Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Що для України означає перемога Байдена?


Джо Байден
Джо Байден

Перемога Байдена на виборах президента у США

За повідомленням провідних авторитетних ЗМІ у США, дані підрахунку голосів із одного з вирішальних штатів, Пенсильванії, підтвердили перемогу там на виборах президента США демократа Джо Байдена. На цей час досі не завершений підрахунок у кількох штатах, через необхідність рахувати значно більші цього року через коронавірусну пандемію кількості голосів виборців, надісланих поштою. За оцінками, Байден може отримати врешті понад 300 голосів виборників.

Трамп після оголошення про його поразку відмовився визнавати її. Він заявив, що вибори «ще далеко не закінчені» і що він буде оскаржувати їхні результати в судах. Він раніше вже кілька разів виступав із твердженнями нібито про шахрайства й порушення на виборах, хоча ніяких підтверджень не наводив. Визнавати, чи не визнавати поразку? Американський закон до цього не зобов'язує. Але так робили всі кандидати, що програли.

Джо Байден буде інавгурований як 46-й президент США 20 січня 2021 року, після того, як усі штати офіційно підтвердять результати голосування в них і юридичні намагання Трампа, як очікують, не зможуть перешкодити встановити його перемогу, яку відтак затвердить колегія виборників.

Джо Байден: факти біографії, втрати рідних і майже п'ятдесят років у політиці

Колишній віцепрезидент США і сенатор Джо Байден запеклі виборчі перегони назвав «битвою за душу нашого народу». Це була третя спроба Байдена зайняти президентський пост у США за його майже п'ятдесятирічну політичну кар'єру.

Як виходець із середнього класу досяг успіху? Як молодим втратив дружину і доньку, виховуав синів і жив у потязі між роботою й домом? Чому Дональнд Трамп під час капмпанії називав його «Джо Гайден» – «Джо-ховайко»? Читайте у нашому матеріалі.

Як вплинуть на Україну результати виборів президента США?

Як вплинуть результати американських виборів на Україну – обговорювали під час онлайн-дискусії, організованої Київським безпековим форумом, із участю трьох колишніх послів США в Україні. Учасники констатували:

  • хто б не переміг на президентських виборах у США – двопартійна підтримка України не зменшиться;
  • ймовірно, сприятливішою для України ситуація може стати з перемогою Джо Байдена;
  • але за будь-якого результату США, ймовірно, не стануть значно більше залучатися у справи України, яка має сама турбуватися про те, щоб долати свої проблеми.

Більше думок і висловлювань експертів – знайдете тут.

Перше інтерв’ю Віталія Марківа після звільнення: «неможливо зламати людину, яка продовжує боротьбу»

Після повного виправдання і звільнення з італійської в’язниці український військовослужбовець Віталій Марків повернувся в Україну. Три роки і чотири місяці солдат провів за ґратами. Йому інкримінували співучасть в умисному убивстві двох іноземних журналістів у травні 2014 року. Суд першої інстанції у Павії влітку 2019 року засудив Марківа до 24 років неволі. Апеляційний суд присяжних у Мілані 3 листопада 2020 року виніс виправдальний вердикт за відсутністю складу злочину.

В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода з Віталієм Марківим читайте про те, що йому дозволяло не втрачати надії, про тюремний досвід, його ставлення до Італії, до журналістів та яким він бачить своє життя далі.

Суд в італійському Мілані та суд у російському Ростові. Два протилежні світи

Судовий процес у Мілані, на якому виправдали українського нацгвардійця Віталія Марківа, відбувся у той самий день, коли ми дізналися про процес у Ростові, на якому оголошували вирок уже у восьмій кримській справі «Хізб ут-Тахрір». Це констатує журналіст і політичний коментатор Віталій Портников. Про правосуддя та безправ'я – два протилежні світи, читайте у його колонці.

Економічно Росія вже не справляється на Донбасі – віцепрем’єр Резніков

Віцепрем’єра Олексія Резнікова, очевидно, неспроста називають генієм комунікацій і конформізму. Він вважає за необхідне шукати компроміси, і, схоже, передумови для компромісів закладались в український варіант плану дій щодо реалізації Мінських угод. У чому особливості цього плану, звідки з’явилася можлива дата виборів 31-го березня, хто контролюватиме кордон і кому не варто сподіватись на амністію? Про це та про команди з центру в Москві й «збереження обличчя» Путіна – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков говорить в ефірі Радіо Свобода.

«Приймальня-оберіг». Навіщо «слуги народу» «прописуються» в олігархів

Коли закінчується робота у сесійному залі, де тоді працюють депутати? Або засідають у комітетах, або зустрічаються з виборцями. Це передбачено календарним планом Верховної Ради. Та «Схеми» помітили, що низка народних депутатів – як від владної партії, так і опозиційних сил – «прописали» свої приймальні в «несподіваних» місцях: в офісі Ігоря Коломойського, квартирі його бізнес-партнера Тімура Міндіча або за адресою пов’язаних фірм.

Журналісти вирішили перевірити, чи справді приймальня народного депутата – це місце, де громадянину допоможуть розв’язати проблему? Чи це лише умовний щит, який захищає визначене депутатом приміщення від можливого інтересу правоохоронців? Читайте і дивіться.

Рада запровадила штрафи за перебування в будівлях та транспорті без масок

Верховна Рада запровадила штрафи за перебування в громадських будівлях та громадському транспорті без захисних масок. «Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот» тягнутиме за собою накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 гривень).

Касові апарати з 2021 року: Рада не змогла відтермінувати. Що буде з ФОПами?

Що робити з нормами закону, які зобов'язують малий бізнес із 2021 року обов'язково використовувати касові апарати (або відповідні застосунки у смартфоні)? Відповідь на це світоглядне питання спробувала дати Верховна Рада – на тлі масових протестів підприємців. Однак 4 листопада законопроєкт про відтермінування на один рік цих вимог не набрав голосів. Обов'язкові касові апарати – це удар по бізнесу, додаткові витрати та ускладнення бізнесу, вважають самі підприємці. Думки ж експертів щодо цього – розділилися.

Український спорт у листопаді: турніри, які варто подивитися

Повернення збірних із баскетболу, гандболу та футболу, старт українських клубів на євротурнірах та початок зимового сезону – листопад обіцяє бути яскравим на спортивні події. А Радіо Свобода готове нагадати, які турніри варто не пропустити в останній місяць осені.

«Ми не хотіли жити в тій тюрмі народів»: українські хіпі vs радянська система

Хвиля хіпівського руху наприкінці 1960-х років накрила й Україну. От тільки любов, свобода і радість життя, до яких прагнули хіпі в усьому світі, в умовах тоталітарної системи СРСР набули своїх відтінків. Чим українські хіпі відрізнялися від «західних», яку роль відіграли на шляху до Незалежності та проти чого протестують нині – на прикладі життєвої історії львівського хіпі, правозахисника, письменника та організатора першої політичної демонстрації в Україні часів «перебудови» Аліка Олісевича. Унікальні фото і матеріали – за лінком.

Алік Олісевич
Алік Олісевич

Ваше Радіо Свобода Weekly

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щопонеділка о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG