Доступність посилання

ТОП новини

«ІДІЛ, таджики, Україна...». Перші озвучені версії щодо нападу на «Крокус Сіті Хол» під Москвою


Чорні пакети із тілами загиблих під час нападу на «Крокус Сіті Хол» у Підмосков'ї. Росія. Ніч на 23 березня 2024 року
Чорні пакети із тілами загиблих під час нападу на «Крокус Сіті Хол» у Підмосков'ї. Росія. Ніч на 23 березня 2024 року

Які останні дані про масовий розстріл людей у «Крокус Сіті Хол» під Москвою? Які версії уже прозвучали? Кого затримали? Які наслідки все це може мати?

  • Слідчий комітет Росії у першій половині дня 23 березня підтвердив загибель понад сотні людей «внаслідок теракту 22 березня у «Крокус Сіті Хол» у Красногорську Московської області».
  • За інформацією МОЗ РФ, постраждали понад 140 осіб.
  • МОЗ Московської області опублікувало список, в якому станом на 6-ту ранку 23 березня перераховано імена 121 постраждалого, серед них п'ятеро дітей, а також зазначається, що 62 особи, у тому числі троє дітей, загинули.
  • За неофіційними даними, які публікують російські ЗМІ, називають більшу кількість загиблих і постраждалих.

«Кількість жертв зростатиме значно, сьогодні о 06:30 ранку рятувальники зайшли до зали, де відбувалися найжахливіші події, буквально зараз я повернувся звідти. Ми бачимо, що ситуація там вкрай тяжка», – повідомив очільник Московської області Росії Андрій Воробйов.

Наслідки пожежі в глядацькій залі «Крокус Сіті Хол» під Москвою. 23 березня 2024 року
Наслідки пожежі в глядацькій залі «Крокус Сіті Хол» під Москвою. 23 березня 2024 року

Хронологія подій

Напад озброєних автоматами невідомих на людей, які прийшли на концерт у «Крокус Сіті Хол», що у Красногорську під Москвою, було скоєно ввечері 22 березня.

За різними даними там було від однієї до кількох тисяч людей.

На відео, що набули поширення в соціальних мережах, видно, як озброєні люди заходять у хол концертного залу і починають усіх із автоматичної зброї. За ними іде чоловік, який знімає все на відео.

Потім нападники зайшли до концертної зали і почали стріляти по людях там.

Почалася паніка, у тісняві люди намагалися знайти виходи й утекти з концертної зали та будівлі «Крокус Сіті Холу» .

Потім пролунало кілька вибухів і почалася сильна пожежа. Вогонь охопив велику площу, у будівлі обвалився дах.

Внаслідок вибухів і великої пожежі дах ТЦ, де стався напад, обвалився. Красногорськ, Підмосков'я. Росія. Ніч на 23 березня 2024 року
Внаслідок вибухів і великої пожежі дах ТЦ, де стався напад, обвалився. Красногорськ, Підмосков'я. Росія. Ніч на 23 березня 2024 року

Російські силовики, які прибули до концертної зали, оточили будівлю, виводили звідти людей і шукали нападників.

Надходили суперечливі повідомлення про штурм будівлі та про те, що нападники втекли та їх шукають.

Російська нацгвардія бере під контроль периметр навколо ТЦ, де стався теракт. Підмосков'я, Росія. 22 березня 2023 року
Російська нацгвардія бере під контроль периметр навколо ТЦ, де стався теракт. Підмосков'я, Росія. 22 березня 2023 року

У соцмережах з'явилися фотографії машин із передбачуваними учасниками нападу.

У багатьох містах Росії скасували масові заходи, концерти, закриваються громадські місця.

У Росії напад на «Крокус Сіті Хол» у Підмосков'ї офіційно оголосили терактом.

Один із автоматів нападників, які розстріляли відвідувачів концерту у ТЦ «Крокус Сіті Хол» у Підмосков'ї. Росія, 22 березня 2023 року
Один із автоматів нападників, які розстріляли відвідувачів концерту у ТЦ «Крокус Сіті Хол» у Підмосков'ї. Росія, 22 березня 2023 року

Хто стоїть за нападом?

  • «Нібито вихідці із Таджикистану»

Деякі російські ЗМІ написали про те, що до нападу нібито причетні громадяни Таджикистану, і навіть назвали прізвища ймовірних нападників та виклали у мережі їхні фото. Про це, зокрема, написав російський Telegram-канал Baza.

За повідомленнями, нібито у Брянській області, неподалік від кордону з Білоруссю та Україною, затримали автомобіль із ймовірними нападниками. В авто було шість осіб, але чотирьом вдалося утекти.

На ці повідомлення відреагували у МЗС Таджикистану. Там назвали це фейком і заявили, що не отримували від Москви офіційної інформації.

«Наголошуємо, що таджицька сторона не отримувала від офіційної влади Росії підтвердження повідомлень про причетність громадян Таджикистану. У зв'язку з цим просимо спиратися на офіційну інформацію, що поширюється державними органами Росії», – мовиться у повідомленні.

Пізніше 23 березня російська державна агенція ТАСС із посиланням на Центр громадських зв'язків ФСБ повідомила, що «особи, які брали участь у теракті у «Крокус Сіті Холі», намагалися втекти в Україну».

Згідно з цим повідомленням, учасники теракту нібито «планували перейти російсько-український кордон» та «мали контакти на українській стороні». Сам теракт, за даними ФСБ, був ретельно спланований.

Слідчий комітет РФ також повідомив, що «спецслужбами та правоохоронними органами у Брянській області, неподалік кордону з Україною затримано четверо підозрюваних з-поміж осіб, які вчинили теракт у концертній залі «Крокус Сіті Хол».

Загалом у звʼязку з терактом, як доповів Путіну директор ФСБ Олександр Бортніков, затримали 11 осіб.

Наслідки пожежі у «Крокус Сіті Хол» під Москвою. Росія. 23 березня 2024 року
Наслідки пожежі у «Крокус Сіті Хол» під Москвою. Росія. 23 березня 2024 року
  • «Відповідальність несе Україна»

Буквально у перші години після нападу деякі російські політики почали виступати із заявами, що напад на «Крокус Сіті Холл» може мати український слід.

На російському ТБ навіть поширили фейкове відео, на якому нібито Секретар РНБО України Олексій Данілов «бере відповідальність за теракт», повідомляє Центр протидії дезінформації.

Якщо буде встановлено, що це терористи київського режиму, то їх має бути безжально знищено
Дмитро Медведєв

«Відповідальність за теракт у концертному залі «Крокус сіті Хол» несе Україна», – майже одразу заявив перший заступник голови Комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Віктор Бондарєв.

Водночас легіон «Свобода Росії» поширив у телеграм-каналі заяву, оприлюднив заяву, у якій звинуватив у теракті «режим Путіна». Російські добровольці пригадали серію терактів у Москві 1999 року, і заявили, що будуть боротися проти путінських силовиків.

Колишній президент РФ Дмитро Медведєв, як і низка російських пропагандистів, теж виступили із натяками на причетність України.

«Якщо буде встановлено, що це терористи київського режиму, то усіх їх має бути знайдено і безжально знищено як терористів», – написав відомий своїми скандальними заявами колишній президент Росії Медведєв.

Володимир Путін 22 березня не виступав із публічними заявами, тільки через своїх чиновників передав співчуття родинам загиблих.

Будівля «Крокус Сіті Хол», де стався масовий розстріл людей, пролунали вибухи, зайнялася пожежа і обвалився дах. Підмосков'я. Росія. 23 березня 2024 року
Будівля «Крокус Сіті Хол», де стався масовий розстріл людей, пролунали вибухи, зайнялася пожежа і обвалився дах. Підмосков'я. Росія. 23 березня 2024 року
Вважаємо такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії
МЗС України

У Міністерстві закордонних справ України «категорично» відкинули усі звинувачення, які почали лунати від російських офіційних осіб, у начебто «причетності» України до стрілянини в концертній залі «Крокус Сіті Холл» у підмосковному Красногорську 22 березня.

«Вважаємо такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародної спільноти», – йдеться в офіційній заяві на сайті українського зовнішньополітичного відомства.

Також ймовірність причетності Українивідкинув радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. В оприлюдненому відеозверненні він наголосив, що «українська сторона до стрілянини не має жодного відношення».

Україна непричетна
Подоляк

«Сили оборони України дають відсіч російським загарбникам на свої території, відповідно до міжнародно визнаних прийнятними методами ведення війни... Україна ніколи не застосовувала терористичні методи війни, тероризм як метод ведення війни, на відміну від Російської Федерації», – наголосив радник керівника ОП.

США також заявили, що немає жодних ознак того, що до нападу причетна Україна. При цьому два тижні тому, напередодні президентських виборів у Росії, посольство США попередило про загрозу терактів у Москві. Тоді американським громадянам було рекомендовано уникати місць масового скупчення людей.

Володимир Путін тоді назвав заяви західних країн про можливість терактів у Росії «провокаційними» та націленими «на залякування та дестабілізацію суспільства».

  • «Ісламська держава»

Через кілька годин після нападу на «Крокус Сіті Холл» з'явилися повідомлення, що відповідальність за атаку взяло на себе терористичне угруповання «Ісламська держава».

Йдеться про підрозділ ІГ, що базується в Афганістані
NYT

Істинність цієї заяви спочатку була поставлена ЗМІ під сумнів, проте потім CBS і New York Times повідомили з посиланням на неназвані офіційні особи, що розвіддані США кажуть про причетність «Ісламської держави» до нападу в Москві, і що США заздалегідь надали Росії розвіддані про потенційний теракт.

NYT, зокрема, пише, що йдеться про підрозділ ІДІЛ, що базується в Афганістані, який, як стверджується, хотів помститися Росії за її дії в Афганістані, Чечні та Сирії.

Розслідувач Христо Грозєв в ефірі телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода за участі «Голосу Америки») назвав причетність ІДІЛ однією з ймовірних версій:

«Потрібно пов'язувати це з попередженням, яке було кілька тижнів тому з американської сторони російській стороні.

Були арешти кількох представників цієї організації на території Росії
Грозєв

Попередження було досить конкретне, хоча російська сторона скаржилася, що воно «спільне» і стосувалося можливих терактів проти російських інтересів та громадян з боку ІДІЛ-К – це афганський осередок міжнародної терористичної організації «Ісламська держава».

Хоча російська сторона відповіла якось холодно і сказала, що це попередження вони не вважають серйозними, все-таки були арешти кількох представників цієї організації на території Росії, за даними американської розвідки, протягом останніх двох тижнів»

ІДІЛ
ІДІЛ

Які будуть наслідки?

Журналіст Дмитро Колезєв:

«У першому наближенні жахливий теракт у Москві зовсім не схожий на провокацію російських спецслужб, він більше схожий на їхній грандіозний провал.

Фантастичні гроші витрачаються на «безпеку», а спецслужби заточені тільки на політичний розшук і залякування громадян
Колезєв

Фантастичні гроші витрачаються на «безпеку», а ця безпека насправді не забезпечується. Пропустили дуже великий і, ймовірно, добре підготовлений теракт» «Це вам не стрілець-одинак, це ціла масштабна операція. Ще й атакуючих досі не знайшли (чи знайдуть?).

Спецслужби заточені на політичний розшук і залякування громадян. Прямого обов'язку щодо захисту суспільства від реальних загроз вони не виконують».

Ці питання мають ставити опозиційні політики та незалежні журналісти. На жаль, і ті, й інші не мають доступу на федеральні канали, де про це можна було б сказати досить голосно.

Силовики недоторканні, тому що вони є опорою режиму. Це трагедія для чергового етапу об'єднання «навколо прапора».

Квіти на огорожі навколо місця, де стався теракт. Підмосков'я, Росія. 23 березня 2024 року
Квіти на огорожі навколо місця, де стався теракт. Підмосков'я, Росія. 23 березня 2024 року

Політолог Володимир Пастухов:

«Треба чітко розрізняти три ракурси трагедії:

  • Що сталося?
  • На кого повісять те, що сталося?
  • Що станеться після, без будь-якого зв'язку з тим, що сталося, і з тим, на кого це повісять?

Я згоден із Дмитром Колізєвим – те, що трапилося, більше схоже на провал російських спецслужб, ніж на їхню ж провокацію.

Більше схоже на провал російських спецслужб
Пастухов

Не тому, що я не вірю в їхню здатність організувати провокацію, а тому, що не вірю в їхню здатність грамотно прорахувати її наслідки, щоб бути достатньо впевненими в отриманні потрібного ефекту.

Думаю, що рішення щодо того, хто ж винен буде ухвалюватися в Росії зрештою політично.

Відповідальних швидше за все буде призначено, а не знайдено.

І я буде дуже здивований, якщо це буде не Україна. Тим не менш, це точно буде не Україна, якщо спецслужби Росії насправді отримали достатньо інформації від американців та їхніх союзників заздалегідь, що неможливо якось «замилити» при висуванні версії українського сліду.

Слідчі оглядають тіла жертв нападу. Підмосков'я, Росія. 23 лютого 2024 року
Слідчі оглядають тіла жертв нападу. Підмосков'я, Росія. 23 лютого 2024 року
Відповідальних швидше за все буде призначено, а не знайдено

Які наслідки?

Теракт ляже в загальну канву того, що відбувається в Росії і в кінцевому рахунку виявиться лише каталізатором давно запущених процесів, що йдуть своїм ходом. Країна ще глибше просунеться у бік терору та громадянської війни, причому це станеться стрибкоподібно.

Зняття мораторію на страту, відновлення практики позбавлення громадянства, часткове відключення від світового інтернету, запровадження воєнного стану та прискорення мобілізації – все це можливі кроки.

Метью Сассекс, експерт з Росії з Австралійського національного університету:

Він заявив в інтерв'ю Бі-бі-сі, що якщо версія про причетність ісламських екстремістів до нападу на «Крокус Сіті Холл» підтвердиться, російська влада може відреагувати «крайнім насильством».

Російська влада може відреагувати «крайнім насильством»
Сассекс

Як приклади він навів реакцію Кремля на теракти в московському Театральному центрі на Дубровці (2002) та в Беслані (2004), після яких Кремль активізував бойові дії на Північному Кавказі і вжив низку заходів щодо зміцнення авторитарної влади Володимира Путіна.

«Можливо, однак, що не так важливо, хто насправді здійснив напад, як те, кого російський уряд вирішить у цьому звинуватити і проти кого він вирішить вжити дій», – додав експерт.

Поліція з собаками біля «Крокус Сіті Хол» після нападу. Красногорськ, Підмосков'я. Росія. Під ранок 23 березня 2023 року
Поліція з собаками біля «Крокус Сіті Хол» після нападу. Красногорськ, Підмосков'я. Росія. Під ранок 23 березня 2023 року
  • За понад двадцятиліття, відколи Росією керує колишній полковник радянського КДБ Володимир Путін, в країні сталося багато терактів із великою кількістю жертв.
  • Результати проведених російськими силовими відомствами розслідувань щодо тих терактів завжди викликали багато сумнівів, як всередині Росії так і за її межами.
  • Після кожного з тих терактів російська влада розпочинала нову хвилю насильства. Зокрема, підриви багатоквартирних житлових будинків у Москві, Волгодонську та інших містах були використані Володимиром Путіним для початку війни у Чечні.

Форум

XS
SM
MD
LG