Доступність посилання

ТОП новини
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року
Президент Володимир Зеленський на пресмарафоні. Київ, 10 жовтня 2019 року

Зеленський відповів на запитання журналістів у режимі пресмарафону – живий блог (завершено)

10 жовтня протягом близько 14 годин президент України Володимир Зеленський відповідав на запитання журналістів із понад трьохсот ЗМІ

Радіо Свобода вело блог і відеотрансляцію з події (трансляція першої частини і другої).

Глава держави відповідав на запитання представників ЗМІ у Kyiv Food Market – гастропросторі, який нещодавно відкрився на вулиці Московській у центрі Києва.

В Офісі президента вирішили провести зустріч глави держави з журналістами в новому форматі: журналісти ставлять запитання групами по сім-десять осіб, а ці групи, змінювалися кожні 30-40 хвилин. Формувалися вони за списком акредитації.

Відтоді, як Володимир Зеленський став президентом, і аж до 10 жовтня він так і не провів жодної повноцінної пресконференції. При цьому Зеленський періодично записував відеозвернення: іронічно «дякував» депутатам, що підтвердили правильність його рішення про розпуск парламенту та пропонував люструвати чиновників часів Петра Порошенка. Також він дав інтерв’ю «прем’єр-міністру» із серіалу «Слуга народу», актору Станіславу Боклану.

Як жартують щодо пресмарафону та критикують Зеленського у соцмережах

  • Щодо місця проведення пресмарафону
  • Щодо рівня англійської
  • Про речницю Юлію Мендель

Більше читайте тут: «Наступна пресконференція буде в сауні»: у соцмережах жартують про пресмарафон Зеленського​

Книга рекордів України вручила Зеленському нагороду за «найтривалішу у світі пресконференцію»

Зеленський: Порошенко має відповісти за все, бо сформував втому від України

У перебігу пресмарафону Володимир Зеленський кілька разів повертався до особи свого попередника Петра Порошенка (читайте в цьому живому блозі раніше, ближче до початку). Зеленський, зокрема, твердив, ніби Порошенко «хоче стати лідером нового Майдану» проти нього. А тепер от він заявив, ніби команда Порошенка «сформувала в багатьох країнах втому від України» – хоча в часи закінчення каденції попереднього президента світові лідери одноголосно наголошували, що ніякої «втоми від України», про яку весь час твердили супротивники Порошенка, немає.

Запитання від проєкту журналістських розслідувань OCCRP: чи не думаєте ви, що ваш попередник, пан Порошенко, несе частину відповідальності за цей скандал, в який втягнули Україну і нас, і, якщо ви так думаєте, то чому?

«Пан Порошенко буде відповідати за все, що він зробив. Я не хочу навіть на це впливати. Це будуть розбиратися правоохоронні органи. Що стосується міжнародних відносин, то ставлення багатьох країн і втомленість від України сформовані повністю командою Порошенка. Ми все це розуміємо. Я ще не був президентом, коли все це було сформовано. Пан Порошенко, на жаль, зараз продовжує жити тим, що він – президент. Це велика психологічна травма. І, на жаль, у кожній демократичній країні одна влада йде, інша влада приходить. Пан Порошенко неодноразово хотів зі мною зустрітися, і я сказав йому, що я дійсно хочу почути, що ви готові бути в діалозі, а ми це можемо чути завдяки вашим виступам чи завдяки інформації, яка йде від вас, – я чую тільки одне: що він звинувачує нас, мене, що відбувається у світі, і ні за що не хоче нести відповідальність. Я не буду його звинувачувати ні в чому. Я готовий прийняти і прийняв Україну з усім тим, що було. Це наша країна, готовий відповідати. Мені дійсно… ну, це дуже дивно виглядає, коли колишня влада каже: а ось ми, а ось ми тоді, а ось у нас такі були міжнародні відносини, а ось війна… я не розумію навіть, про що вони говорять. Тобто зараз, говорячи про Україну з кожною європейською країною, коли я проводжу зустрічі, вони починають з одного питання: дивіться, окей, ви нові, але ми не віримо, що ви зможете одразу змінити все те, що було. Говориться про те, що було зовсім погано. Про те, що було добре, ніхто нічого не каже. Тобто цей імідж вже зроблений. Ми зараз змушені змінювати цей імідж. І ми будемо це робити. І я хочу це робити. І, до речі, всі мої зустрічі поки що – звіт про ці зустрічі говорить, що люди вірять. Я не політик. Люди перевірили мій бізнес. Вони все про мене знають. Люди дуже хочуть довіряти людям, яких я приводжу. Будуть помилки – будемо звільняти людей. Це правда, і це є реальність. Люди дійсно вірять, що я хочу припинення війни, і я йду на кроки до зближення. Так, я йду. Іду, скільки буде часу, скільки буде сил, скільки суспільство буде підтримувати».

Зеленський про зміну ідеологічних пріоритетів

– Досі не вповні зрозуміла ідеологічна парадигма, яку буде сповідувати нова влада. Ідеологія – це важливо, тому що вас обрала переважна і беззастережна більшість, не тільки Захід, але і Центр, і Схід, і Південь. А там певні ідеологічні ініціативи попередньої влади викликали, ну, питання, принаймні. Пам’ятаємо ініціативи Інституту національної пам’яті, пам’ятаємо ініціативи дерусифікації, декомунізації – що б вони не вкладали в ці терміни, це викликало питання… Питання таке: що ви будете сповідувати в плані ідеології? Що буде з законом про мову? Що буде з пріоритетами Інституту національної пам’яті? І, врешті, – чи залишиться свято 8 березня, така собі наша спадщина темного минулого?

(на цих словах журналіста Зеленський пирскає зі сміху)

«Ну, про що у вас болить. Моя ідеологія дуже проста: закінчити війну і підняти економіку, повернути сюди людей. В цій моїй ідеології навіть я не… Інститут національної пам’яті – навіть я про це зараз не говорю. Моя ідеологія одна: всі люди, всі напрямки, всі законопроєкти, – все, що відбувається в нашій країні, що може розколювати країну, – ми повинні реагувати на це і це змінювати. Ось і все. Навіщо ви зараз? Ви пам’ятаєте – з мовного питання почався Донбас. Навіщо ми зараз в нашій країні, яку ми хочемо об’єднати, підіймаємо за цим столом, за яким, образно, нема що їсти, люди від’їжджають в іншу країну, в нас іде війна – на різних мовах люди сидять в окопах, – навіщо ми підіймаємо зараз це питання?»

– Може, треба заспокоїти тих, хто з тієї сторони?

«Я думаю, що немає в Україні тієї чи іншої сторони, ми повинні всіх слухати, повинні якось об’єднуватись. Ми дуже різні, багато релігій, багато всього, ви ж знаєте це прекрасно. Так щоб заспокоїтись, треба пріоритети змінити. Зараз пріоритет – закінчити війну. Всі хочемо. Хто не хоче – тоді, вибачте, це інша ідеологія. Друге питання – підняти економіку. Всі хочемо? Хочемо. Не хочемо монополізації і таке інше, ми хочемо, щоб розвивався середній і малий бізнес? Так. Все інше – воно не пусте, але у воюючій країні не першочергове. Тому всі люди, які розхитують човен з приводу тих чи інших питань, – я завжди їм кажу: ну дивіться, ну от не сьогодні! Ну от питання ставлять: а що з законом про марихуану? Ну хлопці, дівчата, ну я вибачаюся, ну точно не на часі! Будь-які питання давайте зараз вирішувати пріоритетні! Це моя відповідь, і все».

Зеленський про розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета

«Якщо я вам скажу, у чому секретність цієї справи, то я просто зараз зірву операцію. Ну просто візьму і зірву. Я хочу, щоб ми закінчили цю справу. Я сприймаю ваше питання, але я не займався цим питанням два роки. Я не сприймаю ці терміни на свій лад. Мені потрібен результат у цій справі. Я хочу, як і ви, цього результату. Ми хочемо знати з вами деталі цієї справи, а найголовніше – ми хочемо знати вбивць. Правильно? Давайте почекаємо, коли все це закінчиться».

Президент наголосив, що «треба трішечки почекати».

«Мені немає чого більше вам сказати. Якщо до того терміну, до якого ми говорили, не буде результату, то будемо змінювати керівництво», – заявив Зеленський.

Він відмовився уточнити, про які терміни йде мова.

Зеленський відповів на запитання Радіо Свобода про Портнова

«Я не калька» – Зеленський про те, чи копіює Портнова – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:20 0:00

Зеленський про дату зустрічі «нормандської четвірки»:

«Дата нормандського формату… Я думаю, що ми отримаємо дату наступного тижня. Ми будемо знати дату наступного тижня. Я думаю, що дата буде в цьому році»

Андрій Портнов відреагував на питання Радіо Свобода Зеленському

Відповідь Зеленського на питання Радіо Свобода – тут.

Зеленський закінчив пресмарафон

Спілкування президента України з журналістами тривало близько 14 годин!

На цьому Радіо Свобода завершує живий блог. Дякуємо, що Ви з нами!

XS
SM
MD
LG