На Півдні Киргизстану знову неспокійно

Солдати на вулицях міста Ош, 11 червня 2010 року

Київ – За станом на вечір п’ятниці повідомляли про більше, ніж 40 загиблих та понад 600 поранених. Це сталося у результаті сутичок у киргизькому місті Ош та Ошській області Киргизстану, що розпочалися у ніч із четверга на п’ятницю. У зв’язку з цим у низці південнокиргизьких міст та містечок запровадили надзвичайний стан. Нова влада Киргизстану звинуватила в організації безчинств соратників колишнього президента країни Курманбека Бакієва.
Поштовхом до масових сутичок на півдні Киргизстану стала бійка підлітків. Після чого ситуація вийшла з-під контролю. Вночі з четверга на п’ятницю у центрі міста Оша, яке вважають центром соратників колишнього президента Курманбека Бакієва, почали збиратися групи молоді, озброєної шматками арматури та дерев’яними предметами, а також вогнепальною зброєю.

За офіційною версією, сутички носили побутовий характер. Проте заступник голови тимчасового уряду Азімбека Бекназарова раніше заявляв, що безчинства носили міжетнічний характер, а бійка в Оші спалахнула між узбеками та киргизами.

Тимчасовий уряд розраховує лише на себе
Палаючий будинок у місті Ош

Тимчасовий уряд оголосив надзвичайний стан у Оші та трьох сусідніх регіонах, куди увійшли війська та бронетехніка. Комендантська година у цих районах введена до 20 червня. Киргизстан не звертатиметься за допомогою до інших країн, повідомив заступник керівника Тимчасового уряду Омурбек Текебаєв. За його словами, на південь країни почали стягувати додаткові армійські підрозділи з інших регіонів країни.

Зараз вулиці Оша патрулюють військові. Як повідомляють кореспонденти Радіо Свобода з місця події, життя в Оші практично паралізоване. Не працює жодна установа, люди майже не виходять на вулиці.

У телевізійному зверненні голова Тимчасового уряду Киргизстану Роза Отунбаєва закликала до спокою. Вона також зазначила, що нинішня влада здатна зупинити «деструктивні елементи», які намагаються спровокувати сутички між різними групами.

«Ті, хто хоче зірвати референдум, ті, хто виступають проти курсу уряду, проти всього, що почалося після 7 квітня, роблять максимум можливого, щоб відносини між старою владою та новими силами перейшли у міжетнічну сферу», – заявила Роза Отумбаєва.

Міжетнічний конфлікт підігріває ситуацію
Щонайменше 45 людей загинули і 630 отримали поранення під час спалаху насильства на півдні Киргизстану

Конфлікт між киргизьким та узбецьким населенням на Півдні Киргизстану триває з кінця 1980-х років. А низький рівень життя у цій країні є добрим підґрунтям для заворушень, зауважив у розмові з Радіо Свобода директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. Відтак, влада Киргизстану наразі зможе утримувати ситуацію лише силовими методами.

«Ситуацію можна буде утримати лише, коли держава буде мати абсолютну монополію на насильство, зможе ефективно розводити сторони, які перебувають у конфронтації, і забезпечити діалогові майданчики для обговорення проблем, через які виникають сутички», – зазначає експерт.

27 червня у Киргизстані має відбутися референдум щодо нової конституції країни. А чергові вибори президента заплановані на жовтень 2011 року.