Німеччина й Китай хочуть разом боротися з кризою

Глава уряду КНР Вень Дзябао

Німеччина – Глава уряду КНР Вень Дзябао відвідав із візитом Берлін. Він зустрівся з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Сторони домовилися спільно виступити проти економічної кризи й, незважаючи на турбулентність на світових ринках, поглиблювати двосторонні економічні відносини. У присутності урядових лідерів у Берліні була підписана низка контрактів.
Минув той час, коли економічні відносини між Китаєм і Німеччини обмежувалися переважно німецькими інвестиціями в КНР. Тепер китайський бізнес також намагається зміцнити свої позиції за кордоном і, як зауважують експерти, має всі шанси відібрати в Німеччини титул світового експортного лідера. Знаковою подією в цьому сенсі можна вважати прагнення Пекіна побудувати під Кьольном завод китайського машинобудівного концерну Sany. Відповідну угоду підписали в четвер у Берліні. Йдеться про інвестиції в 100 мільйонів євро і створення 600 робочих місць. Це досі найбільше фінансова інвестиція Китаю в Європі.
Серед важливих підписаних угод варто згадати також продаж Китаю права на частину технології будівництва швидкісних поїздів на магнітній подушці Transrapid. Щоправда, німці не стали віддавати в руки своїх азіатських партнерів усе ноу-хау. Авторське право на найважливіші нюанси цієї технології й надалі залишатиметься у власності компанії ThyssenKrupp. Крім того, концерн Daimler заявив про намір збирати в КНР вантажні автомобілі. І ще одна важлива домовленість – Німеччина й Китай мають намір тісніше співпрацювати в питаннях захисту клімату.
Головною ж темою зустрічі Меркель із Дзябао була світова фінансова й економічна криза. В цьому питанні Берлін і Пекін переслідують спільні цілі й хочуть якомога тісніше співпрацювати заради подолання проблем. «Китай і Німеччина мають тут схожі інтереси», – заявила канцлер Анґела Меркель. Вона нагадала, що обидві країни сильно залежать від експорту. Тому, продовжила керівник німецького уряду, вона розділяє думку, що «протекціонізм у жодному разі не повинен бути відповіддю на проблеми». «Нам потрібна відкрита торгівля», – сказала Меркель.

Йшлося і про Тибет


Німецька сторона порушила також питання Тибету. Канцлер наголосила, що Німеччина зацікавлена в тому, аби китайське керівництво відновило переговори з духовним тибетським лідером Далай Ламою. Водночас Меркель наголосила, що Німеччина не ставить під сумнів політику, яка передбачає існування єдиного Китаю. Під час переговорів у Берліні близько 50 представників Тибетської ініціативи Німеччини вийшли на демонстрацію перед відомством канцлера. В руках вони тримали транспаранти з написами «Свобода Тибету» і «Тибет тибетцям».
Це перша поїздка керівника уряду КНР Вень Дзябао по країнах Європи після того, як Пекін на знак протесту проти тибетської політики європейців скасував наприкінці листопада саміт ЄС-Китай. Після візиту до Давоса, де зараз відбувається світовий економічний форум, та Німеччини Вень Дзябао побуває також в Іспанії, Великобританії та відвідає штаб-квартиру Євросоюзу в Брюсселі. Візит до Франції не передбачено. Наприкінці минулого року Китай вкрай роздратовано відреагував на зустріч із Далай Ламою французького президента Ніколя Саркозі, який тоді головував у ЄС.
(Німеччина –Прага – Київ)