Ющенко: «Україна гарантує безперебійний і безпечний транзит газу»

Віктор Ющенко під час виступу на саміті держав Центральної Європи, Новий Сад, 19 червня 2009 р.

Белград – У Сербії в місті Новий Сад триває триденний саміт держав Центральної Європи. В його роботі беруть участь президенти України, Австрії, Болгарії, Італії, Македонії, Молдови, Польщі, Словаччини, Словенії, Хорватії, Чехії, Чорногорії та Боснії і Герцеговини. Вони обговорюють проблеми в галузі економіки, енергетики та процеси євроінтеграції.
Саміт у п’ятницю відкрив президент Сербії Борис Тадич, котрий виступив за якомога швидше приєднання країн Західних Балкан до Євросоюзу. Він висловив сподівання, що регіон стане територією справжньої безпеки й стабільності. Інші учасники наголошували на необхідності розширення співпраці балканських сусідів.

Лідери країн-членів Євросоюзу надали принципову підтримку прагненням, які Тадич назвав процесом дебалканізації Балкан. Австрійський президент Гайнц Фішер, наприклад, сказав, що багаті держави в час загальної кризи повинні більше допомагати біднішим країнам.

Майже усі учасники згадували й газову кризу й виступили за співробітництво, щоб запобігти проблемам із газопостачанням.

Президент України Віктор Ющенко у зв’язку з цим рішуче запевнив: «Україна гарантує безперебійний і безпечний транзит газу через свою територію. 45 років українська газотранспортна система є однією з найбільших у Європі, 45 років вона працює без жодного збою. Хочу вас запевнити, що сьогодні вона має один із найвищих коефіцієнтів технічної готовності в Європі».

Президент Сербії восени відвідає Україну

Усі зустрічі проходять за зачиненими дверима та в неформальній атмосфері. Після зустрічі Президентів України та Сербії повідомили, що Борис Тадич восени відвідає Україну та, що в перебігу візиту буде підписана угода про вільну торгівлю. Дві країни планують встановити безвізовий режим. За словами Віктора Ющенка, рівень товарообігу між Україною і Сербією минулого року зріс на 70 відсотків.

Загалом було проведено кілька десятків двосторонніх зустрічей.
А перед обідом усі підтримали тост за президента Чеської Республіки Вацлава Клауса, в котрого сьогодні – день народження.

Все-таки, чимало громадян Нового Саду не раділи з приводу саміту. Адже від четверга в цьому трьохсоттисячному місті запроваджений, так би мовити, надзвичайний стан: поліція щомиті блокує шляхи й зупиняє транспорт, так що на вулицях панує хаос. Але, без цього не обійтися, коли в місті є такі гості. А щодо настрою гостей, то вони сьогодні працюють і увечері, а завтра відвідають пам’ятки культури в мальовничих околицях міста котре, нагадують організатори, знаходиться на перехресті шляхів від Альп до Дніпра та від Балтики до Родосу.

(Белград – Київ – Прага)