Доступність посилання

ТОП новини

Військовим заборонили власні авто на війні? Пояснюємо, чому зради немає


Транспорт на передовій життєво необхідний для ЗСУ. Зараз в армії використовують як штатні, так і приватні авто бійців: «Що у кого було – те і йшло служити разом з господарем»
Транспорт на передовій життєво необхідний для ЗСУ. Зараз в армії використовують як штатні, так і приватні авто бійців: «Що у кого було – те і йшло служити разом з господарем»

Нещодавно волонтерів стурбувала новина: силам територіальної оборони заборонили використовувати особистий транспорт для службових цілей. А вже наявні автомобілі, передані волонтерами та благодійними організаціями, зобов’язали поставити на баланс військових частин. Поки що таке розпорядження є лише у Північному оперативному командуванні тероборони.

Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) з’ясувало, що це за рішення, кого воно зачепить і чим обґрунтоване. Але наперед скажемо основне: користуватись власними авто на фронті й надалі можна.

Що сталося

Північне командування сил ТрО видало наказ, яким забороняється використовувати власний транспорт для службових цілей та у районах виконання бойових завдань. Згідно з наказом від 14 грудня 2022 року, який цитують волонтери, бійці мають послуговуватись лише тими авто, що стоять на обліку військової частини.

У документі зазначається: почастішали ДТП за участі військових. Тож транспорт контролюватимуть, аби запобігти випадкам небойових втрат військовослужбовців у дорожніх аваріях.

Витяг з наказу Міністерства про заборону використання власних автомобілів
Витяг з наказу Міністерства про заборону використання власних автомобілів

Подібні накази уже були у 2016 і у 2021 роках – але із повномасштабним вторгненням на них просто перестали зважати.

На фронті гарують «Жигулі», УАЗики, Sorento і навіть нещасний Matiz

Волонтерка Діана Макарова критикує цей наказ. Вона допомагає військовим уже дев’ятий рік, зокрема, і з транспортом. Каже, що нерідко бійці в 2022-му йшли воювати разом зі своїми автівками – адже це була термінова потреба – і такі машини вирішували багато логістичних проблем.

«Я бачила «Жигулі», УАЗики, Sorento, Touareg, Porsche Cayenne на фронті, бачила нещасний Matiz. Тобто, що у кого було, – те й ішло служити разом зі своїм господарем. Не всі з цих машин можна поставити на облік і не всі хотілося б поставити на облік. Тому що коли ти ставиш машину на облік – вона тобі вже не належить», – пояснює волонтерка.

Вона впевнена, що подібні обмеження ускладнюють захист українських кордонів.

«Вилучати власні, волонтерські, а також відчужені автомобілі – які бралися підрозділами напрокат, тобто – ось розбите СТО, ось розбите АТП, і ми беремо екскаватор, бо він нам потрібен – оце бігом все здати... Ми що, вже всі окопи викопали? Практично одразу після того, як з’явився цей наказ, ВСПшники (військова служба правопорядку – ред.) почали перевіряти військові автомобілі і перевіряти, стоять вони на обліку чи ні», – зазначає волонтерка.

За словами Макарової, поставити авто на баланс не так вже і просто:

«Частина мусить поставити цю машину на облік, але не може поставити, бо у неї «штатка» заповнена, а де ж ці машини? В Сєвєродонецьку залишилися, в Попасній, побиті, покоцані, частина не може списати ці машини, бо у нас дуже довга процедура списування. Тобто –​ машини на папері є, а по суті їх немає. Треба терміново виносити питання – або розширення «штатки», щоб можна було ставити на облік нові, або закупити партію нових машин. Або і те, і інше», – каже волонтерка.

Як все працює на практиці у війську

Військовий Євген Назаренко зазначає, що, оскільки в ЗСУ загалом зараз служить мільйон людей, то машин – дуже багато. Зараз практика така, що військові використовують автомобілі з різним статусом: як на обліку частин, так і приватні.

«У нас є автівки, які поставлені на облік, але є й автівки, які не поставлені на облік, і це абсолютно нормально. У нас ніхто нічого не забирає, всі розуміють у ЗСУ, що без транспорту неможливо пересуватися», – розповідає військовослужбовець.

Багато автомобілів, якими українці забезпечують фронт, є практично одноразовими. Деякі з них втрачають у боях вже за кілька діб
Багато автомобілів, якими українці забезпечують фронт, є практично одноразовими. Деякі з них втрачають у боях вже за кілька діб

Переваги і недоліки облікованих автомобілів

Загалом, каже боєць, потребу контролю, аби не було зловживань, розуміє. Він припускає, що такі накази мають на меті навести лад із транспортом.

«Я не вважаю, що це зрада-зрадонька, таке було вже. Це ж не перший випадок, коли вирішили автівки всі ставити на облік, тому що коли волонтери всі безконтрольно завозили машини армії, то потім ці машини знаходили десь не на передовій, а там в Дніпрі, Києві, бо хтось їздив на них по своїх особистих справах, а так буде порядок», – каже військовий.

І наводить переваги обліку машин в армії: «По-перше, вона має чорні номери саме військові, по-друге, – тебе заправляють безкоштовно від держави. І, по-третє, це убезпечує державу від того, що волонтери пригнали якусь тачку, а ти використовуєш її не у військових цілях, а в якихось своїх особистих».

Однак, вважає, що справа, авжеж, не має доходити просто до конфіскації авто у військових.

«Звичайно, трапляються ДТП – тут як і у всіх. Але «немає машин – немає проблем» – я не вважаю, що це правильно. Навіщо відбирати тачки? Ну потім у вас будуть ходити пацани без машин, і коли ви їм поставите бойову задачу, а вони вам скажуть «у нас немає транспорту», бо ви його у нас забрали – буде дуже «прикольно», – міркує військовий.

Папери від військових частин

ЗСУ ставлять на облік не лише приватні машини бійців, але і придбані волонтерами. За їхніми словами, зараз 90% транспорту для військових завозять з-за кордону. І, аби автівку не потрібно було розмитнювати, – й, відповідно, додатково платити – потрібен лист від частини, що підтверджує потребу військових у цьому авто. Їх не завжди хочуть оформлювати в армії.

Вікторія Пластун купувала авто у підрозділ свого чоловіка, коли він служив у десантно-штурмових військах. Каже, оформлення листа тоді сильно затягло придбання машини. «Іншому побратиму купували авто і чекали на авто кілька тижнів, при тому, що було куплене авто, воно стояло просто на кордоні», – розповідає вона.

Проте, оформлення таких документів залежить від сумлінності командирів у конкретному підрозділі. Скажімо, наш співрозмовник Євген Назаренко каже, що проблем із листами у його частині – немає.​

Пояснення від командування: правила не стосуються передової

Начальник служби зв'язків з громадскістю регіонального управління сил територіальної оборони «Північ» Віталій Кирилов прокоментував наказ Радіо Донбас.Реалії. За його словами, рішення ухвалили, проаналізувавши ДТП із військовими в одній з частин.

«За текстом телеграми наведено аналіз скоєних дорожньо-транспортних пригод за участю військовослужбовців, що трапились за межами районів ведення бойових дій. Аналіз експлуатації техніки в районах ведення бойових дій не проводився та вимоги щодо використання власного транспорту саме в районах ведення бойових дій не визначались», – пише пресофіцер у листі.

Тобто, вимоги обліку авто не стосуються частин, які перебуваються у зоні бойових дій.

Лист північного командування ТРО
Лист північного командування ТРО

«Вимоги телеграми ні в якому разі не призведуть до зменшення кількості автомобілів в районах виконання бойових завдань. Та врегулюють безпідставне використання військовослужбовцями власних автомобілів у службових цілях», – йдеться у відповіді Віталія Кирилова.

Водночас, у командуванні відзначають, що допомога з авто від українців для військ украй важлива.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

XS
SM
MD
LG