Доступність посилання

ТОП новини

«Спочатку йдуть сапери, потім – піхота». Хто і як розміновує південь?


Робота саперів у бойових умовах (колаж)
Робота саперів у бойових умовах (колаж)

Сапер на псевдо «Халк», який розміновує шляхи для штурмовиків ЗСУ поблизу Роботиного Запорізької області, розповів проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії подробиці роботи на передньому краю фронту.

Спочатку йдуть сапери
«Халк»

Найкраща пора для роботи сапера – це дуже ранній ранок та густий туман. Лише за таких, більш-менш безпечних, умов інженер може проводити розмінування на передньому краю зони бойових дій.

«Спочатку йдуть сапери, перевіряють наявність вибухових пристроїв: протитанкових мін, протипіхотних мін і розтяжок. Якомога ближче намагаємось підійти, щоб розчистити шляхи підходів, лише після цього висувається піхота, але, знову ж таки, із саперами», – розповів у інтерв’ю Крим.Реалії сапер 65-ї окремої механізованої бригади ЗСУ на псевдо «Халк».

Сапер ЗСУ 65-ї ОМБР на псевдо «Халк» демонструє російські трофейні міни
Сапер ЗСУ 65-ї ОМБР на псевдо «Халк» демонструє російські трофейні міни
Трофейні російські міни МОН-50 та МОН-200
Трофейні російські міни МОН-50 та МОН-200

«Халк» несе службу на південному фронті, біля Роботиного. Поспілкуватись із бійцем нам вдалось у короткому проміжку між постійними виходами сапера на бойові завдання. Чоловік зазначає, що цей напрямок – один із найбільш замінованих в Україні. На своєму напрямку він зустрічав більш як десяток різноманітних російських та радянських зразків вибухових пристроїв: ПМН, ПМН-2, ПМН-4, ПФМ-1, ПОМ-2, МОН-50, МОН-90, МОН-100, МОН-200, ОЗМ-72, ТМ-62, ПТМ-4, НВУ-П «Охота» та ін. Каже, щоб розчистити вузьку стежку для штурмовиків, від лісосмуги до лісосмуги, треба зробити не один десяток підготовчих саперських вилазок.

Комплекс розмінування M58 MICLIC та бронемашина M113A3 українських військових
Комплекс розмінування M58 MICLIC та бронемашина M113A3 українських військових

«Майже всі розмінування по передньому краю відбуваються вручну. Техніка, призначена для таких завдань, нормально може працювати тільки у специфічну погоду. Взагалі, за стандартами, мало б бути так: відпрацьовує установка з розмінування – це може бути УР-77 «Метеорит», УР-83П чи M58 MICLIC – і лише після цього починається рух штурмовиків. Ми пробували так робити – десь виходило, а десь ні. Як тільки з’являється така установка, противник всіляко намагається її знищити, чи ПТУРом, чи FPV-дроном. Тому в переважній більшості все розмінування відбувається в ручному режимі», – зазначив «Халк».

Було таке, що в одній лісосмузі на 10 квадратних метрах ми вилучили більш ніж 20 мін
«Халк»

Кожна подібна вилазка – це великий ризик для військовослужбовців, адже сапер сам може підірватись на розтяжці, міні чи «сюрпризі», який підготували сапери противника. Тому, перш ніж зробити крок перед собою, сапер ЗСУ щупом перевіряє кожні 15-20 сантиметрів. Всі розмінування проводяться дистанційно, з використанням мотузок і імпровізованих укриттів, а повертаючись із завдання, інженер йде слід у слід, тим самим шляхом, що вже перевірив до того.

За підрахунками фахівців, Росія – абсолютний світовий лідер із запасів мін. На момент великої війни експерти налічували понад 26 мільйонів лише протипіхотних одиниць.

«Навколо себе вони огороджують абсолютно все, комбінують протитанкові з протипіхотними і навіть саморобними пристроями. Буває так, що на одному господарському полі вони розміщують три мінні поля. Тобто на захист одного укріпрайону вони використовують тисячі мін. Було таке, що в одній лісосмузі на 10 квадратних метрах ми вилучили більш ніж 20 мін», – розповів «Халк».

Сапер ЗСУ 65-ї ОМБР на псевдо «Халк» поруч з російською трофейною міною МОН-50
Сапер ЗСУ 65-ї ОМБР на псевдо «Халк» поруч з російською трофейною міною МОН-50

На думку багатьох військових та експертів, з якими ми спілкувались, тотальне мінування полів та лісосмуг стало одним із головних стримувальних чинників для українського контрнаступу на південному напрямку.

26% від усієї території України, 156 тисяч квадратних кілометрів – це майже як площа двох Австрій – забруднені вибухонебезпечними предметами. Практично щотижня з’являються повідомлення про підриви цивільних на протитанкових чи протипіхотних мінах.

Бійці спецпідрозділу з розмінування Нацполіції стоять біля знешкоджених протитанкових мін
Бійці спецпідрозділу з розмінування Нацполіції стоять біля знешкоджених протитанкових мін

За даними Моніторингової місії ООН, від початку великої війни від вибухонебезпечних предметів в Україні вже постраждали більш як тисяча людей, третина з яких загинула. Статистики, скільки військових травмувалося та загинуло внаслідок підривів, у відкритому доступі немає.

  • Зображення 16x9

    Ігор Токар

    Журналіст телепроєкту «Крим.Реалії», створеного Радіо Свобода, з 2018 року. Також на Радіо Свобода протягом 2019 року був журналістом та телеведучим програми «Ньюзрум». Роботу на національних телеканалах розпочинав як регіональний стрінгер. Співпрацював з такими телеканалами: ICTV, «5-й канал», «Еспресо», «112 Україна», «24». Співзасновник громадської організації та веб-ресурсу «Центр медіарозслідувань «Прозоро». Автор документального фільму «Чміль». Закінчив факультет філології та журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Форум

XS
SM
MD
LG