Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон «не розглядає» пропозицію Путіна про референдум на Донбасі – представник Ради нацбезпеки США


Дональд Трамп та Володимир Путін під час зустрічі 16 липня в Гельсінкі обговорювали ситуацію в Україні
Дональд Трамп та Володимир Путін під час зустрічі 16 липня в Гельсінкі обговорювали ситуацію в Україні

Адміністрація США «не розглядає питання щодо підтримки» пропозиції президента Росії Володимира Путіна про проведення референдуму на Донбасі, яку той зробив 16 липня на саміті в Гельсінкі. Представник Ради національної безпеки США Гаррет Маркус заявив 20 липня, що організація «так званого референдуму» не мала б «ніякої легітимності».

Раніше того ж дня посол Росії в США Анатолій Антонов заявив, що Трамп і Путін обговорили «конкретні пропозиції» щодо врегулювання конфлікту на сході України під час саміту.

Антонов це сказав наступного дня після того, як агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела повідомило, що президент Росії Володимир Путін заявив російським дипломатам, що запропонував своєму американському колезі Дональду Трампу провести референдум на Донбасі, щоб вирішити конфлікт у цьому регіоні.

«Це питання обговорювалося», – сказав Антонов, певно, маючи на увазі загалом конфлікт на Донбасі, а не саме пропозицію референдуму. Він сказав, що «були зроблені конкретні пропозиції щодо вирішення цієї проблеми», але не описав їх.

Читайте також: У МЗС України відреагували на ідею Путіна провести референдум на Донбасі

Дональд Трамп повідомив у Twitter, що він з Путіним під час зустрічі у Гельсінкі обговорював ситуацію в Україні, але не згадав про можливий референдум та не навів якихось інших деталей, пов’язаних із Україною.

В українському МЗС рішуче відкидають ідею проведення референдуму на непідконтрольній території Донбасу як абсолютно неприйнятну.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG