Доступність посилання

ТОП новини

Трамп вимагає, щоб New York Times «видала» анонімного критика у Білому домі


Дональд Трамп, президент США
Дональд Трамп, президент США

Президент США Дональд Трамп закликав New York Times розкрити особу анонімного автора, який стверджує у газетній статті про існування осіб в адміністрації, які буцімто протидіють президентові.

Після публікації у середу в розділі особистих поглядів Дональд Трамп написав у Twitter одне слово: «ЗРАДА?».

Потім президент в окремому дописі запитав: «Чи справді так званий «чільний посадовець адміністрації» існує, чи це ще одне фальшиве джерело провальної New York Times? Якщо така БОЯГУЗЛИВА анонімна особа справді існує, тоді «Таймс» має негайно видати його/її урядові з міркувань національної безпеки».

Президент США і Білий дім обурено відреагували на статтю, автора якої газета змалювала як «чільного посадовця в адміністрації Трампа», із твердженнями, що працівники президента часто протидіють імпульсивним поривам президента.

Відповідаючи на запитання про статтю, Трамп назвав її «боягузливою» і взявся критикувати часопис.

«Їм не подобається Дональд Трамп, а мені не подобаються вони, бо вони дуже безчесні люди», – сказав президент журналістам.

«Невдаха»

Він висловив припущення, що автором статті міг бути хтось, «хто, можливо, зазнає невдач і, можливо, опинився тут з хибних причин».

На завершення дня Трамп проголосив: «Я осушую болото, і болото чинить спротив. Не турбуйтеся, ми переможемо!».

Автор статті, що привабила величезну увагу, назвав Трампа «аморальним», а також налаштованим «назагал проти торгівлі і проти демократії».

«Зустрічі з ним відходять від теми і від глузду. Він постійно марнословить, а його імпульсивність призводить до непродуманих, непоінформованих і часом безрозсудних рішень, які потім треба переглядати», – йдеться у статті.

Автор пише, що хоче дещо заспокоїти американців «у цю хаотичну епоху» повідомленням, що «у тій кімнаті є дорослі».

У статті йдеться також про розмови щодо можливості використання 25-ї поправки до Конституції США, яка окреслює можливість усунення чинного президента.

Але анонімний дописувач також наполягає: «Ніхто не хоче прискорювати конституційну кризу. Тому ми будемо робити що зможемо, аби спрямовувати цю адміністрацію у правильному напрямку до часу, коли це так чи інакше закінчиться».

Одразу після зауважень президента речниця Білого дому Сара Сандерс оприлюднила заяву, в якій назвала статтю «жалюгідною, безрозсудною і егоїстичною», а також «новим падінням» часопису.

Сандерс сказала, що New York Times має просити пробачення і назвала публікацію статті «ще одним прикладом скоординованих намагань дискредитувати президента у ліберальних засобах масової інформації».

А щодо анонімного автора прес-секретар заявила, що та особа «дбає, насамперед, не за країну, а про себе, про своє его понад волею американського народу. Цей боягуз повинен вчинити належно і піти з посади».

Підтримка курсу

Публікація засуджує не усе, що зроблено за президентства Трампа, давши підстави для припущень у Вашингтоні, що автор назагал підтримує курс республіканської адміністрації.

«Існують позитиви, які заглушені майже повністю негативним висвітленням діяльності адміністрації: ефективна дерегуляція, історична податкова реформа, зміцнення війська тощо», – написав автор.

Твердження у статті збігаються із змістом нової книги журналіста Боба Вудварда «Страх» (Fear), у якій ідеться, що працівники Трампа часом навіть крадуть документи з його столу.

Трамп у середу неодноразово назвав книгу «вигадкою».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG