Доступність посилання

ТОП новини

Британія скликає надзвичайне засідання Ради безпеки ООН у справі отруєння Скрипалів


Солсбері, 11 березня 2018 року
Солсбері, 11 березня 2018 року

Британське керівництво скликає спеціальне засідання Ради безпеки ООН, де оприлюднить доповідь з викладенням деталей щодо двох головних підозрюваних у здійсненні нападу у Солсбері з використанням нервово-паралітичної речовини «Новачок». Обидва підозрювані – громадяни Росії. Керівництво Сполученого Королівства хоче використати трибуну ООН для засудження поведінки Росії і наголошення на неприйнятності і хибності подібних кроків Москви.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей у своєму виступі у парламенті заявила, що двоє росіян, підозрюваних у скоєнні нападу з використанням хімічної зброї на території Британії, є співробітниками російської військової розвідки ГРУ.

Олександр Петров (праворуч) та Руслан Боширов, Солсбері, 4 березня 2018 року
Олександр Петров (праворуч) та Руслан Боширов, Солсбері, 4 березня 2018 року

Tереза Мей, звертаючись до депутатів Палати Громад британського парламенту, повідомила, що Олександр Петров та Руслан Боширов в’їхали на територію Сполученого Королівства зі справжніми російськими паспортами.

Британський прем’єр наголосила, що напад на Сергія та Юлію Скрипалів не був якоюсь випадковістю, і все вказує на те, що це була ретельно спланована операція, схвалена найвищими постатями у керівництві Росії.

Прем’єр Мей також повідомила про те, що Британія переконуватиме країни-члени Європейського Союзу запровадити новий, посилений пакет санкцій проти Росії.

Tереза Мей
Tереза Мей

​Британське керівництво пішло далі, і міністр з питань безпеки Сполученого Королівства Бен Волліс заявив, що, зрештою, президент Росії несе відповідальність за те, що відбулося у Солсбері. Волліс вважає, що засідання Ради безпеки ООН має наголосити на неприйнятності поведінки Росії у наш час.

«Сам президент Росії Володимир Путін несе відповідальність за напад з використанням нервово-паралітичної речовини на британській території. Велика Британія має використати засідання Ради безпеки ООН з тим, аби і далі чинити постійний тиск на Росію, а також дати чітко і однозначно зрозуміти, що подібна поведінка тієї країни є цілком неприйнятною і хибно»,– заявив міністр з питань безпеки Сполученого Королівства Бен Волліс.

Крок британського керівництва на тлі спротиву Росії

Скликання засідання Ради безпеки ООН постає доволі рішучим кроком Сполученого Королівства. Росія є постійним членом Ради безпеки і братиме участь у цьому засіданні разом із союзниками Британії – США та Францією. Напередодні проведення засідання представники Австралії заявили, що їхня країна цілком підтримує Сполучене Королівство і поділяє усвідомлення важливості притягнення Росії до відповідальності за отруєння у Солсбері, яке визначається, як небезпечний та навмисний крок Кремля.

Британія звинуватила росіян Петрова і Боширова в отруєнні Скрипалів – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Ясна річ, що британські дипломати в ООН усвідомлюють, що відповідь Росії на всі аргументи і докази британської сторони на цьому надзвичайному засіданні Ради безпеки ООН матиме хрестоматійні ознаки того, що визначається як «школа Чуркіна», маючи на увагу колишнього предстаника Росії при ООН, який вирізнявся своєї затятістю і відкиданням усіх очевидних фактів, пов’язаних з роллю Росії у тому чи іншому конфлікті. Також не існує сумнівів, що російська сторона задіє всі можливі «методички» зі свого арсеналу, аби спростовувати все те, що подаватимуть британські представники на засіданні Ради безпеки ООН.

Британські оглядачі з питань безпеки відзначають, що на тлі проведення надзвичайного засідання Ради безпеки ООН, британська контррозвідка здійснюватиме операцію, спрямовану на перешкоджання діяльності ГРУ. Однак жодних деталей цього не надають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG