Доступність посилання

ТОП новини

Україна відкриває міжнародне авіасполучення: 10 порад, як подорожувати літаком у часи COVID-19


Авіасполучення хоча й відновлюється, нехтувати правилами безпеки не варто, наголошують експерти
Авіасполучення хоча й відновлюється, нехтувати правилами безпеки не варто, наголошують експерти

Із 15 червня Україна відкриває міжнародне авіасполучення, але це не означає, що пандемія коронавірусу позаду. Радіо Свобода зібрало 10 простих кроків, як подорожувати безпечніше.

Дедалі більше держав відкривають кордони і дедалі більше експертів погоджуються: якщо можна зайвий раз утриматися від подорожей – краще не літати взагалі. З іншого боку, COVID-19, ймовірно, нікуди не зникне найближчим часом, тож якщо летіти все ж треба – краще як слід підготуватися.

1. Не літати до епіцентрів зараження

Якщо відмовитися від, наприклад, відпустки – не варіант, краще обирати держави:

  • які не є епіцентрами коронавірусу,
  • в які недовго летіти.

Особливо важливою є перевірка свого власного стану здоров’я: навряд чи хтось хоче летіти поруч із зараженим (потенційно коронавірусом) пасажиром. Тож у разі наявності відповідних симптомів від перельоту краще відмовитися, радять експерти. Тим паче, що зараз у більшості аеропортів світу перевіряють наявність температури і на літак можуть просто не впустити.

2. Купувати квиток і реєструватися онлайн

Одне з головних завдань під час перельотів часів COVID-19 – якомога менше контактувати з різними поверхнями і людьми. Тому квиток краще придбати онлайн, а не у точках продажу.

Для уникнення черги в аеропорту напередодні вильоту варто зареєструватися на рейс онлайн і отримати посадковий талон на телефон або ж роздрукувати його. Можна завантажити додаток авіакомпанії просто на телефон і використовувати свій посадковий талон прямо з додатку.

Якщо людина летить з багажем, звісно, їй доведеться простояти в черзі на його реєстрацію. Але у часи пандемії цілком можливо, що можна обійтися ручним багажем і одразу відправитися на борт літака.

3. Обирати сидіння біля вікна

Є дослідження, які свідчать про те, що сидіння під час реєстрації краще обирати біля вікна. У такому випадку людина перебуватиме далі від проходу, а отже, контактуватиме з меншою кількістю людей.

Проте в деяких випадках авіакомпанії залишають за собою право розсаджувати пасажирів на свій розсуд вже у літаку, щоб забезпечити між ними необхідну дистанцію.

Самі аеропорти вводять численні правила для того, щоб допомогти людям зберігати дистанцію. Але чимало залежить від кожної окремої людини
Самі аеропорти вводять численні правила для того, щоб допомогти людям зберігати дистанцію. Але чимало залежить від кожної окремої людини

4. Зберігати дистанцію при посадці

Правила дистанції між людьми вже й так запроваджені в самих аеропортах та під час посадки, проте люди часто ними нехтують.

Якщо дозволятиме завантаженість літака, авіакомпанії зазвичай обіцяють, що на борту людей будуть саджати на відстані одного крісла один від одного. Але на практиці все залежатиме від кількості зайнятих місць.

5. Постійно мити руки

Попри те, що це правило стосується не лише авіаперельотів, про нього треба особливо попіклуватися, тому що аеропорт і сам літак – це скупчення великої кількості людей з різних країн. Ці місця вважаються більш небезпечними для потенційного розповсюдження патогенів. Не варто нічого чіпати без необхідності, краще мати гумові рукавиці і не торкатися обличчя.

Також варто не забути взяти з собою антисептик для рук і постійно користуватися ним. При можливості – мити руки з милом.

Перевірка температури в аеропортах – тепер звичайне явище
Перевірка температури в аеропортах – тепер звичайне явище

6. Продезінфікувати поверхні

Коли пасажир вже зайняв своє місце у літаку, його варто було б очистити. Звісно, авіакомпанії здебільшого заявляють, що перед і після кожного перельоту салон літака дезінфікують – сидіння, столики, кишені сидінь, шафи для валіз та туалети.

Але експерти радять пасажирам використати антибактеріальні серветки для очищення столиків, сидіння та інших частин, з якими людина контактує під час перельоту на своєму місці.

7. Летіти у масці

Перебувати у масці під час перельоту – це, в принципі, й так вимога більшості авіаліній, які відновили роботу. Деякі компанії їх видають, але здебільшого їх треба приносити на борт із собою, а знімати дозволяється лише під час вживання їжі. Проте з початком відкриття авіасполучення деякі люди скаржаться на те, що інші не дотримуються правила носіння маски.

Експерти радять не знімати маску у літаку
Експерти радять не знімати маску у літаку

Якщо переліт недовгий, від їжі краще утриматися. А маску краще змінювати кожні 2-3 години, радять експерти.

Також не варто забувати про вже всім відомі правила поведінки: кашляти або чхати в серветку чи в лікоть, нікого не чіпати, не торкатися обличчя руками.

8. Мінімізувати контакт з готівкою

Під час розрахунку за товари і послуги в аеропорту чи під час польоту у самому літаку експерти радять використовувати платіжні картки (не готівку, якщо її приймають), ще краще користуватися безконтактними платежами.

9. Уникати черг

Якщо на борту літака людині потрібно завітати у вбиральню, варто уникати, за можливості, великих черг. Просто встати, щоб розім’ятися або пройтися, краще не треба.

Це ж саме стосується поведінки під час посадки або виходу з літака. Часто коли літак вже приземлився, але ще не почав висадку пасажирів, люди встають у прохід. Експерти радять залишатися на місцях і зайвий раз намагатися не підходити до інших.

10. Підготуйтеся морально

Якщо попереду переліт, будьте готові до того, що поруч сидітиме людина, яка чхатиме або кашлятиме, що може викликати у вас негативні емоції або тривожність, нагадують експерти.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG