Доступність посилання

ТОП новини

Серіал «Чорнобиль» виграв загалом 10 нагород «Еммі». Розповідь тих, хто його створював


Крейґ Мейзін, актори та команда, яка створювала мінісеріал «Чорнобиль», під час нагородження премією «Еммі»-2019
Крейґ Мейзін, актори та команда, яка створювала мінісеріал «Чорнобиль», під час нагородження премією «Еммі»-2019

Серіал телеканалів HBO та Sky «Чорнобиль», що був номінований у 19 категоріях премії «Еммі», отримав 10 нагoрод, зокрема, три серед основних – «найкращий мінісеріал», «найкращий сценарій» та «найкраща режисура».

Приймаючи нагороду, режисер серіалу Крейґ Мейзін подякував Литві, де знімалася більша частина серіалу, а також віддав шану жертвам та постраждалим внаслідок катастрофи.

«Сподіваюсь, що хоча б трохи наше шоу допомогло нагадати людям про цінність правди і небезпеку брехні», – заявив режисер, приймаючи нагороду.

Крейґ Мейзін отримує премію «Еммі»
Крейґ Мейзін отримує премію «Еммі»

Раніше в інтерв’ю «Голосові Америки» Мейзін наголошував, що зараз ця історія навіть важливіша для всіх, бо відбувається глобальна війна з правдою.

«Історія Чорнобиля – це історія того, що стається, коли ми обманюємо, коли ігноруємо правду; коли влада вдає, що правда не є правдивою. Але правда – це правда, і рано чи пізно ми заплатимо. Заплатять не ті, хто при владі, а звичайні люди», – сказав він.

Джоган Ренк отримує премію «Еммі» за найкращу режисуру мінісеріалу «Чорнобиль»
Джоган Ренк отримує премію «Еммі» за найкращу режисуру мінісеріалу «Чорнобиль»

​Ідея екранізувати історію про Чорнобиль з’явилась у Мейзіна майже 5 років тому. Про це розповіла виконавча продюсерка Джейн Фетерстоун, яка також є президентом кінокомпанії Sister Pictures, яка знімала телесеріал.

Я хотів показати всім неймовірний дух, мужність і волю людей, які кинулися на відкритий ядерний реактор
Крейґ Мейзін

«Крейґ хотів дослідити Чорнобильську катастрофу. Не просто розповісти про факт самого вибуху, а дослідити від дня вибуху до розслідування обставин аварії через два роки – щоб показати і операцію очищення реактора, і брехню про причини вибуху», – сказала продюсерка.

Для знімальної групи було важливо показати, що Чорнобиль був глобальною проблемою, і тисячі людей, які працювали над ліквідацією катастрофи, насправді врятували Європу від радіоактивного забруднення.

Вся Європа і весь світ у боргу перед тими ліквідаторами
Крейґ Мейзін

Джейн Фетерстоун згадує, що після Чорнобильської аварії Європа була дуже близько до повної катастрофи. «І лише жертвою багатьох людей вдалося це зупинити. Це залучення шахтарів, а також людей, які очищували дах реактора, людей, які змогли втримати радіацію. Звісно, вона все одно поширилась на дуже велику відстань, але її значною мірою стримали, і вона не накрила всю Європу», – сказала вона.

«Вся Європа і весь світ у боргу перед тими ліквідаторами», – наголошує Крейґ Мейзін.

«Я хотів показати всім неймовірний дух, мужність і волю людей, які кинулися на відкритий ядерний реактор. Вони зіткнулися з ним лицем до лиця. Вони літали над ним, плавали під ним, рили тунелі всередину нього. Багато з них віддали своє життя заради інших», – сказав Мейзін.​

Сценарій серіалу базується на реальних подіях і людських історіях впродовж двох років після аварії.

Продюсерка Джейн Фетерстоун розповідає: «Крейґ досліджував тему надзвичайно ретельно. Звичайно, йому довелося додати діалоги і деякі події, щоб зробити фільм. Але факти абсолютно автентичні: костюми, сюжет, реквізити, дизайн настільки правдиві, наскільки це було можливо відтворити».

Ми повинні були відтворити реактор до вибуху і після вибуху, і це масштабна річ
Джейн Фетерстоун

​Зберегти правдивість історії було особливо важливою місією для сценариста Мейзіна.

«Ми сподіваємося, що люди з України, з Білорусі, коли дивитимуться цей серіал, відчують, що їх побачили: одяг, зачіски, взуття, традиції, культура – що все було правильно. Так ми виявляємо повагу. Сподіваюся, коли вони подивляться цей фільм, вони відчують величезну гордість за себе і роль, яку вони зіграли в історії», – пояснює автор сценарію.

Роль радянського чиновника Бориса Щербини зіграв відомий скандинавський актор Стеллан Скаршґорд. Валерія Легасова, який очолював державну комісію з ліквідації на АЕС, – британець Джаред Гарріс, а його колега Емілі Вотсон була у ролі фізика-ядерника, що намагається встановити причини вибуху.

«Я була дуже рада взяти участь у цьому проекті. Це те, заради чого стають акторами. Це був чудовий досвід», – сказала в інтерв’ю акторка Емілі Вотсон.​

Знімали серіал в Литві та Україні, зокрема у Прип’яті та в Києві
Джейн Фетерстоун

Знімали серіал у Литві та Україні, зокрема у Прип’яті та в Києві. Одним із найбільших викликів перед знімальною групою стало відтворення макетів ядерного реактора.

«Зйомки всього серіалу – це був великий виклик. Ми повинні були відтворити реактор до вибуху і після вибуху, і це масштабна річ», – ділиться досвідом продюсерка Фетерстоун.

Автор сценарію Крейґ Мейзін має українське коріння. Він каже, що це допомогло йому відчути глибину трагедії.​

«Я хочу, щоб кожен, хто побачить цей фільм, дійсно подумав про те, як функціонує світ. І щоб глядач запитував себе, чого вартує те, щоб просто пливти за течією й ігнорувати речі, які можуть бути незручними або про які ви не хочете думати. Ось про це Чорнобиль», – сказав Мейзін.

«Я хочу, щоб вони знали: так, це буде боляче, але я хочу, щоб вони відчули цей зв’язок і ці переживання, яке мали їхні батьки і матері, їхні брати і сестри, І всі люди, які там досі живуть», – додав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG