Доступність посилання

ТОП новини

Як Савченко і Рубан мали влаштувати теракт у Києві – експерти показали план


Силовики спільно із Генеральною прокуратурою продемонстрували озброєння, за допомогою якого в центрі столиці планували вчинити теракт Володимир Рубан та Надія Савченко, а також їхній імовірний план дій. Всю зброю, серед якої й крупнокаліберні міномети, снайперські гвинтівки та міни, вилучили в перебігу слідства. Під час демонстрації Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що нині достатня кількість доказів, аби інкримінувати фігурантам справи Володимиру Рубану та народному депутатові Надії Савченко максимальний термін ув'язнення, передбачений чинним законодавством.

Про план та ймовірне розташування зброї, також і про наслідки під час брифінгу розповів і навіть візуалізував директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

За його словами, під час слідства було вилучено чотири 120-міліметрові міномети з боєкомплектом, а це 44 осколково-фугасні міни й дві – димові. Експерт зазначив, що в артилерійському озброєнні були відсутні засоби прицілювання. Якраз для прицілювання й були передбачені димові міни. Серед іншого є й великокаліберний кулемет «Утьос», його калібр 12,7 міліметра. Такого ж калібру вилучили і снайперську гвинтівку «Донеччанка». Експерт зазначає, виробництво саме цієї зброї належить угрупованню «ДНР». Набоїв калібру 12,7 міліметра у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз налічили близько тисячі.

120-міліметрові міномети, вилучені в ході слідства
120-міліметрові міномети, вилучені в ході слідства

Така зброя може пробити броню до 40 міліметрів завтовшки
Олександр Рувін

«Така зброя може пробити броню до 40 міліметрів завтовшки», – стверджує Рувін.

Крім того, стрілецька зброя: 8 автоматів Калашникова та один АК-74 із боєкомплектом, 5 тисяч набої до них. Також вилучили гранатомети, серед яких 12 штатних пострілів та 2 перероблених із накручуванням міни 82-го калібру. Два гранатомети РПГ-22, 12 протипіхотних мін МОН-50 із радіусом ураження 50 метрів. Й 80 ручних гранат. Як запевнив експерт, вся зброя цілком придатна для використання.

Вилучені снаряди 120-го калібру
Вилучені снаряди 120-го калібру

Щодо плану дій, то Олександр Рувін каже, що в зону ураження могли потрапити кияни й гості столиці, які перебували б у центрі столиці в районі Верховної Ради.За його підрахунками, загальна кількість таких людей (в зоні ураження) могла сягнути 70 тисяч. Однак з огляду на те, що вогонь вівся б з однієї точки й цілеспрямовано, то беруть до уваги лише 10 відсотків людей. А це склало б від 7 до 7 з половиною тисяч людей. Ураження лише від 120-міліметрових мінометів.​

Ми порахували: під ураження потрапляє близько 70 тисяч людей. 10% ймовірних жертв із цієї кількості. Це 7-7,5 тисяч людей
Олександр Рувін

«Нами було пораховано всі зони, де проходить радіус ураження, залежно від двох позицій, вони були навіть ними перепровірені. Там дуже легко встановити озброєння, відстрілятися і втекти. Приблизно ми порахували, що під ураження потрапляє близько 70 тисяч людей. 10% ймовірних жертв з цієї кількості населення. За нашими підрахунками, це приблизно 7-7,5 тисяч людей. З урахуванням мін МОН-50 та тактичних груп – близько 10 тисяч жертв», – пояснив експерт.

Олександр Рувін розповідай про ймовірний план «теракту Рубана та Савченко»
Олександр Рувін розповідай про ймовірний план «теракту Рубана та Савченко»

З огляду на те, що всього озброєння парна кількість, то Олександр Рувін припустив, що вчинити теракт мали б дві тактичні групи, попри хаотичну стрільбу мінометів. Для артилерійської стрільби могли використати навіть і баржі.

«Ми виїжджали особисто й перевіряли всю місцевість, яка була в зоні Верховної Ради, щоб її можна було бачити, або по прямій якимось чином використовувати зброю. У міномета мінімальна дальність 460 метрів, максимальна – 7 кілометрів. Ми дослідили Труханів острів, навпроти якого розташована Верховна Рада, також нами розглядалося питання щодо використання мінометів на баржах. Достатньо однієї баржі, щоб установити всі чотири міномети й два гідроцикла, щоб потім поїхати й сховатися серед населення. Для цього достатньо 10-12, ну максимум 15 хвилин», – пояснив Рувін.

Про російський слід

Юрій Луценко дивиться на виставлену зброю, якою мали б скористатися для теракту Рубан та Савченко
Юрій Луценко дивиться на виставлену зброю, якою мали б скористатися для теракту Рубан та Савченко

У цій справі ми бачимо відомих нам по прізвищах, посадах, біографіях, старших офіцерів Збройних сил Російської Федерації
Юрій Луценко

«Ми в цій справі бачимо не лише роль Савченко і Рубана. У цій справі ми бачимо відомих нам по прізвищах, посадах, біографіях, по проходженню військової служби старших офіцерів Збройних сил Російської Федерації, з дозволу яких молодші офіцери й рядові учасники терористичних загонів завантажували Рубану і Савченко зброю для організації терактів в Україні. Ми знаємо прізвище цих офіцерів, і їм буде дана належна юридична оцінка», – заявляє Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Внутрішній вибух і повалення української держави руками самих українців
Юрій Луценко

​Він стверджує, що жоден із видів озброєння не зберігався на території України. Всі вони зі складів, захоплених у Криму й на непідконтрольних Києву ділянках Донецької та Луганської областей.

«План, який розробляли у Москві, по теракту Савченко і Рубана, план, який озброїли в Донецьку, для реалізації теракту Савченко й Рубана був вимушеним кроком після того, як Путін не зміг реалізувати свій план військового упокорення України. План Савченко й Рубана був планом «Б», який, на жаль, часто спрацьовує в українській історії. Внутрішній вибух і повалення української держави руками самих українців», – сказав Луценко.

Момент вибуху під час демонстрації, як спрацьовує один із видів озброєння, яке було вилучене під час слідства, а саме протипіхотна міна МОНК-50
Момент вибуху під час демонстрації, як спрацьовує один із видів озброєння, яке було вилучене під час слідства, а саме протипіхотна міна МОНК-50

Він також зауважив, що ситуація навколо вбивства та фізичного насильства щодо громадських активістів в Україні, це, ймовірно, наступний план Росії з дестабілізації ситуації в Україні.

Тим не менш, Луценко запевнив, що нині є всі підстави вважати, що справу завершено, а слово лише за судом. Він стверджує, що фактів в обвинувачення достатньо для того, аби просити в суду покарання Володимиру Савченко та Надії Савченко «по максимуму», як передбачає чинне законодавство й прогнозує, що незабаром розпочнеться судовий процес по факту у цій справі.

Надії Савченко інкримінують злочини, передбачені статтями: «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», «готування до злочину», «вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», «посягання на життя державного чи громадського діяча», «терористичний акт», «створення терористичної групи чи терористичної організації», «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами».

За даними Генпрокуратури, Савченко була спільницею Володимира Рубана, затриманого 8 березня на КПВВ «Майорське» при спробі переміщення великої кількості зброї з території Донецької області, яка підконтрольна адміністраціям російських гібридних сил. Савченко раніше заявляла, що планувала не теракт, а лише «політичну провокацію».

Рубана підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю й підготовці терактів, зокрема збройних замахів на державних діячів та політичних лідерів, серед яких президент України Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та секретар РНБО Олександр Турчинов. Як і Володимир Рубан, так і Надія Савченко звинувачення відкидають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG