Доступність посилання

ТОП новини

Вишинський, якого в Україні підозрюють у держзраді, отримав у Росії премію імені Політковської


Кирило Вишинський
Кирило Вишинський

Головний редактор «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, якого в Україні підозрюють у державній зраді та незаконному зберіганні зброї, став лауреатом російської премії «Камертон» імені Анни Політковської.

Про таке рішення журі премії повідомив голова Союзу журналістів Росії Володимир Соловйов, повідомляє Російська служба Радіо Свобода.

Кирила Вишинського затримали в Києві 15 травня після обшуків в офісі «РИА Новости Україна». Увечері того ж дня Служба безпеки України заявила, що підозрює його в державній зраді.

За даними Служби безпеки України, журналіст за завданням Москви готував спочатку інформаційні матеріали в Криму для виправдання анексії Росією українського півострова, а потім у Києві – для підтримки угруповань «ДНР» і «ЛНР». Він щомісяця отримував на цю діяльність 53 тисячі євро, гроші для цього, як заявили в СБУ, надходили з Росії через Сербію.

Українські правоохоронні органи повідомляли, що у головного редактора «РИА Новости Украина» знайшли трудовий договір з медіа-групою «Россия сегодня», велику суму грошей і вогнепальну зброю.

Російська влада і близькі до Кремля ЗМІ неодноразово засуджували арешт Вишинського, якому 6 вересня продовжили термін тривання під вартою на 60 днів. Журналіст провину заперечує. Він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням надати йому правовий захист.

Анна Політковська – журналіст російської «Нової газети», відома своїми розслідуваннями порушень прав людини в Чечні. Її вбили 7 жовтня 2006 року в Москві. Правозахисники і журналісти неодноразово критикували владу Росії за те, що замовників злочину досі не знайшли.

XS
SM
MD
LG