Доступність посилання

ТОП новини

«‎Орки», Сталін, Христос, Чебурашка. Що означають символи російських військових на війні


Крим.Реалії досліджують шеврони, патчі, пісні російських військових із Криму
Крим.Реалії досліджують шеврони, патчі, пісні російських військових із Криму

Про що кажуть символи на війні? Крим.Реалії досліджують шеврони, патчі, пісні російських військових із Криму. Фахівці в галузі психології та політології пояснюють фантазії про всемогутність, чому у російських військових розмита ідентичність і до чого вона призводить.

«‎Орки з Мордору»

Росію – «‎Мордором», а російських військових – «‎орками»...

Так українці масово почали називати країну-агресорку і її жителів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Відтоді частина солдат РФ сама почала використовувати ці терміни як самоназви.

Українських військових в деяких пабліках називають «‎ельфами».

Редакція Крим.Реалії знайшла чимало таких фактів у пабліках російських військових з Криму.

Так, Розвідник із Чорноморського Олексій Прошунін із позивним «Чуня» публікує картинку – «Народився орком – захищай Мордор».

У батальйоні «Крим» на Запорізькому напрямку демонструють патч «Здрастуйте, я орк».

А командир відділення 810-ї окремої бригади морської піхоти із позивним «Джаконда» з Красногвардійського на своїй сторінці ВКонтакте пише: «Життя за Мордор».

На Херсонському напрямку група дроноводів РФ має назву «‎Урук-хай» . Своє відео супроводжує піснею від імені орка.

Кримчанка Валерія Петрусевич возить різні вантажі російським військовим, вона теж постить фразу про «орків та Мордор», та інші варіації.

Іноді в соцмережах виникають дискусії на тему цих назв.

Наприклад, в цьому діалозі російського телеграм-каналу, спрямованого на події на Херсонському напрямку, читач запитує «‎звідки вони взяли це слово орки?», а автор каналу закликає дописувача не ображатися і намагається дати свою трактовку, яка б представила ельфів в негативному, а орків у позитивному світлі.

«‎Орки ж «злобні мерзенні тварюки», у яких більш-менш все організовано, їхня країна виблискує червоними вогнями підприємств, що працюють на повну потужність, будинки величезні, діти здорові, дружини хазяйновиті, на вечерю – завжди повний стіл ніштяків з чаркою. Із димарів завжди йде дим від тепла домівки... Коротше, все гаразд, не соромтеся цих прізвиськ», – пише автор телеграм-каналу «От Мариуполя до Карпат».

Вони сприймають його, і це найстрашніше – як своє суспільство
Євгенія Горюнова

Частині росіян сподобалися прізвиська та порівняння «‎Орки» та «Мордор», каже політологиня з Криму Євгенія Горюнова.

Євгенія Горюнова
Євгенія Горюнова

«‎Мені здається, що тут не маніпуляція, тут дійсно їм сподобалось. Їм сподобалось оце, що Мордор, тому що там в одному з дописів дуже чітко, дуже класно сказано, з їхньої точки зору, що Мордор – це ж сила. Тому Мордор це ж абсолютно нормально, вони живуть в класних будинках, у них завжди є їжа, жінка, якісь інші речі. Тобто ці базові потреби, більше ж нічого не потрібно. Це ж ельфи, це ж вони ненормальні, їм якісь там інші цінності, їм щось треба. А нам оці базові, знаєте, такі речі, більше нам нічого не потрібно. І ми сильні, і все, ми можемо все зробити для себе, ще більше територій захопити, чи щось таке. Тобто їм «‎зайшов» цей Мордор, вони не сприймають його... Якщо ми сприймаємо його як дійсно якийсь там жах, якесь таке страшне суспільство, вони сприймають його, і це найстрашніше – як своє суспільство», – вважає політологиня з Криму Євгенія Горюнова.

Фантазії про всемогутність

Для війни вигадують гасла, згадують старі фрази, які колись, можливо, спрацювали і російський народ нібито їх підтримав. Наприклад, фразу «‎Кордони Росії ніде не закінчуються» Путін сказав ще 2016 року. А зараз в Росії з'явилися білборди з цією фразою.

Пост з соцмережі ВКонтакте групи "ВДВ. Армия России.Десантный журнал"
Пост з соцмережі ВКонтакте групи "ВДВ. Армия России.Десантный журнал"

В Криму приклад символізму такого роду – широко поширені патчі з написами «Нам потрібен світ (мир, російською ред.), бажано весь». Такий носить волонтерка армії РФ Валерія Петрусевич.

Валерія Петрусевич
Валерія Петрусевич

Кримчанка Петрусевич також збирає колекцію патчів, в її колекції є шеврон «Все – Росія, крім Косова, Косово – Сербія».

А це публікація на сторінці морського піхотинця з десантно-штурмового батальйону 382 обмп 810-ї обрмп Ярослава Круглова.

Це про імперську велич, яка не може існувати без загарбницької такої традиції
Ірина Ейгельсон

Подібні банери та патчі – це приклади імперського мислення, вважає кандидатка психологічних наук, учасниця Глобального партнерства щодо запобігання збройним конфліктам (GPPAC) Ірина Ейгельсон.

Ірина Ейгельсон
Ірина Ейгельсон

«‎Це про імперську велич, яка не може існувати без загарбницької такої традиції. Будь-яких імперій, і російської зокрема. Відчуття величі країни людині потрібно, якщо в неї нема чим більше пишатися, в своєму житті. І російська пропаганда на цьому будує оцей, як їм здається, державницький свій посил про те, що ви можете пишатися тим, що країна велика і вона розширюється, розширюється через окупацію інших земель. Другий компонент – це сила, це те, що ми такі сильні, можемо робити, що захочемо, і нам за це нічого не буде», – комментує Ірина Ейгельсон.

Привласнити чужі символи

Ще одна ознака цієї війни – спроби привласнити чужі символи. Наприклад, музичні. Так, у Криму випустили новий відеоролик, який закликає йти воювати на контрактній основі, в якому використали українську пісню. Телеканал «Миллет», який займається російською пропагандою, назвав його: «Повернемо Росії українські пісні разом з Одесою та Києвом».

З погляду психології – таке бажання здобути весь світ, вважати Росію безмежною – це прояв патологічного нарцисизму. Це надмірна самозакоханість і самооцінка, яка не відповідає дійсності. А ідея всемогутності взагалі є характерною для тоталітарних ідеологій, зазначає психоаналітик, співзасновник Української асоціації аналітичної психології Дмитро Залеський.

Дмитро Залеський
Дмитро Залеський

«‎Оця фантазія всемогутності, це первинна фантазія, з якою дитина приходить в цей світ, з якої починається взагалі формуватися психіка. Це означає, що від початку психіка взагалі не користується ніяким механізмом обмеження, там відсутні гальма як такі. Тільки оце первинне бажання і все. В суті тоталітарної ідеології лежить оця первинна фантазія. Якщо вона вже лягла первинною матрицею, то від неї дуже складно відсторонитись. Тим більше, що це підігрівалося тим, що ми називаємо «‎побєдобєсіє». Це теж дивний стан, коли оця омніпотенція (всемогутність латиною – Ред.), підтримується, розвивається, і таким чином, відбувається нарцисичне задоволення без меж. Якщо індивід приєднується до цього колективного переживання, то відчуває теж таке саме безмежне задоволення», – пояснює Дмитро Залеський.

Сатана, Христос, Сталін

Доброволець російської армії Арман Ісатаєв із позивним «‎Сатана», якому присвячений цей відео-некролог, носив патч – «‎Сатана син бога» із трьома шістками. Він жив у Севастополі, у 2014 році отримав тюремний термін – понад сім років за грабіж, розбій та вимагання.

Російський військовий із Севастополя, доброволець Арман Ісатаєв
Російський військовий із Севастополя, доброволець Арман Ісатаєв

Патчі на тему релігій та віри поширені серед російських солдатів. Трапляються і ось такі – «ми татари з нами росіяни, з ними бог», його перепостили десантники 56 полку з Феодосії у управління ФСБ.

Патч на сторінці 56 дшп в соцмережі ВКонтакте
Патч на сторінці 56 дшп в соцмережі ВКонтакте

«‎В Росії вони намагаються створити хоч якусь там ідеологію, тому що розуміємо, що тоталітарне суспільство без ідеології не побудується, аніяк. Тобто це одна з головних його ознак. Тому ця ідеологія русского міра, яку вони запускають, але ця же ідеологія вона ж має для Росії, багатонаціональної країни, дуже багато таких вад. Відповідно, вони намагаються якось це обіграти в такому форматі, що дійсно там є різні народи, різна етнічна належність, але все ж таки, це концепція «‎русский мир». І, відповідно, іноді вони кажуть, що ми всі росіяни, а іноді оце «‎россияне» підміняється терміном «‎русский», – каже політологиня з Криму Євгенія Горюнова.

На фронт з Криму возять прапори з християнською тематикою.

Волонтерка російської армії з Криму Катерина Петрусевич возить військовим РФ в тому числі християнські прапори
Волонтерка російської армії з Криму Катерина Петрусевич возить військовим РФ в тому числі християнські прапори

В Сімферополі подружжя Вадим та Оксана Передерій вишивають шеврони, в тому числі релігійні.

«‎Намагаємося робити більше шевронів якось із православною тематикою, щоб підтримувати наших хлопців, зміцнювати їхній дух. Без Христа перемоги не буде, так би мовити, так», – заявляє Вадим Передерій.

Російський блогер Олексій Живов, який переїхав до Криму та позиціонує себе як політолог, у співавторстві з автором телеграм-каналу «Заставний» розробив релігійний шеврон із трьома черепами та написом «‎За Христа та Росію, вірні до смерті».

Возить їх на передову, як він заявляє, «‎ для прискореної християнізації російської армії». Ось він відвозив їх на Херсонщину, 127-й розвідбригаді РФ, яка дислокується в Севастополі.

Шеврони Олексія Живова
Шеврони Олексія Живова

Християнську символіку часто поєднують із радянською. Ось це морпіх із 810-ї бригади із псевдонімом «‎И.В. Сталин» та позивним «Кок».

Автори телеграм-каналів 810-ї обрмп обличчя закрите в Костянтина Горбунова з позивним "Кок", псевдонім "И.В.Сталин";
Автори телеграм-каналів 810-ї обрмп обличчя закрите в Костянтина Горбунова з позивним "Кок", псевдонім "И.В.Сталин";

Є і фото з відкритим обличчям. Звати його Костянтин Горбунов, він співведучий кількох телеграм-каналів бригади і називає себе поетом. Пише, наприклад, такі пісні про бої в Маріуполі.

Зліва - морпех 810-ї обрмп Костянтин Горбунов, позивний "Кок", псевдонім "И.В.Сталин"
Зліва - морпех 810-ї обрмп Костянтин Горбунов, позивний "Кок", псевдонім "И.В.Сталин"
Оці патчі є продуктом розщеплення, яке відбувається на рівні самих основних символів
Дмитро Залеський

Змішування символіки християнства з антирелігійною радянською символікою не викликає дисонансу у російських військових. У Росії з погляду психології розщеплення ідентичності існує навіть на рівні базових державних символів, зазначає психоаналітик Дмитро Залеський. Гімн, прапор, герб – взяті з різних періодів історії. І психіка шукає, на що їй спертися.

«‎Це такий спосіб себе ідентифікувати хоч якось. Можливо сфальшовано, але на щось вони мають спиратись. А так як справді, з ідентичністю в «‎русском мире» великі проблеми, то треба щось вигадувати. Як можна визначати ідентичність із загарбання чужої території? Виходить так, що нова російська ідентичність, впирається в ідентифікацію з чимось, що є за межами цієї російської ідентичності. Оці патчі є продуктом розщеплення, яке відбувається на рівні самих основних символів», – вважає психоаналітик, співзасновник Української асоціації аналітичної психології Дмитро Залеський.

Патчі морпеха 810-ї обрмп Олексія з позивним "Пиранья", адміністратора телеграм-каналів цієї бригади
Патчі морпеха 810-ї обрмп Олексія з позивним "Пиранья", адміністратора телеграм-каналів цієї бригади
людина, яка не вміє думати, яка не вміє аналізувати – це ж просто прекрасна біомаса
Євгенія Горюнова

Російській владі вигідно, коли немає чітких орієнтирів для народу, каже політологиня Євгенія Горюнова. А пропаганда привчає населення не думати чи аналізувати, а слухати телевізор. Так легше керувати масами.

«‎Коли в людини в голові така каша, вона абсолютно не може думати. Все. В неї просто будь-яка схильність до мислення, вона зникає. Тому що там не можна жодні якісь провести паралелі, якісь аргументи привести, якісь там зв'язки, тобто логіка, все – відсутнє. А людина, яка не вміє думати, яка не вміє аналізувати – це ж просто прекрасна біомаса. Тому, відповідно, вони все це і роблять. Щоб люди просто повністю втратили будь-які орієнтири. Щоб вони взагалі нічого не розуміли, тільки слухали те, що там Скабєєва, оці всі інші, будуть розповідати і просто, як губка, вбирали ту інформацію», – каже політологиня з Криму Євгенія Горюнова.

Чебурашки та «‎Зачебурашим»

Патч із персонажем радянського мультфільму Чебурашка, як заявляє автор Telegram-каналу «Военный обозреватель», з'явився в арсеналі російських військових, цитую «після нападок на Чебурашку з боку супротивника».

Російські військові з батальйону "Крим", попереду боєць з іграшкою Чебурашка
Російські військові з батальйону "Крим", попереду боєць з іграшкою Чебурашка

У січні 2023 року в Росії вигадали слово «зачебурашим». Патчі, нашивки, шеврони та іграшки з персонажем і слоганом масово зустрічаються у російських військових із Криму.

Найбільше чебурашок вдалося побачити у 810-ї окремої бригади морської піхоти Росії. Це – у вбитого жителя Судака Костянтина Величка.

Російський військовий з Судаку Костянтин Величко, вбитий біля Роботине
Російський військовий з Судаку Костянтин Величко, вбитий біля Роботине

Це патч росіянина Сергія Шакімова з 810-ї обрмп.

Мобілізований 810-ї обрмп росіянин Сергій Шакімов, вбитий на Херсонщин
Мобілізований 810-ї обрмп росіянин Сергій Шакімов, вбитий на Херсонщин

А це патч Семена Лаврентьєва зі «‎Шторм Z», був прикомандирований до 810-ї обрмп, він зник безвісти біля Роботина.

Семен Лаврентьев із "ШТОРМ Z", був прикомандирований до 810-ї обрмп
Семен Лаврентьев із "ШТОРМ Z", був прикомандирований до 810-ї обрмп

Використання мультперсонажу – це спроба долучитися до чогось хорошого, позитивного, але при цьому руйнується та ламається весь зміст, розповідає психоаналітик Дмитро Залеський.

«‎Це приєднання до невинності, відтворення дитини. Ми всі виховувалися на цих мультиках, так чи інакше. І їм це вдалося привласнити. Це прапор невинності, який вони якраз продукують через білий колір, який є у них на прапорі. Там ціла ідеологія пов'язана з чистотою, невинністю, хоча є чистим злом», – вважає Дмитро Залеський.

«‎Брат-2»

Серед російських військових популярні нашивки з головною дійовою особою російського фільму «‎Брат-2». Трапляються такі і у 810-ій бригаді морської піхоти.

В балаклаві - російський військовий 810-ї обрмп, поряд, з відкритим обличчям, російський волонтер Вячеслав Павалюченко
В балаклаві - російський військовий 810-ї обрмп, поряд, з відкритим обличчям, російський волонтер Вячеслав Павалюченко
Гасло «‎сила в правді», таке чудове формулювання, стає збоченим лозунгом путінської плутократії і олігархії
Дмитро Залеський

Психоаналітик Дмитро Залеський зазначає, що фільми «Брат-1» і «Брат-2» за змістом і цінностями кардинально відрізняються. У першому фільмі дух свободи, багато ліберального, рок-андеграунд Пітера.

У другому – все інакше. І саме другий відддзеркалює поточний етап стану Росії.

«‎Оця дивна зміна облич, яка повністю міняє сутність того, що відбувається. І настрій «‎Брата», який дихав свободою, лібералізмом, певним бажанням і рухом в сторону європейських цінностей, загальнолюдських цінностей, збочено трасформується в прямо протилежне. Роблячи зріз такої, досить примітивної, сплощеної Америки, він повертається в Росію переповненим імперським духом, по суті. Гасло «‎сила в правді», таке чудове формулювання, стає збоченим лозунгом путінської плутократії і олігархії», – комментує психоаналітик, співзасновник Української асоціації аналітичної психології Дмитро Залеський.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG