Доступність посилання

ТОП новини

Нова лазерна зброя Великої Британії: «розрізає ціль зі швидкістю світла»


Випробування лазерної зброї DragonFire (фото міністерства оборони Великої Британії)
Випробування лазерної зброї DragonFire (фото міністерства оборони Великої Британії)

Велика Британія повідомляє про успішну розробку нової лазерної зброї DragonFire. Міністр оборони Грант Шаппс днями опублікував перше розсекречене відео про цю технологію й додав, що цей «лазер розрізає ціль зі швидкістю світла». Подробиці передає «Голос Америки»

Міністерство оборони Великої Британії нещодавно уже повідомляло про роботу над проєктом лазерної зброї DragonFire.

У січні 2024 року відомство заявляло: «Радіус дії DragonFire є секретним, але це зброя прямої видимості, і вона може вражати будь-яку видиму ціль... Точність еквівалентна влученню в монету 1 фунта стерлінгів із відстані в кілометр».

«Цей тип передової зброї має потенціал революціонізувати бойовий простір, зменшивши залежність від дорогих боєприпасів, а також знизивши ризик побічної шкоди», – заявив тоді британський міністра оборони Грант Шаппс.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс під час спільної зустрічі із міністром оборони Норвегії і командувачем Військово-Морських Сил Збройних Сил України Неїжпапою. 11 грудня 2023 року
Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс під час спільної зустрічі із міністром оборони Норвегії і командувачем Військово-Морських Сил Збройних Сил України Неїжпапою. 11 грудня 2023 року

Система озброєння DragonFire є результатом спільних інвестицій Міністерства оборони Британії та промисловості у розмірі 100 мільйонів фунтів стерлінгів, йдеться у повідомленні британського оборонного відомства.

Наша увага має бути зосереджена на тому, щоб воїни могли отримати відповідні можливості
Фхіма

Шимон Фхіма, директор стратегічних програм Міністерства оборони, заявив, що випробування DragonFire на Гебридських островах поблизу Шотландії продемонстрували, що це «провідна світова технологія», яка може здійснювати точні удари на відстані.

«У світі загроз, що постійно розвиваються, ми знаємо, що наша увага має бути зосереджена на тому, щоб воїни могли отримати відповідні можливості, і ми намагатимемося прискорити цей наступний етап діяльності», – додав Фхіма.

Лазери для ППО

За даними американської агенції Управління підзвітності уряду (Government Accountability Office – GAO), Міністерство оборони США щорічно витрачає 1 мільярд доларів на розробку зброї спрямованої енергії – концентрованої електромагнітної енергії.

Наприклад, Міністерство оборони розробило високоенергетичні лазери, які успішно збивали дрони під час демонстрацій.

Однак Міністерство оборони мало проблеми з виведенням цих технологій з лабораторії у польові умови з кількох причин, у тому числі через визначення того, як використовувати їх у місіях.

Тож GAO порадило Пентагону розробити угоди між розробниками прототипів і запланованими партнерами – ВПС і ВМФ США – про втілення цих технологій у життя.

13 доларів за постріл

CNN відзначає невисоку вартість одного пострілу з такої зброї, що потенційно «може забезпечити смертоносну протиракетну або авіаційну оборону приблизно за 13 доларів США за постріл, потенційно заощадивши десятки мільйонів доларів порівняно з вартістю перехоплювачів ракет, які зараз виконують свою роботу».

Для порівняння, медіа оцінюють вартість однієї ракети для HIMARS у 150 тисяч доларів, а ціна однієї ракети «земля-повітря» ВМФ США Standard Missile-2 сягає 2 мільйонів доларів.

На тлі війни Росії в Україні та атак хуситів, визнаних терористичним угрупуванням у США, де для завдання шкоди інфраструктурі, мирним містам чи кораблям активно використовуються дешеві дрони, «вартість ракет протиповітряної оборони стала гарячою темою в оборонних колах», пише CNN.

Медіа додає: «Аналітики сумніваються, як довго США, Велика Британія та їхні партнери можуть використовувати багатомільйонні ракети проти безпілотників».

«Недорогі безпілотні літальні апарати та ракети змінили економічний розрахунок наступу та захисту на користь тих, хто використовує великі обсяги дешевих безпілотних систем і боєприпасів для подолання складнішої протиповітряної та протиракетної оборони», – цитує CNN Джеймса Блека з аналітичного центру RAND Europe.

Обмеження лазерів

Професор University of Colorado Boulder Іаін Бойд зазначає також й обмеження лазерів, що може позначитись на розробці такої зброї.

Передусім, високоенергетичні лазери вимагають розгалуженої інфраструктури виробництва електроенергії та охолодження.

Відтак платформи, які можуть їх нести, обмежені великими наземними системами, кораблями й великими літаками, натомість армійські пересувні системи й винищувачі можуть нести лазери лише відносно низької потужності.

Лазери можна використовувати лише протягом обмеженого проміжку часу
Бойд

«Оскільки вантажівка, корабель або літак повинні перевозити джерело живлення для лазера, і це обмежить потужність джерела живлення, лазери можна використовувати лише протягом обмеженого проміжку часу, перш ніж їм потрібно буде зарядити батареї», – додає Бойд.

Інші «фундаментальні обмеження» для високоенергетичної лазерної зброї включають знижену ефективність під час дощу, туману та диму, які розсіюють лазерні промені.

«Лазерні промені також повинні залишатися зафіксованими на своїх цілях протягом кількох секунд, щоб завдати шкоди», – вважає дослідник і додає, що нинішній прототип лазерної зброї також проблематичний з погляду технічної підтримки і ремонту в зонах бойових дій.

Однак він все ж переконаний, що майбутнє оборонних технологій – зокрема й за лазерами.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG