Доступність посилання

ТОП новини

Ескалація в Ізраїлі: роль Кремля, як це впливає на війну в Україні і до чого готуватися країнам Балтії


Ізраїльська самохідна гаубиця розташована біля кордону з Газою на півдні Ізраїлю, 10 жовтня 2023 року
Ізраїльська самохідна гаубиця розташована біля кордону з Газою на півдні Ізраїлю, 10 жовтня 2023 року

Чи стоїть Росія за ескалацією ситуації в Ізраїлі? Як це впливає на війну в Україні і чи може призвести до зменшення підтримки від країн Заходу? Чи має Росія наміри здійснити вторгнення до країн Балтії? Про все це – в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Бойовики угруповання «Хамас» напали на Ізраїль вранці 7 жовтня. Вони випустили близько трьох тисяч ракет і прорвалися до прикордонних районів, вступивши в бій з ізраїльськими військовими та захопивши в полон десятки заручників. Угруповання «Хезболла» також обстріляло територію Ізраїлю з боку Лівану. Армія оборони Ізраїлю у відповідь завдала масованих ударів по Смузі Гази, а також Лівану.
  • 9 жовтня ізраїльські військові віддали наказ про повну облогу Смуги Гази, припинивши постачання продовольства, води, палива та інших товарів для 2-х мільйонів людей, які проживають на території, контрольованій «Хамасом». Станом на вечір 9 жовтня кількість загиблих внаслідок атак бойовиків в Ізраїлі збільшилася до 900 людей, повідомляє Associated Press.
  • Росія зацікавлена в розпалюванні війни на Близькому Сході, щоб новий конфлікт послабив світову єдність, додав протиріч і цим допоміг РФ знищувати свободу в Європі, заявив 9 жовтня у своєму відеозверненні президент України Володимир Зеленський.
  • Головне управління розвідки Міноборони України 9 жовтня повідомило, що російські спецслужби можуть використати напад угруповання «Хамас» на Ізраїль для масштабної провокації проти України. За даними української розвідки, Росія передала «Хамасу» захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС. Тож готує фейкові звинувачення українських військових у нібито «продажу західної зброї для терористів», попереджають у ГУР.
  • В американському Інституті вивчення війни 7 жовтня повідомили, що Кремль використовує атаку «Хамасу» в Ізраїлі для просування кількох інформаційних операцій, що спрямовані на зменшення підтримки та уваги США і всього західного світу до України.
  • Аналітики зазначили, що Кремль посилив кілька інформаційних кампаній, звинувативши Захід у тому, що він нехтує конфліктами на Близькому Сході заради підтримки України. Зокрема, заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв стверджував, що США та їхні союзники повинні були «займатися» роботою над «палестинсько-ізраїльським врегулюванням», а не «втручатися» у Росію та надавати військову допомогу Україні.

«Вісь зла буде розхитувати ситуацію»

Керівник політико-правових програм «Українського центру суспільного розвитку» Ігор Рейтерович розповів «Новинам Приазов’я», що події в Ізраїлі дійсно інформаційно відволікають міжнародну спільноту від війни в Україні. Втім, це не буде тривати довго, переконаний він.

Ігор Рейтерович
Ігор Рейтерович
Певні країни можуть розширювати, наприклад, допомогу Ізраїлю надавати. Але поки що немає жодних причин говорити, що це робитиметься за рахунок допомоги Україні
Ігор Рейтерович

«Деякий момент є з ресурсами, оскільки певні країни можуть розширювати, наприклад, допомогу Ізраїлю надавати. Але поки що немає жодних причин говорити, що це робитиметься за рахунок допомоги Україні. Тобто це паралельні такі процеси, паралельні треки, які один одному не заважають. Єдиний ще момент, як ці події взагалі впливають на розвиток подій у світі? У все більшої кількості країн є вже остаточне розуміння, що у світі сформована така уявна вісь зла і вона буде розхитувати ситуацію у всіх регіонах планети, куди тільки дотягнеться рука, буде створювати дестабілізацію», – зауважив він.

Поки що невідомо, як саме Росія може бути причетна до нападу «Хамасу» на Ізраїль, каже політолог. Він не виключає, що це могла бути підготовка членів угруповання до ведення бойових дій.

«Є вже інформація, що приватні військові компанії «Вагнер», «Редан» – представники цих компаній готували терористів в таборах саме для ведення бойових дій, саме проти ізраїльської армії. Деяка тактика, яку вони використовували, вона явно списана з того, що використовують росіяни (військові РФ – ред.) в Україні», – підкреслює політолог.

«Мета – удар по репутації США»

Він також вказує на те, що російська сторона активно почала розповсюджувати інформацію про надану Україні західну зброю, яку начебто угруповання «Хамас» використовувало під час нападу на Ізраїль.

Прорив на ізраїльську сторону кордону Ізраїлю та Гази після того, як озброєні люди проникли в райони півдня Ізраїлю, 7 жовтня 2023 року
Прорив на ізраїльську сторону кордону Ізраїлю та Гази після того, як озброєні люди проникли в райони півдня Ізраїлю, 7 жовтня 2023 року

«Цей фейк запустили з якою метою? Щоб відвернути увагу від кадрів, які з’явилися в перші дні, де саме «хамасівці» масово використовують найновішу російську зброю, наприклад, протитанкову. Тут логіка в тому, що вони (російська сторона) їм передають ту зброю, якої в них достатньо. Вони ж не дають їм танки або БТР, вони не дають їм системи залпового вогню, не дають навіть снаряди. А передавати якусь стрілецьку зброю чи протитанкові комплекси – це не є проблемою для РФ», – каже Рейтерович.

Крім відволікання уваги від допомоги Україні, Росія також зацікавлена створити політичну нестабільність у світі й завдавати репутаційного удару США, додав він.

Інформаційно-ідеологічний аспект є ключовим, вигода в цьому полягає
Ігор Рейтерович

«Росія взагалі створює ситуацію глобальної нестабільності й показує, що не тільки вони, наприклад, є країною, яка розпочинає війни або яка веде війни. А от війни виникають в інших частинах, всі вони неоднозначні. І, відповідно, неоднозначне ставлення повинно бути до тієї війни, яку Росія веде безпосередньо на території України.

В них, в першу чергу, інформаційно-ідеологічний аспект є ключовим, вигода в цьому полягає. Таким чином вони ще наносять, як вони вважають, певний репутаційний удар по США: «От не могли захистити свого союзника». Вони вважають, що це повинно призвести до дисбалансу всередині демократ коаліції, яка виступає на підтримку України. Інших якихось поки практичних наслідків в цій ситуації у них немає», – зазначив політолог.

  • Втім, не всі експерти вбачають, що в атаці «Хамасу» на Ізраїль може бути пряма роль Росії. Зокрема, берлінська аналітикиня із Центру досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна та експертка з російської політики на Близькому Сході Ханна Нотте в інтервʼю Радіо Свобода вказує на те, що немає прямих доказів того, що саме Росія поставляла для цього нападу зброю для «Хамасу» або що саме росіяни тренували представників цієї організації.

«Вигідні РФ «осередки напруги»

Експерт-міжнародник, оглядач міжнародної політики Тарас Семенюк вважає, що Росія зацікавлена у співпраці з угрупованням «Хамас» для можливості впливу на цей регіон.

Тарас Семенюк
Тарас Семенюк

«Хамас» – це терористична організація, але це не зупиняло очільників Кремля мати зустрічі з її лідерами. Ми бачимо, що Лавров (міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров – ред.) зустрічався. Тому у мене немає жодного сумніву, що Росія була зацікавлена в співпраці.

Це ще стара радянська методика, коли створюються так звані (російською мовою) «очаги напряжения». Тобто це такі відкриті рани, які постійно кровоточать. І в той момент, коли це потрібно, Росія, Кремль натискає на ці рани, й кров ще більше виходить, і дає спазми на все тіло. Це те саме ми переживали на Донбасі у 2014 році, коли РФ окупувала Донбас. Вони створювали проксі-групи проросійських сепаратистів, дали їм зброю навчальну і таким чином вони дестабілізували сам регіон під лозунгами об'єднання з Росією», – пояснив експерт-міжнародник.

Наслідки ізраїльського бомбардування міста Газа 11 жовтня 2023 року
Наслідки ізраїльського бомбардування міста Газа 11 жовтня 2023 року

Він впевнений, що за допомогою дестабілізації на Близькому Сході Росія зацікавлена активізувати опозиційні сили у країнах Заходу. Зокрема, за його словами, розрахунок йде на формування опозиційних груп, які виступають проти надання фінансової підтримки й зброї.

Таким чином Кремль хоче зупинити постачання Україні, щоб вона не мала чим оборонятися, не могла проводити контрнаступ, вважає експерт і наводить приклад останніх виборів у Словаччині, де партія – переможниця парламентських виборів з її лідером Роберто Фіцо виступає за повне припинення військової допомоги Києву.

Роберт Фіцо (в центрі) виступає за повне припинення військової допомоги Києву
Роберт Фіцо (в центрі) виступає за повне припинення військової допомоги Києву

Разом із цим Семенюк переконаний, що події в Ізраїлі не вплинуть на допомогу США Україні. За його словами, постачання зброї до України від США ідуть окремим треком.

«Ізраїль постійно роками отримує підтримку від США, і це є угода між США та Ізраїлем. Це орієнтовно 100 млрд доларів на рік. Але загалом відкриття фронту на близькому сході чергове доповнює те, що Кремль розпочав в Україні. Тобто це черговий пазл у світовій картині дестабілізації демократичного світу», – зазначив він.

  • За даними Ізраїлю, число людей, загиблих під час атак «Хамасу», які почалися 7 жовтня, зросло щонайменше до 1200. Палестинська сторона заявила, що внаслідок ізраїльських ударів по Смузі Гази загинули 700 людей, 3800 поранені.

Країнам Балтії приготуватися?

  • Росія може готуватися до можливих конфліктів з країнами Балтії та блоком НАТО. Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни у звіті за 8 жовтня. Вони зазначили, що 8 жовтня на російському порталі нормативно-правових актів з’явився указ президента щодо позбавлення Північного флоту статусу «міжвидового стратегічного територіального об’єднання».
  • Тож Північний флот Росії може припинити бути окремою військово-адміністративною одиницею. Натомість його чотири регіони – Республіка Комі, Архангельська та Мурманська області, і Ненецький автономний округ – передадуть до складу реформованого Ленінградського військового округу. Відновлення Ленінградського військового округу, своєю чергою, може означати підготовку Росії до конфліктів з країнами Балтії та НАТО, зазначили аналітики.

Журналіст, автор проєкту «І Грянул Грем» з Риги Вадим Радіонов розповів «Новинам Приазов’я», що у Латвії завжди зважають на загрози з боку Росії. Втім, на думку журналіста, у цьому регіоні навряд чи виникне нова війна.

«Сьогодні я не бачив, щоб це викликало якийсь великий резонанс, можливо, ще має минути час, з'явилися дані з посиланням на дослідні різні групи, що так, можливо, РФ розглядає такий сценарій.

Думають, що, звичайно, військові експерти, з якими ми говорили, вони вважають, що Росія не має потенціалу, тому що все-таки країни Балтії – це країни НАТО. У 5 пункті договору про вступ до НАТО чітко чорним по білому написано, що напад на одну з країн НАТО є нападом на весь альянс. Тобто, чи готова Російська Федерація піти на повномасштабну війну з усім Північноатлантичним альянсом? Це велике питання, бо потенціалу там немає», – зауважив він.

Президентський палац у Вільнюсі. 27 червня 2015 року
Президентський палац у Вільнюсі. 27 червня 2015 року

Крім того, Радіонов вважає, що Володимир Путін розуміє ризики, пов'язані з застосуванням ядерної зброї.

«Ядерна війна – це самогубство насамперед для Володимира Путіна. Він не хоче вмирати, він навіть не хоче хворіти, він цього боїться. Початок ядерної війни призведе до того, що Путін може наразити себе на велику небезпеку. Тобто він може бути фізично ліквідований», – каже журналіст.

«Імовірність божевільного сценарію»

Втім, імовірність найбільш божевільного сценарію розвитку подій все одно залишається, додав журналіст. Він нагадав: мало хто з західних політиків і експертів вірив і у те, що Росія почне повномасштабне вторгнення в Україну.

Повномасштабна війна з НАТО, виходячи з якоїсь раціональної логіки, для Росії просто не під силу
Вадим Радіонов

«Багато хто, зокрема європейські лідери, політики, фахівці розвідки до кінця не вірили в те, що це можливо. Ну чи принаймні ми робимо такі висновки з відкритих джерел. Але це сталося, хоча це також для Путіна був самогубний план. Тому, звісно, якась ймовірність такого шаленого сценарію залишається. Її не можна списувати з рахунків, але все-таки повномасштабна війна з НАТО, виходячи з якоїсь раціональної логіки, для Росії просто не під силу. Тобто, вона програє, вона програє в Україні. Тобто ми бачимо, що Росія не може здобути ту перемогу, якої, мабуть, кремлівське керівництво хотіло», – зазначив він.

«Путін адаптувався»

Політичний емігрант, колишній аналітик партії «Єдина Росія» Леонід Власюк, який живе в Ізраїлі, вважає, що Росія напряму пов'язана з загостренням конфлікту у регіоні.

Леонід Власюк
Леонід Власюк
«Якби Україні з самого початку війни надали б всю ту зброю, яка потрібна була, і якби була можливість в України продовжувати свої атаки та свій контрнаступ ще минулого року, коли Херсон звільнили, коли звільнили Харківську, Чернігівську області, коли вибивали окупаційні війська, то напад на Ізраїль не трапився б.
Путін встиг адаптуватися до того, що сталося. Перенести акценти, пройти цей шок, який мав від цього. І він почав зустрічні рухи, організовувати тиск на союзників, у тому числі й у найслабших місцях», – зазначив експерт.

Коли Україна переможе Росію, історія з «Хамасом» швидко зійде нанівець, каже політолог. Він вважає, що для Росії ситуація в Ізраїлі – це також елемент шантажу Заходу.

Було завезено величезну кількість зброї, яка складалася і колекціонувалась, зберігалася у «Хезболли» та «Хамасу» вже давно. Для Росії це зручна річ
Леонід Власюк

«Уся ця історія перевалена на плечі Ірану. Але сюди було завезено величезну кількість зброї, яка складалася і колекціонувалась, зберігалася у «Хезболли» та «Хамасу» вже давно. Для Росії це зручна річ. Тому що сірник піднести до цього багаття, яке у нас тут є, завжди вигідно для Росії було. Це своєрідний шантаж: «Якщо ви продовжуватимете тут нам чинити опір і постачати зброю Україні, ми таку пожежу роздуємо на святій землі, що вам мало не здасться». Не схід палатиме, тим більше, що Іран стверджує, що в нього вже є атомна зброя», – зауважив Власюк.

«Фінансування дестабілізації»

Аналітик вважає, що Росія навряд чи вторгнеться до країн Балтії. Але їй не менш важливо розхитати ситуацію всередині цих країн.

«Дестабілізувати обстановку біля Балтії можливо. І вони будуть намагаються це зробити, тому що вони вважають, що там є ґрунт для цього. Це йдеться про ті зайві тисячі людей, які мають бути депортовані з Латвії, та так звана російськомовна спільнота у балтійських країнах – Литві, Естонії та Латвії. Там, звичайно, є спроба дестабілізації та вкладення туди великої кількості грошей», – каже Власюк.
На його думку, для Росії вкрай важливо на своїх кордонах мати анклави, які перестали допомагати Україні, завдяки тому, що там прийшли до влади інші люди, такі, як у Словаччині чи в Угорщині.
«Тобто Путіну важливим є розкол. Але військовими силами він уже цього зробити не може, тому що основні війська зараз перебувають в Україні й спокійно там гинуть. Однак Путін має достатньо грошей для того, щоб розгойдувати ситуації», – додав аналітик.
  • Президент Росії Володимир Путін вважає, що останні події в Ізраїлі повʼязані з провалом політики США на Близькому Сході, оскільки Вашингтон не був «стурбований пошуком компромісів для обох сторін». Таку думку він висловив на зустрічі з премʼєр-міністром Іраку Мухаммедом ас-Судані. Путін стверджує, що США не враховували «корінних інтересів палестинського народу». Він додав, що російська позиція полягає в тому, що «збитки цивільному населенню мають бути мінімізовані і зведені до нуля», влада Росії «закликає до цього всі сторони конфлікту».

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG