Доступність посилання

ТОП новини

Біометричний паспорт і відбитки пальців: як росіяни в’їздять в Україну за новими правилами


Пункт пропуску на харківській дільниці українсько-російського кордону, 2 січня 2018 року
Пункт пропуску на харківській дільниці українсько-російського кордону, 2 січня 2018 року

З 1 січня в Україні офіційно почали діяти нові правила в'їзду в країну для іноземців з 71-ї країни, в тому числі для росіян. Кореспонденти «Настоящего времени» побували на одному з прикордонних переходів у Харківській області і подивилися, як працює система.

З 1 січня в Україні офіційно почали діяти нові правила біометричного прикордонного контролю. Тепер в'їзд в країну дозволено тільки за біометричними паспортами і після залишення відбитків пальців. Раніше протягом року громадяни Росії могли в'їхати в Україну і за звичайним, небіометріческім закордонним паспортом. Але у них вимагали спеціальні запрошення, засвідчені у нотаріуса.

Нова система контролю спрацювала без збоїв, конфліктних ситуацій або провокацій також не було
Олег Слободян

З моменту, коли запрацювала нова система, український кордон вже перетнули 3300 іноземців, з них близько 1900 – громадяни РФ. Помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян стверджує, що «система контролю спрацювала без збоїв, конфліктних ситуацій або провокацій також не було».

Кореспонденти «Настоящего времни» побували на одному з переходів між Росією і Україною у Харківській області і подивилися, як працює нова система.

Громадяни Росії готують для перевірки паспорти
Громадяни Росії готують для перевірки паспорти

​Відбитки пальців знімають у всіх, хто в'їжджає в Україну, а це громадяни 71-єї країни світу, серед яких і Росія. Від цієї процедури звільнені діти у віці до 18 років і перші особи держав. У всіх інших високопоставлених чиновників відбитки пальців братимуть.

При першому в'їзді на територію України особа буде залишати відбитки п’тьох пальців
Олександр Семиніхін

«При першому в'їзді на територію України особа буде залишати відбитки 5 пальців. Чотири пальця плюс один, – пояснює Олександр Семеніхін, працівник української прикордонної служби. – При наступних переїздах система вже буде ідентифікувати людину, і він буде залишати відбитки тільки чотирьох пальців».

Перевірка документів на кордоні
Перевірка документів на кордоні

​Більшість тих, хто 1-2 січня перетинав кордон України, про нововведення дізнавалися прямо на місці. Більшість сприйняли їх спокійно. Але знайшлися і ті, хто не розумів, навіщо потрібно ускладнювати і без того довгу процедуру прикордонного контролю.

Це просто наші народи політики сварять
Олександр, росіянин

«Це просто наші народи політики сварять, – стверджує росіянин Олександр. – Спеціально нам вводять обмеження. Для росіян спочатку ввели в'їзд за запрошеннями, потім біометричні паспорти! А потім взагалі прийде новий правитель і введе візовий режим».

Харківська дільниця кордону України й Росії
Харківська дільниця кордону України й Росії

​Ті, хто до нововведень ставиться з розумінням, кажуть, що нові правила кращі і для безпеки, і для прискорення проходження кордону. Правда, в основному це говорять ті, хто перетинає кордон на своєму автомобілі, і ті, хто звик користуватися біометричними паспортами при відвідуванні Європи.

Оригінал матеріалу на сайті «Настоящего времени»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG