Доступність посилання

ТОП новини

Після попередження Зеленського у Молдові створюють «кабінет безпеки»


Архівне фото. Президент України Володимир Зеленський і президент Молдови Мая Санду. Київ, 27 червня 2022 року
Архівне фото. Президент України Володимир Зеленський і президент Молдови Мая Санду. Київ, 27 червня 2022 року
(Рубрика «Точка зору»)

Після несподіваної відставки уряду Наталії Гаврилиці президентка Молдови Мая Санду буквально за кілька годин визначилась із кандидатурою нового прем’єра. Ним стане радник глави держави з питань оборони та національної безпеки, секретар Вищої ради безпеки Дорін Речан.

Заміна прем’єра відбулася буквально наступного дня після того, як президент України Володимир Зеленський на зустрічі з лідерами країн Європейського союзу повідомив, що ознайомив президентку Молдови з російським планом щодо дестабілізації ситуації в її країні. Причому факт такої інформації від українського президента підтвердили і в Кишиневі.

В канцелярії президента Молдови всерйоз поставилися до попереджень із Києва

Заміна прем’єр-міністра може означати, що в канцелярії президента Молдови всерйоз поставилися до попереджень із Києва. І що йдеться не про ті події, свідками яких ми вже були – протести активістів проросійських і популістських сил, безсоромна пропаганда та енергетичний шантаж, а про якусь нову російську програму дій, якій у Молдові збираються протистояти.

Погрози Лаврова

Зрозуміло, що деталі нового російського плану ані в Києві, ані в Кишиневі оприлюднити не поспішають.

Нещодавні погрози Лаврова на адресу Молдови та особисті образи її президентки не були випадковістю

Але сам факт його обговорення показує, що нещодавні погрози голови російського зовнішньополітичного відомства Сергія Лаврова на адресу Молдови та особисті образи її президентки зовсім не були випадковістю чи сплеском емоцій. Ні, російський міністр закордонних справ міг готувати ґрунт для здійснення нового плану. Так само, як звинувачення російських чиновників на адресу України та особисті образи на адресу її президента Володимира Зеленського випереджали так звану путінську «спецоперацію».

Із цього можна зробити простий висновок: Росія продовжує вважати весь пострадянський простір сферою своїх особливих інтересів. Російське керівництво навіть і не думає про будь-які цивілізовані відносини з колишніми сусідами по Радянському Союзу – незважаючи на те, що з часу «розлучення» минуло вже три з лишком десятиліття. Навпаки, у Москві впевнені, що мають повне право діяти у колишніх радянських республіках за допомогою механізму чекістських «спецоперацій» чи навіть справжньої війни, як у випадку з Україною.

А до керівників суверенних держав у Кремлі ставляться як до регіональних чиновників, єдине призначення яких – виконувати вказівки з Москви. Це і є російське уявлення про безпеку.

Під час протесту в Молдові біля посольства Росії проти російського масштабного вторгнення до України. Кишинів, 24 лютого 2022 року
Під час протесту в Молдові біля посольства Росії проти російського масштабного вторгнення до України. Кишинів, 24 лютого 2022 року

Непросте завдання для Молдови

Тому новий молдовський уряд матиме непросте завдання – протистояти здійсненню плану, який, за очевидним задумом його організаторів, має реанімувати вплив проросійських сил у Молдові.

Символічно, що у день висування кандидатури нового прем’єра російська ракета перетнула простір Молдови

І це при тому, що саме проросійські політики разом із місцевими олігархами та корупціонерами, зрештою, завели розвиток Республіки Молдови в глухий кут. І обрання Майї Санду президенткою Молдови її громадяни сприйняли як шанс вибратися з цього глухого кута.

«Дякую, Наталю! – звернулася Майя Санду до своєї вже колишньої голови уряду. –Незважаючи на безпрецедентні труднощі, країною керували відповідально, з великою турботою і самовідданістю. Ми маємо стабільність, мир і розвиток – там, де інші хотіли війни та банкрутства».

Відставка Наталії Гаврилиці (на фото) автоматично призводить до відставки всього кабінету міністрів
Відставка Наталії Гаврилиці (на фото) автоматично призводить до відставки всього кабінету міністрів

А тепер новий кабінет міністрів і має домогтися того, щоб зберегти стабільність і мир у Молдові. Символічно, що саме у день висування кандидатури нового прем’єр-міністра російська ракета вкотре перетнула повітряний простір Молдови в момент масованої атаки росіян на українську критичну інфраструктуру.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG