Доступність посилання

ТОП новини

Трамп розповів, який сигнал Росії надсилає переведення військових США до Польщі, і розкритикував Німеччину за мільярди, заплачені Москві


Президенти США (п) та Польщі (л) у Білому домі
Президенти США (п) та Польщі (л) у Білому домі

Переведення частини американських військових сил із Німеччини до Польщі є сильним сигналом з боку США для Росії. Про це президент США Дональд Трамп заявив під час спільної пресконференції із президентом Польщі Анджеєм Дудою у Вашингтоні. При цьому Трамп заявив, що сильніший сигнал Росії подає Німеччина тим фактом, що «платить мільярди доларів, щоб придбати енергію у Росії та через трубопровід».

«Що це таке? Ви витрачаєте мільярди доларів на Росію, а потім ми маємо захищати вас від Росії? Вони зробили відповідний вибір», – заявив Трамп.

24 червня президент Польщі Дуда відвідав Білий дім із офіційним візитом. Критики кажуть, що візит покликаний збільшити шанси Дуди на перемогу на виборах президента у Польщі. Перший тур відбудеться вже 28 червня.

Трамп заявив, що Польща сплатить за переведення частини військових США із Німеччини до Польщі. Трамп зазначив, що американський контингент у ФРН скоротиться до близько 25 тисяч осіб у порівнянні із 52 тисячами до цього. При цьому Трамп сказав, що «Німеччина платить дуже малу частку того, що має платити», вочевидь, маючи на увазі відсоток видатків у бюджеті Німеччини на власну оборону.

Хоча у процентному співвідношенні до загального бюджету витрати Польщі на оборону перевищують витрати Німеччини, Берлін загалом витрачає значно більше коштів на оборону, ніж Варшава.

«Ми зменшуватимемо нашу військову присутність у Німеччині. Деякі з військовиків повернуться до США, а деякі – поїдуть до інших місць у Європі, одним із яких буде Польща», – заявив Трамп.

Американський лідер також заявив, що «чудові для Росії часи у відносинах зі США» припали на президентство Барака Обами.

«Наскільки мені відомо, президент Обама та сонний Джо Байден, коли були при владі, все це робили. Це було до нас. З нами такого не було і не буде», – заявив Трамп.

Президент Польщі Дуда заявив, що його країна готова прийняти військових зі США і навів приклад агресії Росії проти України.

«У 2014-му Росія напала на Україну, анексувала Крим, вона окупує Луганськ та Донецьк, а перед цим вона напала на Грузію. 2014-й був роком значних страхів у країнах Балтії та у польскому суспільстві. Сьогодні присутність військ НАТО, і передусім військ США у Польщі, демонструє, що стаття 5-та договору НАТО розглядається серйозно. Це вказує, що якби будь-хто захотів напасти на Польщу, це не стало би для них м'якою посадкою», – заявив Дуда.

Президент Польщі також заявив, що Росія зберігає імперські амбіції, які на поточний момент вдалося призупинити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG