Доступність посилання

ТОП новини

Сайти Кремля і силових відомств Росії перестали відкриватися. Що відбувається?


Президент Росії Володимир Путін та головна редакторка агенції «Росія сьогодні» Маргарита Симоньян (ілюстративне фото).
Президент Росії Володимир Путін та головна редакторка агенції «Росія сьогодні» Маргарита Симоньян (ілюстративне фото).

Сайти Кремля, уряду Росії, Роскомнагляду, Слідчого комітету, Державної думи і низки інших органів влади Росії вдень у середу, 10 березня, перестали відкриватися. Про це повідомляли користувачі інтернету як з Росії, так і з-за кордону, інформує Російська служба Радіо Свобода. Наразі з Києва вони завантажуються.

Користувачі сервісу Downdetector, що відслідковує падіння сайтів, повідомляють про збої в роботі одного з найбільших російських провайдерів – «Ростелекому». У компанії пояснили це проблемами з обладнанням. При цьому в «Ростелекомі» заявили, що проблеми не пов’язані з рішенням Роскомнагляду сповільнити роботу соціальної мережі Twitter.

Вранці в середу Роскомнагляд заявив про те, що сповільнює роботу твітера в Росії, вперше застосувавши так званий закон про «суверенний рунет».

«Технічні можливості для гальмування роботи твітера є. Сповільнення його роботи вже почалося», – заявив заступник голови відомства Вадим Суботін російському «Інтерфаксу».

Він зазначив, що сповільнення загрожує й іншим інтернет-платформам у разі порушення російських законів.

Речник Кремля Дмитро Пєсков у відповідь на запитання радіостанції «Коммерсант-FM» заявив, що у нього сайти відкриваються. Він сказав, що поки не може нічого прокоментувати.

Напередодні він розповів журналістам, що в Кремлі стурбовані публікацією в газеті The New York Times, в якій стверджувалося, що Вашингтон може готувати відповідні кібератаки на російські сервіси.

У тексті стверджувалося, що протягом найближчих тижнів американська влада завдасть удару по інфраструктурі в Москві, який буде важливим тільки для російської влади.

Таким чином, стверджувало видання, США підготують відповідь на найбільшу атаку на американські відомства в історії країни, помічену в кінці минулого року. У ній Білий дім підозрює російську владу, Москва це заперечує.

Роскомнагляд і Мінцифри заявили, що збій в роботі урядових сайтів стався через неполадки у інтернет-провайдера – «Ростелекому». Відомства стверджують, що це ніяк не пов'язано з рішенням сповільнити роботу твітера.

IT-експерт Олексій Семеняка припускає, що проблема дійсно може полягати в цьому.

«Ростелеком» – дуже великий оператор з дуже складною внутрішньою структурою. Тому говорити щось напевно тут складно. З досвіду роботи я б віддав більшу ймовірність на те, що це «вдалий» збіг. Хоча теоретично таке можливо, що якісь заходи з термінового виконання розпоряджень Роскомнагляду призвели до того, що була здійснена людська помилка, хтось поспішив із якимись змінами. Це теоретично можливо, тому що мережа «Ростелекому», ще раз повторю, дуже велика і складна, і це непросте завдання – управління такою мережею», – говорить Семеняка.

Михайло Климарєв
Михайло Климарєв

Директор російського Товариства захисту інтернету Михайло Климарєв припускає, що сайти державних органів могли перестати відкриватися у зв'язку з діями Роскомнагляду зі сповільнення роботи твітера. На його думку, причиною може бути вразливість в DPI, якою скористалися хакери. DPI – це сервер, через який проходить весь призначений для користувача трафік, він переглядає кожен відправлений та отриманий пакет і приймає щодо нього рішення, пропускати його чи не пропускати. Цей механізм дозволяє сповільнити роботу твітера.

«У 2019-му був ухвалений 90 ФЗ, так званий закон про «суверенний рунет». Цей «суверенний рунет», власне, нам дозволяє сповільнювати роботу твітера, – каже Михайло Климарєв. – Згідно з цим законом, у всіх операторів зв'язку повинна бути встановлений ТЗПЗ – технічний засіб протидії загрозам. Назва незрозуміла, але насправді це є банальним DPI, пристроєм для аналізу трафіку, що проходить, яке вирішує, що пропускати, а що ні. Звичайно, це ніякий не засіб протидії загрозам, а це засіб блокування і цензури».

Климарєв додає: «Зараз з'ясувалося, що ТЗПЗ працює тільки у половини операторів зв'язку, причому у половини – не за числом операторів зв'язку, а за числом абонентів, яких ці оператори обслуговують. Принаймні так в пресрелізі Роскомнагляду було сказано. Сповільнення буде працювати тільки на мобільних операторах і у половини доступних фіксованих операторів зв'язку. Природно, що це впровадження було вироблене на великих операторах – це велика трійка плюс «Ростелеком», можливо, «Дом.ру». Особисто я як менеджер почав там ці ТЗПЗ впроваджувати».

На думку Климарєва, не варто очікувати, що Роскомнагляд найближчим часом «здасть назад» і перестане сповільнювати роботу твітера. «Я думаю, що вони будуть наполягати на тому, щоб продовжувати: у них буде щось падати постійно, валитися, і ось найближчим часом на нас чекають веселі дні, коли рунет буде знову лихоманити, щось постійно буде відвалюватися і ламатися. Це, до речі, дуже небезпечно, тому що в 2021 році інтернет – це не тільки про твітер і фейсбук, це ще й банківські платежі, і логістичні системи, транспорт, зв'язок, медичне обладнання, що завгодно. І це цілком може призвести до того, що будуть просто люди гинути, це бездумне абсолютно смикання важелів Роскомнаглядом».

«І ще я хотів дати пораду всім читачам сайтів Радіо Свобода. Поставте собі, нарешті, VPN. Настав 2021-й, і це зараз як руки мити перед їжею, всі повинні ним користуватися. Це не тільки обхід блокування, це ще і приховування даних від стеження. Я нагадаю, що там є ще один закон – 274 ФЗ, так званий «пакет Ярової», згідно з яким за всіма користувачами інтернету ведеться стеження, щонайменше, записуються ресурси, куди ви ходили, які сайти ви відвідували. І щоб сховатися від цього всевидющого ока, я рекомендую використовувати VPN. Причому платний VPN, так, це буде дорожче, зате у вас буде якісний зв'язок, нічого не буде заблоковано, і ви приховаєте свою присутність в інтернеті від цікавого ока», – говорить Климарєв.

Після відновлення доступу деякі державні сайти (зокрема Kremlin.ru і Government.ru) почали працювати по незахищеному протоколу HTTP замість захищеного HTTPS.

Семеняка вважає, що це може вказувати на особливості неполадок в «Ростелекомі»: «Ризикну припустити, що проблема якраз в компонентах, які забезпечують шифрування. Я не знаю, як влаштовані держсайти Російської Федерації, не задавався цим питанням, але цілком можливо, що там шифрування забезпечується на спеціальному проміжному пристрої, і була скоєна якась агресивна дія, скажімо, помилка конфігурації або перевантаження мережі призвела до того, що пристрої, які відповідають за шифрування трафіку, відмовили. Але можливо і те, що аварія мала більш складну природу, а її наслідки торкнулися шифрування. Ще раз скажу, що у «Ростелекому» дуже непроста внутрішня структура, і там, де складність, є ймовірність помилок».

  • У 2018 році, після того, як Роскомнагляд спробував заблокувати на території Росії месенджер Telegram, в рунеті почалися масштабні збої роботи сайтів і сервісів. При цьому більшість користувачів, як і раніше, могли користуватися Telegram. Згодом блокування зняли офіційно.
  • Навесні 2019 року в Росії ухвалили закон про «суверенний рунет», що дозволяє «ізолювати» російський сегмент інтернету. Після цього влада проводила кілька навчань із застосування закону, за численними повідомленнями – невдалих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG