Народні депутати оголосили перерву до четверга

Верховна Рада оголосила перерву у своїх пленарних засіданнях до 4 грудня. Парламент відклав також питання обрання спікера до четверга.
За ухвалення цього рішення, ініційованого керівниками чотирьох фракцій, проголосували 340 при 226 необхідних депутатів.

Перший заступник голови парламенту Олександр Лавринович зазначив, що за цей час фракції мають закінчити консультації щодо кандидатури спікера.

Представники фракції БЮТ заявили, що не підтримуватимуть кандидатуру нунсівця Івана Плюща на посаду голови парламенту.

За словами заступника голови фракції БЮТ Андрія Кожем'якіна, на погоджувальній раді фракції вчора ухвалили рішення про першочерговість розгляду створення нової парламентської коаліції.

Кожем'якін зазначив, що БЮТ готовий почати розгляд питання про обрання нового спікера після формування парламентської більшості.

Водночас фракція блоку «Наша Україна – Народна самооборона» закликала БЮТ і Партію регіонів підтвердити або спростувати рішення про створення коаліції з їхньою участю.

За словами голови фракції НУНС В'ячеслава Кириленка, у разі створення такої більшості відповідальними за наслідки економічної кризи в державі будуть регіонали і бютівці.

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин закликав представників інших фракцій не оголошувати перерву в роботі парламенту, а продовжити розгляд антикризових законопроектів й ухвалити державний бюджет на 2009 рік.

Литвин також заперечив свої претензії на будь-які посади.

Питання з обрання Голови Верховної Ради депутати планували розглянути сьогодні.

Від 12 листопада, коли парламент звільнив Арсенія Яценюка з посади спікера, Верховна Рада не провела жодного повного робочого дня в пленарному режимі.

Вчора представники НУНС вирішили підтримати кандидатуру Івана Плюща на посаду голови парламенту. Але представники інших фракцій заявили, що не голосуватимуть за цього претендента.

Серед кандидатів на посаду спікера також називають Володимира Литвина, комуніста Адама Мартинюка, регіонала Олександра Лавриновича.

********
Партiя регiонiв увійде до будь-якої коалiцiї, що займатиметься подоланням кризи – Лавринович

Фракцiя Партiї регiонiв готова увiйти до складу коалiцiї в будь-якому форматi, що дав би можливiсть ухвалювати рiшення, спрямованi на подолання кризових явищ у країнi, заявив перший заступник голови парламенту, регіонал Олександр Лавринович.

Щодо можливого створення більшості з БЮТ Лавринович заявив: якщо буде створено новий формат коалiцiї, то в цьому форматi обов'язковими мають бути два напрями: можливiсть ухвалювати рiшення для стабiлiзацiї ситуацiї в країнi та ухвалення антикризових законiв, а також вiдповiдальнiсть за наслiдки ухвалення кожного з таких рiшень.

При цьому, за словами Лавриновича, така коаліція передбачає новий формат уряду.

Вiдповiдаючи на запитання, чи можлива коалiцiя Партiї регiонiв i БЮТ у разi, якщо Прем'єром залишиться Юлiя Тимошенко, вiн вiдповiв, що питання кандидатури голови уряду наразі не обговорюють.

Сьогодні представник БЮТ Валерій Писаренко заявив, що його політична сила готова до створення коаліції, зокрема, і з Партією регіонів.

Водночас голова фракції БЮТ Іван Кириленко наголосив, що коаліція за участі блоку реальна лише за умови, якщо Прем’єром буде Юлія Тимошенко.