Доступність посилання

ТОП новини

Нарусова: директор ФСВП Росії сказав мені, що Сенцову «померти не дадуть»


Людмила Нарусова
Людмила Нарусова

У Федеральній службі виконання покарань Росії заявили, що «не дадуть померти» українському режисеру Олегу Сенцову, який продовжує голодування у російській колонії. Про це Крим.Реалії, проекту Радіо Свобода, повідомила член Ради федерації Росії Людмила Нарусова, яка днями говорила про погіршення стану Сенцова з директором ФСВП Геннадієм Корнієнком.

«Кілька днів тому, коли з'явилися повідомлення про погіршення здоров'я, що почалися проблеми з серцем, я зв'язалася з Корнієнком (директор ФСВП Росії – ред.), висловила своє занепокоєння з цього приводу. Але тоді прозвучала лапідарна відповідь: «Померти не дамо», – повідомила Нарусова.

Читайте також: Адвокат розповів нові подробиці про стан Сенцова: «він дуже блідий»

За її словами, «не все в їхніх силах, і за відсутності гарної реанімації та кардіологів ці обіцянки можуть виявитися лише обіцянками».

Вона уточнила, що, за інформацією директора ФСВП, Сенцову ставлять крапельниці.

«Гарного кардіолога там немає, реанімації – теж. Дуже тривожна ситуація, дуже тривожна. І я не розумію вперте мовчання тих людей, від яких це залежить, тому що претензії тюремникам безглуздо пред'являти: їхня справа – закривати ключами камери. І якщо буде наказ, про це мені і вони говорили, якщо буде рішення – відразу відпустимо. Але без такого рішення – ні», – додала Нарусова.

У Федеральній службі виконання покарань Росії заявили, як пише російське державне інформагентство «ТАСС» 11 серпня, що інформація адвоката Сенцова про зниження його ваги на 30 кілограмів не відповідає дійсності, а також «з перших днів відмови від прийому їжі встановлено індивідуальне динамічне медичне спостереження».

10 серпня російська Федеральна служба виконання покарань заявила, що Олег Сенцов відмовився від переведення в муніципальну лікарню, скарг немає.

Читайте також: Фото Сенцова, надані Росією, поставили під сумнів, на Заході вимагають його звільнення

Олег Сенцов був засуджений у Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв’язнів у Росії.

Станом на 11 серпня Сенцов голодує 90-й день.

Перше за два роки відео з Сенцовим у колонії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:01 0:00

Уповноважений Верховної Ради з прав людини з посиланням на адвоката Дмитра Дінзе повідомила, що у Сенцова триває третя затяжна криза, але він не має наміру зупиняти голодування.

«Він п’є мінімальну кількість медичної суміші і воду, щоб не непритомніти й контролювати дії, які з ним відбуваються. Його вага вже знизилася до 70 кілограмів», – зазначила омбудсмен.

Читайте також: Макрон зробив Путіну пропозиції щодо Сенцова – Париж

Наприкінці липня Європейський суд з прав людини закликав засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова припинити голодування й прийняти будь-яке лікування, яке покращить його стан. Водночас суд вимагає від Росії невідкладно надати Сенцову необхідне лікування в медичній установі.

Активісти в Україні і по всьому світу продовжують вимагати від Росії та її президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції проходять у різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

XS
SM
MD
LG