Доступність посилання

ТОП новини

«Інформаційний спротив»: «Град», використаний сепаратистами, прибув із Росії


Установка БМ-21 «Град» Збройних сил Росії, ілюстраційне фото
Установка БМ-21 «Град» Збройних сил Росії, ілюстраційне фото
Реактивна система залпового вогню БМ-21 «Град», яку сепаратисти використали у п’ятницю для обстрілу околиці міста Добропілля Донецької області, належить Збройним силам Росії, заявила в суботу група «Інформаційний спротив».

Як доказ видання, а також речник групи Дмитро Тимчук у фейсбуці, публікують фотографії однієї з таких установок, яку бойовики були змушені залишити на місці обстрілу.

«Зокрема, як свідчать погано зафарбовані прикметні знаки на бойовій машині, а також печатки на документації, що була в кабіні БМ-21, вона належить російській 18-й окремій гвардійській мотострілецькій бригаді (Південний військовий округ, Росія)», – мовиться в повідомленні.


«Інформаційний спротив» вважає, що цей факт вкотре підтверджує: на Сході України відбувається воєнне вторгнення Росії. «Таким чином, маємо до діла не з внутрішнім конфліктом – ідеться про російсько-українську війну, яку розв’язав Кремль», – наголошено в повідомленні.

За даними з відкритих джерел, частини 18-ї окремої мотострілецької бригади (в/ч 27777) дислокуються в кількох населених пунктах Чечні.

У п’ятницю повідомляли про невдалу спробу обстрілу сепаратистами українського блок-посту біля Добропілля з установок «Град». Ракети не влучили, але кілька з них зруйнували будівлі на околиці Добропілля; один мирний мешканець загинув, ще одна жінка була важко поранена. Одну з установок, яка вийшла з ладу, бойовики залишили на місці, невдало спробувавши спалити її.

Це вже далеко не перший випадок, коли на місці бойових дій українські силовики знаходять зброю, що не є на озброєнні в Україні чи прямо походить із Росії. Крім того, зафіксовані випадки ввезення бойовиками з Росії танків, що підтвердили також у США і в НАТО. Росія постійно твердить, що її зброї на території України немає, і там ідеться про внутрішній конфлікт між «владою в Києві», з одного боку, і «мирним українським народом», як у Москві називають збройних сепаратистів.

Російські засоби інформації вже багато разів намагалися звинуватити українські силові структури в використанні установок «Град» проти «мирного населення», але доказів жодного разу не надавали. Нинішній обстріл із «Градів» сепаратистами став першим зафіксованим випадком використання цих систем у нинішньому протистоянні.
XS
SM
MD
LG