Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен звернулася до ООН з проханням сприяти медичному обстеженню Балуха, Клиха та Сенцова


Засуджений російським судом українець Володимир Балух голодує з 19 березня
Засуджений російським судом українець Володимир Балух голодує з 19 березня

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що звернулася до верховного комісара ООН з прав людини Зейда Раада аль Хусейна з проханням сприяти проведенню незалежного медичного обстеження засуджених російським судом українців Володимира Балуха, Станіслава Клиха та Олега Сенцова.

Вона розповіла у Facebook, що попросила сприяти візитам представників міжнародних гуманітарних організацій до українців, утримуваних на території Росії та анексованого нею Криму.

«Я звернулася до верховного комісара ООН з прав людини Зейда Раада аль Хусейна з проханням застосувати всі можливі важелі впливу на Російську Федерацію. Аби, врешті-решт, ця держава почала дотримуватися основоположних принципів гуманізму та поваги до прав людини, виконувати зобов’язання, передбачені міжнародними угодами та співпрацювати», – пише Денісова.

5 липня підконтрольний Росії Роздольненський районний суд Криму засудив українського активіста Володимира Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів (близько 4 тисяч гривень) за сукупністю двох кримінальних справ (за звинуваченням у зберіганні боєприпасів і побитті начальника ІТТ у Роздольному).

Балух продовжує безстрокове голодування, оголошене 19 березня на знак протесту проти переслідування.

Станіслава Клиха затримали на території Росії 2014 року за звинуваченням в участі в бойових діях проти федеральних сил під час першої чеченської війни взимку 1994-1995 років, а також у вбивстві російських солдатів. Також по цій справі проходить ще один українець – Микола Карпюк.

Український режисер Олег Сенцов був засуджений в Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв'язнів у Росії

Клих провину заперечує, а його родина і друзі наполягають, що засуджений ніколи не був у Чечні. 26 травня 2016 року суд у російській республіці Чечні засудив Клиха до 20 років позбавлення волі; у жовтні 2016 року Верховний суд Росії відхилив апеляцію його захисту на вирок.

За даними правозахисної ініціативи Let My People Go, у російських тюрмах із політичних мотивів утримують 70 українців.

XS
SM
MD
LG