Доступність посилання

ТОП новини

У пошуках диплома заступника Кличка (розслідування)


На що тільки не йдуть політики та чиновники, аби дістатись до владної верхівки. Інколи навіть на підробку дипломів про вищу освіту, яка є обов’язковою вимогою до охочих керувати країною. Таких ганебних казусів сучасна українська історія знає чимало. Схоже, ця ж доля спіткала й одного зі столичних керманичів. Йдеться про заступника мера Києва Віталія Кличка Володимира Бондаренка. «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») з’ясували, що його диплом про вищу юридичну освіту – підроблений.

Віталій Кличко і його команда. Зовсім скоро мине повних три роки з того часу, як відомий боксер, відмовившись від президентських амбіцій, здобув крісло міського голови Києва. Як мер, він прославився своїми обмовками, нестримним бажанням покращити місто і будівельними скандалами.

Міський голова Києва Віталій Кличко
Міський голова Києва Віталій Кличко

Віталій Кличко постійно у центрі уваги – щось відкриває, контролює, перевіряє, дає завдання. Але хто прикриває його спину? До третьої річниці мерства Кличка «Схеми» дослідити його найближче оточення. І почали з молодого та амбітного керівника апарату міської адміністрації, заступника столичного голови Володимира Бондаренка.

Міський голова Києва Віталій Кличко (л) та заступник мера Володимир Бондаренко
Міський голова Києва Віталій Кличко (л) та заступник мера Володимир Бондаренко

Володимир Бондаренко працює у команді Віталія Кличка щонайменше 10 років. Прибиральник столичної школи спочатку став помічником депутата Київради, а з 2013-го – помічником народного депутата. У серпні 2014-го, після обрання мером Віталія Кличка, без конкурсу і спецперевірки він перевівся з посади помічника народного депутата до столичної адміністрації. Став керівником апарату і одним із головних спікерів міської влади.

Досліджуючи шлях до влади Володимира Бондаренка, журналісти програми «Схеми» виявили білу пляму в його автобіографії. Чиновник не вказує навчальний заклад, де отримав першу вищу освіту. Лише зазначає, що вона юридична і здобута після школи.

Біографія заступника мера Києва Володимира Бондаренка
Біографія заступника мера Києва Володимира Бондаренка

Водночас у день призначення Бондаренка керівником апарату новинні агентства розповсюдили інформацію з його сторінки у мережі Facebook, де було зазначено, що чиновник закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка. Тепер цієї інформації на його сторінці немає. І коли на запит «Схем» про освіту Володимира Борнадренка ніяк не відреагувала Київська адміністрація, журналісти програми вирішили глибше дослідити біографію керівника апарату.

Юрист ГО «Центр протидії корупції» Ольга Веретільник пояснює: «При призначенні на посаду і в місцевому самоврядуванні, і на державну службу, проводиться спецперевірка. Але є винятки, наприклад, якщо особа переводиться з одного органу в інший – тоді це відбувається рішенням двох керівників: того, звідки людина йде, і того, куди людина приходить».

Юрист ГО «Центр протидії корупції» Ольга Веретільник
Юрист ГО «Центр протидії корупції» Ольга Веретільник

А оскільки Бондаренко працював помічником Кличка, а потім пішов працювати до того ж Кличка в міську адміністрацію, то і узгоджував це переведення той сам Віталій Кличко. І копію свого диплома Володимир Бондаренко мав передати в особову справу до апарату міської адміністрації. До апарату, який після цього й очолив. І який вперто не надає журналістам інформації про освіту свого очільника. Чому? І чому зі сторінки чиновника зникла інформація про Львівський університет? У «Схем» з’явилися серйозні підозри, коли до редакції надійшла відповідь із цього навчального закладу: «На підставі архівних документів встановлено, що Бондаренко Володимир Володимирович (26.01.1985 р.н.) не завершував навчання та не отримував диплому Львівському національному університеті імені Івана Франка».

А згодом з’ясувалося, що освітою Володимира Бондаренка вже зацікавилися і в Національній поліції. Після звернення народного депутата Юрія Левченка відкрили кримінальне провадження. За інформацією депутата, Володимир Бондаренко подав до КМДА підроблений диплом того ж Львівського університету.

Народний депутат Юрій Левченко
Народний депутат Юрій Левченко

«Я зробив звернення в поліцію і прокуратуру. Прокуратура відповіла, що вона переслала в поліцію, а поліція от мені відповіла, що так, кримінальна справа, власне кажучи, відкрита, і це вказує, на мою думку, що на 99,9% так воно і є, що це сфальшований диплом», – зазначає депутат.

Володимир Бондаренко запрошує знімальну групу програми до кабінету і розповідає про свій життєвий шлях. Зокрема і про те, чому не проходив спецперевірки, коли прийшов на роботу в адміністрацію, яка передбачає перевірку і відомостей про освіту: «Я йшов переведенням із Верховної Ради України. Був помічником-консультантом народного депутата».

Заступник мера Києва Володимир Бондаренко всіляко уникав відповіді на запитання про диплом
Заступник мера Києва Володимир Бондаренко всіляко уникав відповіді на запитання про диплом

На цьому конструктивна розмова і закінчується. Бо мова заходить про кар’єрні стрибки Володимира Бондаренка від посади прибиральника до помічника народного депутата та заступника мера. Чиновник просто тікає з кабінету після запитань про диплом.

Міський голова Києва Віталій Кличко каже, що повірив Бондаренку на слово
Міський голова Києва Віталій Кличко каже, що повірив Бондаренку на слово

Мер Києва Віталій Кличко у коментарі «Схемам» заявив, що про провадження Нацполіції знає, але докази Володимира Бондаренка йому здалися переконливими: «Наскільки я знаю, він отримував освіту в місті Києві. Я запитав його, і він сказав, що він навчався у Києві, а не у Львові. Я повірив йому на слово».

Прес-секретарка мера Оксана Зинов'єва пообіцяла посприяти програмі в отриманні інформації щодо документів про вищу освіту Володимира Бондаренка.

Натомість наступного дня після цієї обіцянки від мерії надійшли не копії дипломів, а повідомлення, що для опрацювання запиту потрібно ще додаткових 20 днів.

Відповідь на запит журналіста програми
Відповідь на запит журналіста програми

«Схеми» звернулися до Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де чиновник отримав диплом спеціаліста в Інституті післядипломної освіти після отримання першого – «засекреченого» київською владою диплома бакалавра.

Ось вона – копія диплому бакалавра, виданого начебто Львівським університетом імені Івана Франка. Університетом, з якого прийшла чітка і однозначна відповідь: Володимир Бондаренко не отримував там документа про вищу освіту.

Той самий диплом Володимира Бондаренка
Той самий диплом Володимира Бондаренка

Тим часом у КНУ імені Шевченка пояснюють: на момент вступу діяла інша процедура подання документів. І перевіряти копії бакалаврських дипломів не мали права.

Проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров
Проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров

«Bін вступав у 2009 році. Тоді не було повноцінної єдиної державної електронної бази з питань освіти, і тому будь-який університет був зобов’язаний приймати нотаріально засвідчену копію, коли пред’являється оригінал. Перевіряти ми навіть не мали права», – пояснює проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Шевченка Володимир Бугров.

Незрозуміла ситуація з дипломами столичних чиновників може виявитися масштабною. Ось, наприклад, тепер уже колишній очільник транспортного департаменту КМДА Сергій Майзель. Він нібито отримав диплом в Івано-Франківському університеті. Копію диплому Майзеля нам надали джерела в адміністрації. Однак у цьому виші журналістам повідомили про те, що такий диплом не видавався.

Після запиту «Схем» до КМДА Сергія Майзеля звільнили з посади. Зв’язатися з ним не вдалося, а мер щодо цього відповів коротко: «Велика кількість людей працює в адміністрації. Велика кількість людей працює в цій будівлі. Я не можу перевіряти, де кожен вчився».

Інформацію про місце навчання посадовців пересічному громадянину отримати непросто. Під час розслідування з кількох установ журналісти отримали відповіді, що ця інформація належить до особистої і підлягає розголошенню лише за згодою особи. І така ситуація сприяє тому, що в Україні політики та чиновники досягають кар’єрних висот, маючи при цьому куплені чи сфальшовані дипломи про вищу освіту.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG