Алієву складено протокол за статтею «розпалювання міжнаціональної ворожнечі»

19 липня в анексованому Росією Криму російські силовики проводять обшук в будинку фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Мусліма Алієва. За інформацією об’єднання «Кримська солідарність», на його старшу дочку Гульсум Алієву складено протокол за статтею «розпалювання міжнаціональної ворожнечі».

Обшуки відбуваються в селі Верхня Кутузовка. Активісти повідомляють, що у всієї родини вилучили телефони і техніку.

Як повідомила проектові Радіо Свобода Крим.Реалії юрист Ліля Гемеджі, постанова про обшук виписана суддею Алуштинського міського суду анексованого Криму.

Обвинувачені у справі «Хізб ут-Тахрір» Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують в причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір».

Російський військовий суд розглядав ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях в Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували в Ростов-на-Дону.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Читайте також: «Його підштовхнуло беззаконня»: Емір-Усеїн Куку тиждень голодує

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії.

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об’єднань, названих «терористичними». Після захоплення Криму Москва намагається насаджувати цю внутрішньоросійську заборону і на цій окупованій частині території України, хоча в Україні організація діє легально.

XS
SM
MD
LG